Šta je novo?

Kuler na laptopu lose radi

sica

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poena
320
Imam problem sa pregrevanjem laptopa jer kuler nece da radi.
Prilikom paljenja laptopa kuler se zavrti 2-3 sec. i stane.
Otvorio sam laptop, ocistio kuler ali i dalje isti problem.
U biosu ne postoje informacije o kuleru niti bilo kakva podesavanja brzine.
HW monitor i Aida64 ne prikazuju informacije o kuleru, a i temperatura procesora (predpostavljam) nije tacno prikazana, jer ne prelazi 55c a laptop se zamrzne.
Da li je jedino resenje servis ili postoji nesto sto bi mogao da eksperimentisem?

Slucajno sam ukljucio laptop bez memorije i kuler je radio bez problema, cim sam vratio memoriju ponovo ne radi ???
Probao sam sa drugom memorijom i dalje isti problem.
Neko resenje ???????????????
Predlog ?????

Jesi li flesovao bios u skorije vreme mozda? Ako opet otvaras LT, nekom finijom cetkicom procisti lagano memorijske slotove, mala je sansa da je do toga ali ne kosta da probas.

Evo flesovao sam bios i ocistio slotove ali sve isto:smash:

Na laptopovima cesto bude podeseno (u BIOS-u ili fabricki) da se ventilator ne pali bez potrebe. Ako se pali na pocetku i kada nemam memoriju onda znaci da je fizicki ispravan. Tada kada se upali bez memorije pretpostavljam da nije podigao sistem i da je i dalje bio POST-u, pa da je zato ventilator radio duze nego obicno.

Mozes li da upalis racunar a da istovremeno imas fizicki pristup hladnjaku i heatpipe-u? Ako mozes upali ga pa posle izvesnog vremena probaj ako imas cime da izmeris temperaturu na hladnjaku procesora i heatpipe-u (IC termometar ili neki malo bolji multimetar sa temperaturnom sondom). Ako to nemas, mozes da probas prst metodu :) Na primer moj X4 955 je trenutno na 55-60 stepeni C i mogu da drzim prst neko vreme na hladnjaku ili heatpipe-ovima, osecam da je vruce ali ne pece odmah. Na 80-90 sto bi bila neka vrednost za gasenje sistema verovatno ne bih mogao da drzim prst duze.

Imas dve opcije po meni:
1. ne valja senzor i/ili neki drugi deo sklopa za aktivacuju ventilatora. Senzor ne ocitava pravu temperaturu, smatra da ne mora da upali ventilator zbog "niske" temperature, ili cak i da to zna ostatak sistema ne odreaguje i ne pali fan.
2. zamrzava zbog skroz drugog problema.

Ili je vent crk'o ili ploča brljavi (neki kratak spoj). Viđao sam takve slučajeve kad neko prospe vodu/sok/kafu/parfem po laptopu. Idealno bi bilo da zameniš samo vent (i vidiš je l' onda sve ok), ali da ga pozajmiš od nekoga ili da uzmeš jeftino od kineza preko eBay-a (kod nas nisu dobre cene).

I probaj da dignes sistem sa nekog live Linux-a ili MiniXP sa Hirens-a pa vidi kako se ponasa.

Pitao sam za flesh biosa zato sto mi se desavalo da posla instalacije novije verzije biosa neke stvari lose rade, dakle novi bios ne mora da znaci da je bolji bios.
Imam jos jedan predlog, ocisti konektore na samim modulima RAM memorije, sitnom smirglom lagano prodji preko njih ili sl. samo polako.

Resio sam problem. Sve moje predpostavke na pocetku su bile pogresne. Dolazilo je do pregrevanja wifi-chipa i preko njega se pregrevala ploca i hard. Kuler se nije ukljucivao zato sto nije dolazilo do zagrevanja procesora i grafike (38-55C). Zamenio sam wifi chip i nema zamrzavanja tj. pregrevanja.
Malo me buni sto mi temperatura harda ne pada ispod 43C, probao sam i drugi hard, temperatura ostaje visoka, inace oba harda u drugom laptopu rade na 33C
Pre zamene chipa temp harda je bila 52C

Nazad
Vrh Dno