Šta je novo?

Kupovina akumulatora

Kupljen nov 2.10. 2019. Posle 3 godine odprilike se samo ispraznio. Auto je bio ispravan. Altenator isto a akumulator se ispraznio. Onda sam ga odneo kod Andreje gde sam ga i kupio. Vratili su ga posle dva dana , u fazonu sve je ok, ispravan je. Crkao bez ikakve najave u Subotu 4 Avgusta. U pitanju Exide premium Carbon 53Ah. Da kazemo da je trajao 4 godine i 8 meseci..

Poslednja izmena:
Ja sam takvih problema imao sa vartom,isto reklamiran 2-3 puta u roku od mesec dana dok je bio u garanciji u auto oaza u Pancevu,prva dva puta su mi ga oni dopunili i to uredno naplatili posto im punjenje akumulatora ne spada pod garanciju :(
Treci put su ga slali negde "na vestacenje" i kada su mi ga vratili posle nekih mesec dana dobio sam i neke grafikone uz njega po kojima oni tvrde da je akumulator ispravan.
U medjuvremenu sam isao kod nekoliko autoelektricara i svi su mi potvrdili da je auto u redu to jest da nije kvar do njega,ali ovi nisu hteli da uvaze reklamaciju za akumulator.
Onda kupim Fiam titanium+ a vartu izbacim iako je imala jo godinu i nesto garancije.
Uglavnom sa Fiamom nikakvih problema bio je 6 godina auto kod mene sa njim (mada ga jesam za to vreme par puta dopunjavao sa Ctek - om) i tako ga i prodam eno brat jos 2-3 godine vozi sa njim ne znam jos koliko ce da mu traje.

Kakva je situacija sa ovim VRLA/AGM akumulatorima za start stop vozila? Da li se moze koristiti taj u obican auto i da li bi duze trajao?

E sto sam imao srece sa sugavom autooazom u Pancevu,bolje da nisam ni isao.....samo su mi digli pritisak,i razgovor se zavrsio tako sto mi govore "gospodnine nemojte da vicete,zvacemo policiju" i tako te fore...

Znaci sad je,po njima akumulator potpuno ispravan i oni su ga samo dopunili sa nekim njihovim punjacima i nista drugo nisu ni popravljali...nisu ga ni slali "andreji".....i sad ispada da sam ja njima odneo akumulator ne zbog reklamacije nego na "servis" da ga napune i za to mi traze da platim 600 din...(?!)

Na moja pitanja kako to da je akumulator ispod sebe imao "baricu" odgovaraju "pa mozda ste ga muckali".....mislim,ko ga muckao,stojao akumulator normalno u autu.....kako to da ja nisam mogao da ga dopunim mojim punjacem i uopste nije ni prepoznavao akumulator odgovaraju "pa mozda vam punjac nije ispravan" a tim puinjacem sam napunio yuasu i normalno radi.......pitam ih zar nisu i sami videli da je akumulator bio putpuno mrtav kad sam ga doneo,jedva je imao i 10V i sami su se cudili sta mu je,odgovaraju "pa eto sad je ok".........itd,itd...

Nisam ni uzeo akumulator,zvacu andreju i da objasnim situaciju,mada imam utisak da ce i oni da se prave prosti.........videcu da li ima osnova da zovem neku inspekciju i slicno....

Juce ja u prodavnicu akumulatora, razgovaram s majstorom, prodavcem, pitam sta mu se najmanje reklamira... on kaze topla. Mada kaze u nasoj radnji u Beogradu se ne reklamira nista jer tamo ljudi drugacije voze automobile. kod nas je manje mesto pa upalimo, prodjemo 2km i gasimo. Oni voze minimum 10. Aj nek mu bude. Kupim ja toplu. Pitam ga usput sta misli o YUASI... On kaze "AAA pa oni su druga prica... YUASA i BANNER, nema im ravna. Oni od 75ah teze kao ostali od 100Ah." I rekoh to mi sad kazes? Pa sad si me pitao. Tako da znam koji 'u idu'i kupiti a vi ostali koji se jos uvek pitate... mozda vam ovo pomogne u odluci.

@Ulrich
Sto ne odneses akumulator kod Andreje? Mada i oni cisto sumnjam da daju nov akumulator...ali nikad se ne zna. Mozda ces bolje proci kod njega nego kod ovih zastupnika.
Pre x godina ta auto oaza je bila korektna prodavnica ali sad...

Da li neko zna šta uopšte pokriva garancija na akumulatore?

Tj šta treba da se desi sa nekim akumulatorom u garantnom roku,pa da prodavac,uvoznik ili ko god ostvari neki vid garancije?

Juce ja u prodavnicu akumulatora, razgovaram s majstorom, prodavcem, pitam sta mu se najmanje reklamira... on kaze topla. Mada kaze u nasoj radnji u Beogradu se ne reklamira nista jer tamo ljudi drugacije voze automobile. kod nas je manje mesto pa upalimo, prodjemo 2km i gasimo. Oni voze minimum 10. Aj nek mu bude. Kupim ja toplu. Pitam ga usput sta misli o YUASI... On kaze "AAA pa oni su druga prica... YUASA i BANNER, nema im ravna. Oni od 75ah teze kao ostali od 100Ah." I rekoh to mi sad kazes? Pa sad si me pitao. Tako da znam koji 'u idu'i kupiti a vi ostali koji se jos uvek pitate... mozda vam ovo pomogne u odluci.
Mlati praznu slamu. 100 prodavaca, 34679928 mišljenja.

Da li neko zna šta uopšte pokriva garancija na akumulatore?

Tj šta treba da se desi sa nekim akumulatorom u garantnom roku,pa da prodavac,uvoznik ili ko god ostvari neki vid garancije?

Garancije svih proizvodjaca na trzistu su vise manje iste. Svaki proizvodjac/uvoznik ce prihvatiti garanciju ukoliko ovlasceni servis izda potvrdu da je do prestanka funkcionisanja akumulatora doslo zbog fabricke greske u proizvodnji koja se kasnije reflektovala na performanse proizvoda. Fabricka greska ne podrazumeva slucaj da je zbog neispravnosti alternatora akumulator nedovoljno napunjen pa ne radi u optimalnim uslovima, ako je regler neispravan pa se taj isti akumulator prepunjava, nije fabricka greska do akumulatora. Ako dodje do praznjenja akumulatora zbog ukljucenih nekih potrosaca dok vozilo miruje, tipa sva cetri migavca, svetla i slicno, nije fabricka greska, ukoliko dodje do fizickog ostecenja akumulatora opet nije fabricka greska.
Da je fabricka greska ako je neko ugradio konvecnionali akumulator tamo gde treba start-stop? Ili tamo gde proizvodjac propisuje 85ah a neko stavi 70ah, jer se nije imalo za veci.

Statistika kaze da se akumulator u proseku menja na 4,2 godine, i prevazilazi sve garantne rokove.
Vrednost konvencionalog akumulatora je adekvatna jednom rezervoaru goriva a kod start-stopa 1,5 rezervoaru. Akumulator nije skup, gorivo jeste.

Prilikom prodaje akumulatora trgovci nas ubede da imamo bezuslovnu garanciju, sto u praksi ne izgleda bas tako nego se mora dokazati od strane servisa da je doslo do smanjenja performansi zbog samih proizvodjaca a ne zbog korisnika proizvoda.

BTW, Auto oaza je jedan od najboljih servisera u zemlji...

Ko je tražio gore, Yuassa se prodaje u Bulevaru Despota Stefana, Felix Tim, uzeh skoro za skuter kod nih.

Garancije svih proizvodjaca na trzistu su vise manje iste. Svaki proizvodjac/uvoznik ce prihvatiti garanciju ukoliko ovlasceni servis izda potvrdu da je do prestanka funkcionisanja akumulatora doslo zbog fabricke greske u proizvodnji koja se kasnije reflektovala na performanse proizvoda. Fabricka greska ne podrazumeva slucaj da je zbog neispravnosti alternatora akumulator nedovoljno napunjen pa ne radi u optimalnim uslovima, ako je regler neispravan pa se taj isti akumulator prepunjava, nije fabricka greska do akumulatora. Ako dodje do praznjenja akumulatora zbog ukljucenih nekih potrosaca dok vozilo miruje, tipa sva cetri migavca, svetla i slicno, nije fabricka greska, ukoliko dodje do fizickog ostecenja akumulatora opet nije fabricka greska.
Da je fabricka greska ako je neko ugradio konvecnionali akumulator tamo gde treba start-stop? Ili tamo gde proizvodjac propisuje 85ah a neko stavi 70ah, jer se nije imalo za veci

BTW, Auto oaza je jedan od najboljih servisera u zemlji...

Pa ako situacija da akumulator sam od sebe procuri u autu i totalno se isprazni da ga punjač uopšte ne vidi nije prestanak funkcionisanja akumulatora (zbog ko zna kakve greške u samom akumulatoru),onda ne znam šta jeste...

Sa autom nema nikakvih problema,pošto sa starim yuasa akumulatorom radi normalno,koji se i puni normalno....niko nije ostavljao migavce,svetla uključene,adekvatan je model akumulatora za auto...nigde nije fizički oštećen akumulator

A za te seljačine iz auto oaze,taj procureli akumulator je sasvim ok i ništa mu ne fali,još mi traže da im platim 600 din jer su ga napunili....(?!).....samo nemaju pojma da li će tako isto da procuri za nedelju ili mesec dana i mene da auto ostavi u nekoj bestragiji zbog njihovog "super" akumulatora...

Sutra zovem Andriju da vidim šta oni kažu,ako krenu da se prave prosti,neka uzmu taj šugavi Exide akumulator i neka ga nabiju sebi u doope.....meni ne treba,niti smem da ga tako procurelog stavljam u auto i da se uputim ko zna gde.....kupiću neki drugi

Ko je tražio gore, Yuassa se prodaje u Bulevaru Despota Stefana, Felix Tim, uzeh skoro za skuter kod nih.

Ima Yuase na više mesta,ali nema modela koji meni treba....tj Yuasa 5000,"tanki" akumulator,desni plus za azijska vozila....

Poslednja izmena:
Jel?
Odakle ti taj info? Po cemu se to oni izdvaju od mase slicnih?

Na osnovu statistike resavanja reklamacija.
Pa ako situacija da akumulator sam od sebe procuri u autu i totalno se isprazni da ga punjač uopšte ne vidi nije prestanak funkcionisanja akumulatora (zbog ko zna kakve greške u samom akumulatoru),onda ne znam šta jeste...

Sa autom nema nikakvih problema,pošto sa starim yuasa akumulatorom radi normalno,koji se i puni normalno....niko nije ostavljao migavce,svetla uključene,adekvatan je model akumulatora za auto...nigde nije fizički oštećen akumulator

A za te seljačine iz auto oaze,taj procureli akumulator je sasvim ok i ništa mu ne fali,još mi traže da im platim 600 din jer su ga napunili....(?!).....samo nemaju pojma da li će tako isto da procuri za nedelju ili mesec dana i mene da auto ostavi u nekoj bestragiji zbog njihovog "super" akumulatora...

Sutra zovem Andriju da vidim šta oni kažu,ako krenu da se prave prosti,neka uzmu taj šugavi Exide akumulator i neka ga nabiju sebi u doope.....meni ne treba,niti smem da ga tako procurelog stavljam u auto i da se uputim ko zna gde.....kupiću neki drugi

Ima Yuase na više mesta,ali nema modela koji meni treba....tj Yuasa 5000,"tanki" akumulator,desni plus za azijska vozila....

Pozdrav, koje je vozilo u pitanju? Da li ima start stop? Gde zivis?

Reci da te uputim na najblizu lokaciju gde ces kupiti pravi akumulator. U ovom slucaju cemo ispuniti zelju i resiti yuasu 5000 seriju za azijska vozila.

Ne zelim da reklamiram bilo koju firmu, tako da se za savet gde kupiti, obratite u putem PM.

Na osnovu statistike resavanja reklamacija.

Pozdrav, koje je vozilo u pitanju? Da li ima start stop? Gde zivis?

Reci da te uputim na najblizu lokaciju gde ces kupiti pravi akumulator. U ovom slucaju cemo ispuniti zelju i resiti yuasu 5000 seriju za azijska vozila.

Ne zelim da reklamiram bilo koju firmu, tako da se za savet gde kupiti, obratite u putem PM.

Honda Accord Type S....nije start stop,obican akumulator....inace sam iz Panceva,zato me i mrzelo da nosim u onu Andrejinu prodavnicu u Zemunu gde sam kupio akumulator....pa rekoh ima tu u Pančevu ta Auto Oaza...😫

Poslao sam pm u vezi Yuase 5000 (ybx 5057 oznaka modela)

Btw,kao što sam već par puta napisao baš taj model mi je bio prethodan akumulator,služio me odlično više od 4 god (dva puta se sam ispraznio),evo i danas tako lepo radi sa autom da se zapitam što sam uopšte kupovao novi acc....😁...ali ajde kao preventivno da uzmem novi akumulator i eto kao da promenim i probam drugu marku i izabrao Exide i eto u šta sam se uvalio....sad bih od "zlata" pravio novu Yuasu 5000....

Ako je benzinac u pitanju, vrati tu Yuasu, napuni je i proveravaj napon na svakih 3 meseca i nece te iznenaditi na parkingu... :)

Da,benzinac,zaboravih da ovo nije honda forum,gde svi znaju da Accord Type S CL9 ima samo benzince 2.4 (190 ks fabrički,moj sa promenjenom mapom oko 200ks)

Inace,bas cuvam "mazim i pazim" tu hondu iako već zalazi u godine,odrzavam je maximalno zato sam i hteo da kupim novi akumulator nakon 4 godine korišćenja prethodnog....

Skapirao sam da je Honda i to 2.4, na proleće i letos smo menjali kod dvojice poznanika aku-e na 2.0 i taj je smešnog kapaciteta :)
Nema Yuase 5000 kod nas u ovom periodu. Ima ih u skladištu u Bugarskoj, pitanje da li bi se skoro poklopio uvoz sa narudžbinom. Nije loša ni serija 3000, to je neka srednja klasa.

Pa da li možda maš neki info da li će Yuase 5000 biti kasnije kod nas,možda na jesen ili tako nešto?

Ja bolje da sednem u auto,provozam se do Temisvara (139 km od Panceva) i kupim akumlator.....jes da necu imati garanciju,ali valjda na EU Yuasu i ne treba garancija.. :LOL: ....a ionako u Srbiji i ne postoji garancija na akumulatore

Poslednja izmena:

Ja bolje da sednem u auto,provozam se do Temisvara (139 km od Panceva) i kupim akumlator.....jes da necu imati garanciju,ali valjda na EU Yuasu i ne treba garancija.. :LOL: ....a ionako u Srbiji i ne postoji garancija na akumulatore
Postoji garancija.....ali može da se okači mačku o rep.... Samo traže razlog da je ne prihvate.

Skapirao sam da je Honda i to 2.4, na proleće i letos smo menjali kod dvojice poznanika aku-e na 2.0 i taj je smešnog kapaciteta :)
Nema Yuase 5000 kod nas u ovom periodu. Ima ih u skladištu u Bugarskoj, pitanje da li bi se skoro poklopio uvoz sa narudžbinom. Nije loša ni serija 3000, to je neka srednja klasa.

Dobio sam jutros info iz "Start Komerca" da bi jedan "kontigent" Yuasa 5000 akumulatora trebalo da krene ka Srbiji ove nedelje,pa tebalo bi da budu raspoloživi za kupovinu za neke 2-3 nedelje.......možda su ti iz Bugarske?

Kažu da im se jako slabo traži i prodaje ta 5000 serija.......neće ljudi u Srbistanu da kupuju ono što je kvalitetno i samo malo skuplje,pa to ti je :)

Pih,a ja već počeo da spremam putešestvije u Temišvar...ionako,od kada sam je kupio,jedva čekam da se negde vozikam i putujem hondom :LOL:

Poslednja izmena:
Колика дискусија око куповина једног акумулатора...
desilo se da se jednom ili dvaput ispraznio posle nekih godinu-dve korišćenja kada nisam vozio auto po 10ak dana,ali to su svi "problemi" koje sam imao sa njim...
Ја бих се пре бавио овим. тј. зашто се акумулатор испразни у колима после само 10-ак дана него квалитетом Ексида или неког другог.

Da,možda nešto vuče struju,napomenuću da provere to na sledećem malom servisu ili možda i sam proveriti sa unimerom ako imam živaca i znanja za to...

Nego izvinjavam se na off-u i mojom pričom o akumulatoru i ako sam nekoga smorio,ali eto može se videti kako u Srbiji "lepo" funkcioniše ostvarivanje garancije na akumulatore.....pa možda može nekome biti korisno

Btw,javio sam rumunima da poruče yuasu 5000 i idem po njega u Temišvar... :LOL: ....juče uveče iz poluzezanja poslao mejl u tu prodavnicu (koristio google translate za rumunski) i već danas ujutru mi stiže njihov odgovor da ga ima na stanju i pitaju da li da naručuju...(?)....baš me zadivili sa profesionalnošću,nije čudo što su u EU.....pretpostavljam da u Srbiji 80% prodavnica (bilo čega) mi nikada ne bi ni odgovorilo na mejl....

Poslednja izmena:
Post na vrhu stranice
YUASA YBX5057 12V 50AH 450A L+ JIS

jel zna neko da li ima modela akumulatora koji su pogodni da se pune manjim naponom, problem jer jer mi alternator nekad puni sa ~13.7 a nekad sa 14.5v (kakva mu volja, nekad je dosta samo da ugasim auto i upalim da krene da puni drugacije, regler menjat i opet se posle isto javlja, generalno mislim da je takav djubrex alternator i da je to to) potrosace skoro nema i nista ne vuce struju tako da je sve to ok...
Sa ovim su problem kratke relacije ponekad jer na 14,5V dopuni ga brzo ali na 13.7v vise se istrosi ako je voznja 10min, a posto menjam opet akumulator mozda bi mogao da uzmem neki kome vise odgovara nizi napun a da se brze puni (ili kojeg ce glupi alternator drugacije da izmeri i puni jacim naponom mozda)... pre ovog sam imao exide premium 53AH koji je trajao 6 ogdine sa time da sam prakticno uvek skidao klemu jer se auto manje koristi
PS: uzeo bi jeftiniji jer ne verujem da cu auto jos dugo da zadrzim

Koji automobil je u pitanju?

Novija vozila, napon se ne reguliše klasičnim reglerom koji drži konstantnih 14-i-nešto volti, već napon punjenja reguliše ECU po nekoj složenoj logici čuvanja akumulatora i alternatora od prevelike struje punjenja, potrošnje goriva, i ko zna čega još.

Tako sa su te promene napona normalne i uobičajene na svim novijim vozilima, ovima što računar upravlja svim i svačim u kolima.

corsa 2008 1.3 cdti, nisam siguran da na ovom ecu upravlja, ali ko zna , ali svakako ne valja, neki debil je smislio jer i kad je aku dosta ispraznjen desi se da puni sa 13.7 pa samo ugasis auto i ponovo pokrenes i on puni sa 14.4v
Radio sam isti pre par godina promenuli su regulator pa je jedno krace vreme punio 14.4

Nazad
Vrh Dno