Šta je novo?

Kupio 800MHz, a radi na 667MHz???

Schkomi_NS

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
309
Ćao!

Nedavno sam kupio comp:
Ploča Gigabyte P35-DS3
Memorija Kingston KHX6400D2LL/1G x 2 (na sajtu Kingstona piše ovako: Kingston 1 GB - DIMM 240-PIN - DDR II (KHX6400D2LL/1G)
DDR PC3500, DDR2 PC4200 - 1 GB - 800 MHz - DIMM, IC DRAM Card; ... DDR2 NON-ECC LOW-LATENCY CL4 4-4-4-12)

--------------------------------------------
Radio sam neke testove i svi su pokazali da moja memorija radi na 667MHz. Kakko je to moguće, kada na specifikaciji ove memorije (koja je i skuplja od drugih "667-native") piše da ona radi na 800MHZ?

Gledao sam u BIOS-u, tamo stoji neka stavka "System Memory Multiplier" i podešena je na "Auto". Ispod toga piše da memorija radi na 667MHz.

Kako da "nateram" moju mem. da radi na 800MHz? Nemam iskustva sa overklokvanjem i ne volim da čačkam po BIOSU, ali ako sam platiio 800, onda oću da imama 800MHz :smash:

Molim vas da mi neko pomogne!

Poslednja izmena:
Promeni stavku "System Memory Multiplier" tako da ispod pise 800MHz. Tacnije stavi je na 2.4 ako imas proc iz profila...

Poslednja izmena:
...ali ako sam platiio 800, onda oću da imama 800MHz :smash:.

to nece uticati na stabilnost celog sistema / pregrevanje i sl??

Odluci se :). Moras da rizikujes malo u zivotu :D

Salim se. Ne bi trebalo da bude ikakvih problema. Ako je memorija na 800, onda mora da radi na 800 bez problema. Eventualno ces morati da korigujes voltazu ako ima znakova nestabilnosti. Voltaza za odredjenu memoriju pise na samim modulima...

Odluci se :). Moras da rizikujes malo u zivotu :D

Salim se. Ne bi trebalo da bude ikakvih problema. Ako je memorija na 800, onda mora da radi na 800 bez problema. Eventualno ces morati da korigujes voltazu ako ima znakova nestabilnosti. Voltaza za odredjenu memoriju pise na samim modulima...

au.... Nasao sam na netu da je voltaza 1.8V, ali da onda ova memorija radi na 667MHz, a ako povećamo voltažu (pretpostavljam da se onda mem više i greje??) na 1.95V da onda mem. radi na 800MHz

Ne bih da rizikujem , pa da mi rikne moje novo čedo :smoke:

Moja trenutno radi na 2.2V. Mozda kuka, mozda joj je i vruce - nije me briga :)
Kako tacno pise na memoriji, tako i postavi. Ako nece, na reklamaciju. Makar bih ja tako uradio. Pozz

i posle nekoliko pokusaja da u BIOS-u namestim "System Memory Multiplier" na "2.4" umesto na "auto", UVEK dobijam da memorija radi na 667 MHz

Molim vas da mi kazete kojim programom mogu da pouzdano istestiram brzinu moje memorije?

Imam CPU-Z... ono što je čudno jeste da ovaj program uvek pokazuje da mi memorija radi na 1.8V, iako sam ja u BIOSU podesio 2.0V ?????

CPU-Z, gore kliknes na memory, DRAM Frequency pomnozi sa 2 i dobices efektivan klok RAMa...

EDIT: Izgleda da citas SPD i da si izgubio mnooooooogo vremena :)

Poslednja izmena:
Radi na 800MHz, tako da je OK.
Verovatno ti je tako radilo i kad je bilo podeseno na "Auto", tako da si se samo cimao dzabe :wave:

Ok je ali nije :)

Jel ti je taj Kingston deklarisan 5-5-5-15 ili 4-4-4-12 ?
Kako je deklarisan tako ga i stavi u biosu posto ti sad radi 5-6-6-18

Ako nemas opcije za to cim udjes u bios pritisni ctrl+F1

Ok je ali nije :)

Jel ti je taj Kingston deklarisan 5-5-5-15 ili 4-4-4-12 ?
Kako je deklarisan tako ga i stavi u biosu posto ti sad radi 5-6-6-18

Ako nemas opcije za to cim udjes u bios pritisni ctrl+F1

... sad sam gledao na Kingstonovom sajtu...

Moja memorija je:
KHX6400D2LL/1G 1GB 800MHz DDR2 Non-ECC Low-Latency CL4 4-4-4-12 2.0V

Dakle, ipak radi sporije??

Inače, probao sam i sa multiplierom - kad ga stavim na "auto", CPU-Z pokaže da je dram clock 333.3MhZ, a kad stavim na "2.4", onda pokaže ovako kao što sam gore attachovao na slici.

:type:

Poslednja izmena:
Sve kako ti je sada ostavis, 2.0v si vec stavio jel tako ?
I jos stavi latencije 4-4-4-12 to ti je u istom odeljku gde i voltaza, ako to nisi do sada vidjao kad udjes u bios pritisni ctrl+F1 i onda ce ti se pojaviti tu dodane opcije.

Sve kako ti je sada ostavis, 2.0v si vec stavio jel tako ?
I jos stavi latencije 4-4-4-12 to ti je u istom odeljku gde i voltaza, ako to nisi do sada vidjao kad udjes u bios pritisni ctrl+F1 i onda ce ti se pojaviti tu dodane opcije.

voltazu sam ostavio na "auto", latencij enisam dirao...

Jer to bezbedno da se dira/menja ili mogu da ubijem memoriju tako??

Pa treba da "diras" da bi je stavio onako kako treba da radi po def.

Slodobno stavi joj 2.0v - toliko je i deklarisano.
I 4-4-4-12 latencije, nema nista da se sj.. to je njen default.

Pa treba da "diras" da bi je stavio onako kako treba da radi po def.

Slodobno stavi joj 2.0v - toliko je i deklarisano.
I 4-4-4-12 latencije, nema nista da se sj.. to je njen default.

Evo ovako:

System Memory Multiplier je na 2.4
Latency times su na 4-4-4-12
DDR2 OverVoltage control je na "+0.2V"

i evo rezultata svega toga (na slici) :)

Inače, kad sam sve promenio osim "DDR2 OverVoltage control" koji sam ostavio na "auto", Windows uoopšte nije hteo da se učita. Kad sam voltazu stavio na "+0.2", proradio je..

Jesam sve ok namestio? Mogu sad na miru da se igram? :)

Prilozi

• 2008-08-04_085631.jpg
    2008-08-04_085631.jpg
    92.9 KB · Pregleda: 137
Poslednja izmena:
Ok je ali nije :)...

Jel radilo na 800MHz? Sto maltretiras coveka :D:D:D

@Schkomi_NS: E sad je sve pod konac ;)

EDIT: Kakav je ovo skrndelj od RAMa. Ajd sto nisu iscitane latencije kako treba, ali da zeza i klok, to je skroz bezveze...

Poslednja izmena:
Ćao!

Nedavno sam kupio comp:
Ploča Gigabyte P35-DS3
Memorija Kingston KHX6400D2LL/1G x 2 (na sajtu Kingstona piše ovako: Kingston 1 GB - DIMM 240-PIN - DDR II (KHX6400D2LL/1G)
DDR PC3500, DDR2 PC4200 - 1 GB - 800 MHz - DIMM, IC DRAM Card; ... DDR2 NON-ECC LOW-LATENCY CL4 4-4-4-12)

--------------------------------------------
Radio sam neke testove i svi su pokazali da moja memorija radi na 667MHz. Kakko je to moguće, kada na specifikaciji ove memorije (koja je i skuplja od drugih "667-native") piše da ona radi na 800MHZ?

Gledao sam u BIOS-u, tamo stoji neka stavka "System Memory Multiplier" i podešena je na "Auto". Ispod toga piše da memorija radi na 667MHz.

Kako da "nateram" moju mem. da radi na 800MHz? Nemam iskustva sa overklokvanjem i ne volim da čačkam po BIOSU, ali ako sam platiio 800, onda oću da imama 800MHz :smash:

Molim vas da mi neko pomogne!

Jedno 100 puta prezhvakana tema http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=166088

I moje HyperX 1066ice rade fabrichki na 800 ;)

Imam isti problem sam sa P5KC plocom, memorija je KHX6400D2/1G, pogledao sam na sajtu i deklarisana voltaza je 2V a latencije su 5-5-5-15, tako sam stavio i u biosu,ali i dalje mi na postu prijavljuje 667
Jedino kada mi na postu prijavljuje 800 jeste kada u opciji DRAM frequency stavim 800Mhz, inace ta opcija stoji na auto.

Update: sad vidoh temu sto je ostavio activated1, sad mi je jasno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno