Šta je novo?

Hardver Kupovina AM5 ploče

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

TheCeki

Zapažen
Učlanjen(a)
23.02.2025
Poena
1
Pozdrav svima, potreban mi je savet i pomoć oko izbora matične ploče, kao što piše u naslovu.
Naručujem komponente iz EU preko sajta Kupujem Prodajem, pa moram uskoro da donesem konačnu odluku.
Budžet mi je oko 200 evra, jer smatram da se u matičnu ploču treba uložiti. PCIe 5.0 mi nije prioritet, ali bi svakako bilo poželjno da je prisutan. Takođe, voleo bih da ploča ima barem 12+2 VRM faze ili više, kako bih bio spreman za potencijalni prelazak na Ryzen 9000 seriju u budućnosti. SPDIF (optički audio izlaz) mi nije neophodan, ali bi takođe bio poželjan, s obzirom da planiram u nekom trenutku i bolje audio rešenje.

Opcije koje razmatram:
  • ASRock B650E Steel Legend WiFi
  • ASRock B650 Steel Legend WiFi
  • MSI MAG B650 Tomahawk WiFi
  • Asus ROG Strix B650E-F Gaming WiFi
  • Gigabyte B650 AORUS Elite AX V2

Trenutna konfiguracija:
  • CPU: Ryzen 7 7700
  • Hlađenje: Arctic Liquid Freezer III 360 AIO
  • RAM: TeamGroup T-Force 2x16GB 6000MHz CL30
  • GPU: RX 6900XT Red Devil Ultimate
  • SSD: WD Black SN850X 1TB
  • PSU: Corsair RM850X
  • Kućište: Deepcool CG530

B650 (bez E) Steel Legend Wifi. Prošle godine sam menjao CPU-MB-RAM i gledao sam većinu tih ploča koje si naveo i još neke i odlučio se za tu. Sve druge imaju neki minus, ovoj nisam našao nijedan.

Pozdrav svima, potreban mi je savet i pomoć oko izbora matične ploče, kao što piše u naslovu.
Naručujem komponente iz EU preko sajta Kupujem Prodajem, pa moram uskoro da donesem konačnu odluku.
Budžet mi je oko 200 evra, jer smatram da se u matičnu ploču treba uložiti. PCIe 5.0 mi nije prioritet, ali bi svakako bilo poželjno da je prisutan. Takođe, voleo bih da ploča ima barem 12+2 VRM faze ili više, kako bih bio spreman za potencijalni prelazak na Ryzen 9000 seriju u budućnosti. SPDIF (optički audio izlaz) mi nije neophodan, ali bi takođe bio poželjan, s obzirom da planiram u nekom trenutku i bolje audio rešenje.

Opcije koje razmatram:
  • ASRock B650E Steel Legend WiFi
  • ASRock B650 Steel Legend WiFi
  • MSI MAG B650 Tomahawk WiFi
  • Asus ROG Strix B650E-F Gaming WiFi
  • Gigabyte B650 AORUS Elite AX V2

Trenutna konfiguracija:
  • CPU: Ryzen 7 7700
  • Hlađenje: Arctic Liquid Freezer III 360 AIO
  • RAM: TeamGroup T-Force 2x16GB 6000MHz CL30
  • GPU: RX 6900XT Red Devil Ultimate
  • SSD: WD Black SN850X 1TB