Šta je novo?

Hardver kuler za i7-13700K

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000MT/s CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Pametni uređaji
Steam Deck OLED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovih dana treba da sastavim komp, sve komponente su u "My Gear", juce mi je stigla 4080 Super, nesto ranije sam kupio i ostale komponente (i7-13700K, DDR5 RAM, maticnu, kuciste, itd.). Od prethodne konfiguracije (Ryzen 5600, 6700XT, itd.) mi je ostao samo kuler (ID-Cooling SE-226-XT) i KC3000 1TB NVMe. Pomenuti kuler po specifikaciji ima 250W TDP (naravno znam da to ne znaci i da moze da hendluje tu potrosnju bez throttle-ovanja), a komp cu koristiti uglavnom za gaming (mozda i malo video editing-a), pa me interesuje da li da menjam i kuler? Reko' kad vec sastavljam komp da odma' sve lepo montiram i da ne razmisljam o eventualnom pregrevanju i sl. U kucistu ce biti ukupno sedam Arctic P12 PWM PST A-RGB ventilatora (3x front, 3x top, 1x rear), tako da ce airflow unutar kucista biti dobar.
Da li promeniti ovaj kuler sa npr. Arctic Freezer 36 (on ima 4 heatpipe-a, a ovaj koji trenutno imam sest), uz njega ide i contact frame ili mozda Freezer III 360 AIO (Tom's Hardware ga je ocrnio u svom review-u) ili neki treci kuler/AIO?

A što prvo ne bi undervoltovao procesor malo i isprobao temperature pri editovanju sa ID Coolingom, pa ako throtluje ili je previše bučno onda da razmisliš o drugom kuleru...?

On ima B760, hm...možda i uspe nešto da izmajmuniše, Asus ploče su dozvoljavale da se stavi stariji microcod koji je dozvoljavao undervolt. Ako ne, moraće da ograničava power limit ili da uzme AIO, teško da će neki vazdušni kuler da podnese svih 253W bez throtlovanja ako ga optereti skroz...zato neka proba najpre.

A što prvo ne bi undervoltovao procesor malo i isprobao temperature pri editovanju sa ID Coolingom, pa ako throtluje ili je previše bučno onda da razmisliš o drugom kuleru...?
Nemam ni vremena ni volje da se bavim tim, zelim da sve radi kako treba out-of-the-box. A i zeleo bih da izbegnem da tek sastavljen komp opet otvaram, skidam kuler, montiram drugi ili AIO. Zato ako mislite da ovaj kuler koji trenutno imam nece biti bas dovoljan da ohladi 13700K, da li bi onda Freezer III 360 mogao da ga ohladi?
Probaj ovo sto kaze @jurodivi ...mada, ako je gaming, najbolje odigraj Cyberpunk da zagrejes i graficku, bice cupavo to kuciste je bas malo.
Kucite jeste mATX formata, ali je prostrano zapravo jedno je od prostranijih mATX kucista. Ima mesta za AIO od 360mm napred ili gore, za grafe duzine do 380mm i vazdusne kulere visine do 165mm. Za dobar airflow kao sto vec rekoh ce se pobrinuti i sedam P12 PWM PST ventilatora.

BTW, ne znam kako su ovi sa Tom's Hardware-a upseli da iz Freezer III 360-ice izvuku samo 234W kao max. TDP za i7-13700K? :unsure:

Poslednja izmena:
Ja bih svejedno prvo probao s kulerom koji imaš.
Ako baš ne odgovara, radije bih uzeo Liquid Freezer 2 u kombinaciji sa Thermalright contact frejmom, u testovima je bio neki stepen bolji nego LF III, pumpa je tiša, ima mountove za više socketa, a i V3 ne donosi ništa specijalno...

Ovako izgleda standardni 27mm debeo 360mm AIO u Asusu A21:
https://pcpartpicker.com/b/DNVcCJ
Kao što vidiš, nema mnogo lufta do venta pozadi. Hladnjak na LF je istih dimenzija ali 38mm debeo, 11mm više. Sumnjivo mi je da li bi stao a da vent na njemu ne udari u izduvni pozadi...možda ali jedva, ne znam. Možda da uzmeš 280mm ili neki drugi AIO poput Deepcool LS720.
To u slučaju da vazduh ne bude adekvatan...

@jurodivi Tako cu na kraju verovatno i da uradim, ako ovaj SE-226-XT koji imam ne moze da ga adekvatno ohladi, uzecu LF 360 AIO. Rear fan na A21 moze da se spusti po potrebi, a i malopre sam nasao info na Reddit-u da moze LF 360 u ovo kuciste. Uzgred, staje i u AP201 (doduse u videu je 240mm model).

@jurodivi Tako cu na kraju verovatno i da uradim, ako ovaj SE-226-XT koji imam ne moze da ga adekvatno ohladi, uzecu LF 360 AIO. Rear fan na A21 moze da se spusti po potrebi, a i malopre sam nasao info na Reddit-u da moze LF 360 u ovo kuciste. Uzgred, staje i u AP201 (doduse u videu je 240mm model).

šta si uradio na kraju?
kolke su ti T?

šta si uradio na kraju?
kolke su ti T?
Narucio sam Freezer III 360 A-RGB iz domace radnje, cekam da stigne, pa da sastavljam komp. ID-Cooling SE-226-XT kuler sam stavio na oglase.
Ja za non K verziju i7 12700 koristim arctic freezer 36... i odlično se ponaša... 25 eur ako naručiš preko njihovog sajta
12700(K) je ipak lakse ohladiti nego i7/i9 procesore 13-e i 14-e generacije.

Nazad
Vrh Dno