Šta je novo?

Kupovina Applea u USA

The Stig

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2008
Poena
470
Ako neko ide u USA, i voljan je da mi donese Macbook Air ili iPhone npr, sta je bitno znati tu?

-Da li MB Air radi kako treba kod nas (pretpostavljam da treba da se kupi novi adapter).
-Da li moze da se vrati PDV (VAT) i kako to ide?
-Da li ima iPhone simfree 5s (na sajtu sam vidio samo da ima T-Mobile bez ugovora).
-Da li ima prepreka za koristenje takvog iPhone-a kod nas?
-Ima li neka fora da se jeftinije kupi iPhone, osim onako regularno u prodavnici za 649 ili koliko vec?

odgovoricu ti na prva dva pitanja.

- MB Air radi kod nas normalno, imas i vazecu internacionalnu garanciju. Sto se tice adaptera, ne treba da kupujes novi, radice isti adapter, samo ti treba prelaz sa americkog na evropski strujni konektor. ako hoces bas da izgleda savrseno, onda kupis ovo : http://www.aliexpress.com/item/For-...he-EU-regulation-charging-head/722963692.html
- ne mozes da vratis VAT. tj, ne znam da li se tako uopste i zove u americi. U americi svaka drzava ima svoj sales tax, i visina tog poreza zavisi od drzave u kojoj kupujes. Znaci, na cenu sa apple sajta dodas i taj porez, i to je upravo cena koju ces platiti.

ma naravno, i ja sam na isti nacin pazario MBP retina, gde je usteda bila jos veca.

Da dopunim odgovor vezano za iPhone...

1. Da, ima iPhone 5s simfree i to je upravo taj što se reklamira za T-mobile karticom
2. Nema nikakve prepreke za korišćenje kod nas i bilo gde u svetu, osim što ti je potreban punjač sa EU schuko viljuškom, slično kao i za punjač za Air
3. Nema nikakve fore, cena je 649 + VAT (u državi Kalifornija npr. je 8%) i budi srećan ako ga tvoj prijatelj nađe, pošto moj krajem oktobra nije mogao da ga kupi:(

U nekim drzavama imas i dodatnu taksu za recikliranje uredjaja. U Kaliforniji je bila < 1%.

Pozdrav

Ako neko ide u USA, i voljan je da mi donese Macbook Air ili iPhone npr, sta je bitno znati tu?

-Da li MB Air radi kako treba kod nas (pretpostavljam da treba da se kupi novi adapter).
Možeš i običan kabl 220V da kupiš (ili ako imaš već iskoristiš) i utakneš umesto US konektora. Uvek me nervirala dužina (kratkoća) kabla pa sa ovim dobijaš na dužini ako ti znači :)
http://dx.com/p/universal-eu-plug-ac-power-cable-white-85cm-250v-160847

Da ti odgovorim iz licnog iskustva

-Da li MB Air radi kako treba kod nas (pretpostavljam da treba da se kupi novi adapter). - Radi, kupis samo adapter.
-Da li moze da se vrati PDV (VAT) i kako to ide? - Ne moze da se povrati porez
-Da li ima iPhone simfree 5s (na sajtu sam vidio samo da ima T-Mobile bez ugovora). - Taj T mobile je vec simfree, kao i Verizon.
-Da li ima prepreka za koristenje takvog iPhone-a kod nas? - Nema prepreka
-Ima li neka fora da se jeftinije kupi iPhone, osim onako regularno u prodavnici za 649 ili koliko vec? - Ima, ebay, Craiglist, moze za malo nizu cenu da se nadje al to ako ubodes.

Sto se tice prepreka koriscenja iPhone/a u Srbiji(Evropi), da li ce US iphone podrzavati nas LTE kad se pojavi sledece godine?
Koliko sam upucen trziste LTE-a je segmentirano. Tj. koriste se drugi bandovi.

Sto se tice prepreka koriscenja iPhone/a u Srbiji(Evropi), da li ce US iphone podrzavati nas LTE kad se pojavi sledece godine?
Koliko sam upucen trziste LTE-a je segmentirano. Tj. koriste se drugi bandovi.
Kod nas dok dođe LTE pojaviće se iP6 a 3G će uvek moći da se koristi :)

Slazem se, ali mora da se navede to da ne bude posle zabune :D

Treba drugarica da mi donese iz US(Florida) iPad Air,možete li molim vas da mi kazete koliko bih ja platio tacno za iPad zbog tih taxi.Uzeo bih 16GB WI-FI - 499$? :/

Ja juce dobio apple tv bas iz majamija, cena ona sa sajta plus 7% porez...

Za te pare, i jos jeftinije mozes da uzmes isti takav air kod nas

Pardon, moja greska, nisam odmah proverio kurs. Ali za 410-420 se moze naci. Za tu malu razliku ja ne bih opterecivao drugaricu.

Trenutno ima smisla ovo sto lates kaze: uzimati npr MacBookPro Retina 13'' (Octobar 2013) na eBay-u, jer se licitacije zavrsavaju oko 1100$-1150$, cesto sa free shipping-om, a uredjaji su mahom novi nekoristeni jer je model izasao pre 2-3 meseca. To je jeftinije u odnosu na retail cenu (1299%) na koju se placa taksa (a shipping?).

Sa druge strane, to ukljucuje gubljenje vremena i (vrlo mali) rizik kupovine na eBay-u...

Vidim da niko nije dugo pisao na ovu temu pa evo mene haha
Ima li neko iskustvo sa kupovinom iPhone u Americi ? U smislu kako ste ga prenijeli preko granice ? 😂

A da ne moram placati porez za uvoz jer bi mi onda doslo skoro isto kao kod nas ?

Za tax sales i sve ostalo znam, toliko se isplati da bi me tamo izasao 1200€ a kod nas 1800€

Otpakuješ, setapuješ na sebe, ubaciš broj i koristiš, ponašaš se normalno ...kutiju baciš ili ostaviš tamo nekom da ti naknadno donese.

ako nemas kutiju niko te nace cimati sto imas dva telefona u dzepu. Pogledaj samo koliko ljudi ima dva telefona kada ides na proveru rucnog prtljaga.

A dje je gledati da se kupi, dje je najpovoljniji? Amazon, walmart nesto treće? Ima li ko iskustva sa ovim Amazon premium renewed? Razmisljam izmedju 14 ili 15, sad sam na 13.

Poneseš sa sobom iPhone 13, kupiš u USA nov, uradiš transfer na nov i to je to.
A što se tiče kupovine, prošetaj do prodavnice i kupi na licu mesta.

Ide brat, pa mi vise odgovara online da mu stigne na adresu. Imas li neku preporuku?

Kolega bi trebalo da ide za par dana u NY, ne bih baš da ga opterećujem sa setovanjem telefona i slično.
Da li neko ima iskustva sa unosom istog u dodatnom prtljagu, ne ručnom već dodatnom čekiranom?

Ako ga na carini skrenu da popričaju sa njim ima li šta za carinjenje i eventualno pogledaju šta ima u prtljagu u tom slučaju je apsolutno nebitno da li mu je takav nesetovan telefon u ručnom ili onom dodatnom velikom koferu.

99% ako nosi dva telefona, naravno, ne u kutiji da ga nece nista pitati, eventualno moze da aktivira telefon, odavde mu posaljes esim qr kod sa nasim brojem i on ga u tom telefonu aktivira

Rade li Iphoni iz USA sa nasim sim karticama?Kolegina drugarica nesto nije mogla sa njihovim telefonom.

Vrh Dno