Šta je novo?

Kupio sam novi TV...

nobody

Čuven
Učlanjen(a)
10.06.2002
Poena
619
koji ima 2x SCART, 1x RCA Video i 1x S-Video ulaz. Na racunaru imam "kombinovani" TV out koji na zavrseteku kabla ima RCA Video i S-Video konektor. Ja nesto ne vidim razlike u kvalitetu slike izmedju ta dva a ocekivao sam da ce S-Video biti bolji jer su tu signali razdvojeni. Drugo pitanje je da li izlaz sa racunara mogu da spojim na SCART ulaz tj. gde koji signal treba da dovedem. Ima li neko shemu povezivanja?
Kartica je Asus Ati Radeon 9550 GE/TD. Povezivanje na SCART bi mi odgovaralo jer je na poledjini televizora pa ne bi dolazilo do opasnosti da se kabl ili bocni konektor na TV-u osteti zbog necije nepaznje. Uzdravlje i srecni vam praznici!

SCART je samo unifikovano, tj. lepše spakovano to što već imaš pored njega, tako da ništa dobiti nećeš ako budeš išao preko njega. S-video bi trebao da je bolji, ali svakako ne nešto epohalno.

Najjednostavnije resenje koje radi posao je da kupis gotov video kabl SCART<>3xRCA (Chinch), posto ih ima maltene i na trafici. Jedan od cinceva (zuti) ti je za video, a druga dva su za audio (ako zelis da ti se zvuk cuje sa TV-a, umesto sa zvucnika - u slucaju da ne zelis ovo, jednostavno ih ostavi da "vise"). Na zuti cinc povezi kabl sa graficke, a SCART ubodi u TV i to bi trebalo da je to.

Ako budu detaljisali oko kabla, reci im da chincheve zelis da povezes na izlaze (sa DVD uredjaja npr), a SCART da bude "ulaz" u TV.

Ili, elegantnije: imaš da kupiš prelaz 3RCA to SCART. Dakle, kutijica (konektor) koji sa jedne strane ima SCART, sa druge 3 činča kako je to Ostoja opisao. Onda samo iskoristiš činč-činč kabl koji već imaš.
Tako koristiš kompozitni video signal. S-vide ima razdvojene luminentni (Y) i hrominentni (C) signal. Dobitka (vidljivog) teško da ima.
Pravi dobitak bi bio dovođenje komponentnih signala (sigurno ih može primiti jedan od SCART-ova), ali ne znam da li to tvoja kartica generiše na TV-out-u.

kibicer je napisao(la):
Pravi dobitak bi bio dovođenje komponentnih signala (sigurno ih može primiti jedan od SCART-ova), ali ne znam da li to tvoja kartica generiše na TV-out-u.

A da li GF6600 ima komponentni izlaz? trebalo bi da ima. I kako bi trebalo povezati karticu na SCART?
Da li je ovo neko probao?

Razlika u kvalitetu slike izmedju (RCA chinc) video ulaza i SCART ulaza nema (i ne treba ga biti) ali S-Video daje vidljivo ostriju sliku i ima manje smetnje u vidu treperenja slike. VIDLJIVO ostrija slika je dovoljan razlog da koristim S-Video ulaz.
Na zalost adapter S-Video/SCART kojeg sam nabavio daje crno belu sliku te moram koristiti bocni S-Video ulaz na TV-u iako vrlo ruzno izgleda pa cu pokusati nabaviti S-Video konektor koji nije ravan nego pod uglom od 90o. Na nekim forumuma sam nasao opis pinova na S-Video i SCART konektoru te sam proverio da li je nabavljeni adapter dobar i, na zalost, jeste te je objasnjenje da moj TV ne podrzava S-Video ulaz preko SCART-a. Mozda treba da uradim upgrade firmware-a? :)
Korisne informacije o ovoj problematici sam nasao na http://tvtool.info/go.htm?http://tvtool.info/english/cablefaq_e.htm
pa kome treba nek izvoli...

kibicer je napisao(la):
Ili, elegantnije: imaš da kupiš prelaz 3RCA to SCART. Dakle, kutijica (konektor) koji sa jedne strane ima SCART, sa druge 3 činča kako je to Ostoja opisao. Onda samo iskoristiš činč-činč kabl koji već imaš.
Tako koristiš kompozitni video signal. S-vide ima razdvojene luminentni (Y) i hrominentni (C) signal. Dobitka (vidljivog) teško da ima.

SCART moze da primi samo RGB, nikako komponentni (Yc, Pb, Pr). Vecina televizora se pravi sa 2 SCARTA od kojih jedan prima SVideo, a drugi RGB. Koliko ja znam SCART se ne moze povezati istovremeno i za SVideo i za RGB.

Borko je napisao(la):
SCART moze da primi samo RGB, nikako komponentni (Yc, Pb, Pr). Vecina televizora se pravi sa 2 SCARTA od kojih jedan prima SVideo, a drugi RGB. Koliko ja znam SCART se ne moze povezati istovremeno i za SVideo i za RGB.

Da, u pravu si, mada mogu se naci adapteri koji konvertuju RGB signale sa SCART-a u komponentni YUV.

http://www.hometheatre.net.au/cyu2100.htm
http://www.hificables.co.uk/ProductDetails/mcs/productID/11309/groupID/712/categoryID/2400/v/

Nazad
Vrh Dno