Šta je novo?

kuda ide ovaj svet... :-) piraterija.

Učlanjen(a)
10.09.2003
Poena
680
kao krajnji korisnik piraterije u raznim oblicima, a opet nedovoljno informisan, zanima me kako to da sajtovi poput svima nam drage haste la viste i dalje sljakaju.
neverovatno mi je da takva stvar kao krakovi za sve moguce programe mozes da nabavis za tren, a niko od azdaja softver industrije ne reaguje...
tj. sigurno da reaguju, ali priznacete da se cini da je sporo.
daleko od toga da mi smeta, posto je 80% planete treci svet a i sebe tu ubrajam , svakako da opravdavam takav spor nacin, tj ne-nacin reagovanja i cini mi se da je ovakav status kvo izmedju zarade proizvodjaca i nas koji ga ne bi imali (obrni okreni jel se nema para) da nema piraterije sasvim OK.
koliko ce jos da potraje "blagostanje"?

edit: ubrajam sebe i okruzenje u srbiji u uper higher kastu treceg sveta, da ne preterujemo :S:

Poslednja izmena:
Evo da te doinformisemo: ako je server npr. u Kini, cik idi kao Amer da se zalis da spuste sajt ili zatvore domen.

ok, ali opet sam siguran da u drugim domenima zakonodavstva i cika amer i cika kinez odlicno saradjuju.
znaci takav server je moguce postaviti samo u drzavama koje imaju od toga interes i moze im se da kazu ankl semu i EU caos?

Poslednja izmena:
na kapiram sta najnormalnije funkcionise u rusiji, piraterija ili legala?
ako mislis na jurcanje piraterije u srbiji, ona je sasvim primereno uradjena. tu i tamo ima preprodavaca. miris orijenta, sta fali

Moze piraterija da cveta i u EU> thepiratebay.org je npr u svedskoj i zbog neke legalne zackoljice u svedskom zakonu ne mogu im nista. Skinuli su server na dan i ljudi se najnormalnije zalili, pozvali na zakon, ukazali da ga ne krse (!) i ponovo su online.

Pa i ne krše ga. Ljudi nude trackovanje torenata i host binarnih fajlova veličine par kB, šta njih interesuje šta je u torentima. Lepo piše da skidaš na sopstvenu odgovornost.

hm... Bush je trazio od Putina da pogasi ruske sajtove koji diluju muziku za 0.10$ po pesmi jer ameri gube "nenorlmalne" pare. evo juche odem na www.mp3spy.ru i imam sta da vidim... (*** ne mogu da skapiram sta to pise na ruskom ali sajt vise ne radi :/)

Ovde su kazne za pirateriju astronomske,tako da 90% ljudi ima legalan software,i u firmama i u kuci.....retko gde obican lik moze da ode i kupi PC bez OS (koji naravno plati uz komp) na njemu....

Cela caka je u dobroj inspekciji i visokim kaznama :(
Kad saberes i oduzmes,prosto se vise isplati da kupis software nego da te opale po dzepu sa kaznom sa kojom bi mogao u proseku da platis 8-10 software-a za koji si kaznjen....

@Twix

Kolika je tamo prosecna plata i koliki su troskovi zivota (Johannesburg, South Africa ) ?

otprilike kao u hrvatskoj... a mocuce i vece :) bar po GDP po stanovniku

54 Croatia 12,325

55 South Africa 12,161

66 Bulgaria 9,223

100 Albania 5,405 :)

101 Serbia and Montenegro 5,348

naravno.. bitno je i koliko vlada od toga odvaja na druge stvari.. tj.. u razvijenijim zemljama... vise ide na coveka... nego na kapitalne investicije.. tako da su im plate za oko 20-30% vece nego u hrvackoj

kucne korisnike nece tako lako oterati niko. u stvari je vrlo lako tehnicki ali nije zakonodavno.
kladim se da je u americi bar 70% kucnog softvera ilegalno.
ali serveri su ipak laksi za zakonsko gonjenje, makar koliko ja kapiram.

@kovacm
Pa koliko mi je poznato, Rusija nije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, tako da ne mora da polaze racune zbog svojih sajtova. To je verovatno neka unutrasnja frka :).
Upravo prevodim ovo sa sajta, pa kad prevedem, javicu...

Kao što jedan Microsoftov zvaničnik reče, "napor koji se uloži za eliminisanje 80% piraterije jednak je onom koji treba uložiti za preostalih 20%" :)
Iz prostog razloga što tih preostalih 20% čine drugarske razmene, kućni korisnici, trejdovi po forumima i slično, za koje nemaju računa uopšte da se cimaju.

@kovacm
Pa koliko mi je poznato, Rusija nije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, tako da ne mora da polaze racune zbog svojih sajtova. To je verovatno neka unutrasnja frka :).
Upravo prevodim ovo sa sajta, pa kad prevedem, javicu...

milsim da je upravo to u pitanju, da bi usli u STO moraju da pogase te sajtove...

Juce sam imao prilike da pricam sa likom koji zivi u Australiji.
Tamo su isto tako enormne kazne za pirateiju i veoma efektne, ako te uhvate.
Isto tako kaze da ne postoje pirati koji ti rezu za male pare, a i ako postoje, veoma, veoma su retki.
I onda je poceo da nabraja koje sve nove igrice je kupio...
A nacin na koji su doakali antipiracy policiji je taj sto njih 10ak kupi jedan program/igricu i prerezu svakom po primerak, posle crack i resili problem.
On je dok je isao u skolu piratske igre (tj. one koje je on legalno kupio) rezao i prodavao po ceni od cak 10$.
A na svu tu pricau mi je rekao da je bio u Singapuru i guess what?
Devedesete godine kod nas su mila majka kakvo je stanje tamo. Sve zivo daju po $ (i CD i DVD, sta god pozelis narezu ti i teraj), a pirata na svakom koraku.
Cene IT opreme su nenormalno niske (2x1GB RAMa e platio oko 120$ australijskih). Itdi. itd.

Ovde su kazne za pirateriju astronomske,tako da 90% ljudi ima legalan software,i u firmama i u kuci.....retko gde obican lik moze da ode i kupi PC bez OS (koji naravno plati uz komp) na njemu....

Cela caka je u dobroj inspekciji i visokim kaznama :(
Kad saberes i oduzmes,prosto se vise isplati da kupis software nego da te opale po dzepu sa kaznom sa kojom bi mogao u proseku da platis 8-10 software-a za koji si kaznjen....

Ma daj, ti ili nisi informisan ili si mnogo naivan.
Ništa oni nisu bolji od nas. Kad god mogu da ne plate za nešto to će i da urade. Ne pričam o velikim firmama, tkz. kompanijam.
Druga stvar, i oni imaju internet ,) , i u velikoj si zabludi ako misliš da ga koriste samo za surf po netu.
Tamo ima mnogo doseljenika, naših, Bugara, Hrvata, Italijana .... A sa njima su se tamo "doselile" i naše navike. Pogotovo Bugarske navike :D .
Nego, kao i svuda, pitanje je da li ti to hoćeš da koristiš ili ne. I naravno u kakvim se "krugovima" i mestima krećeš.

@Twix

Kolika je tamo prosecna plata i koliki su troskovi zivota (Johannesburg, South Africa ) ?

Tamo plata kao plata nije uopšte visoka. Zavisi gde radiš, tj. na kom mestu, ali u principu je taj prosek nizak za evropske standarde. Doduše, tamo ni troškovi života nisu visoki (to je ipak relativna stvar). Hrana, odelo (odeća, obuća ...), "komunalije" nisu skupe, ali zato ako hoćeš da živiš na bezbednom mestu moraš debelo da "odrešiš kesu". Kao što sam već rekao sve je relativna stvar i imalo bi mnogo da se piše o tome.
Zna se kako se tamo dolazi do para i "brze" zarade. Koga god sam pitao rekao mi je da samo sa privatnim biznisom tamo možeš lagodno da živiš. Rad u kompanijama podrazumeva život sličan ovom koji sada živiš ovde. Ako misliš da radiš u nekoj kompaniji onda je bolje da taj posao potražiš u Evropi, Kanadi ili Australiji, a RSA zaobiđi u širokom luku. Ako misliš da radiš neki "biznis" onda je RSA prava meka za to :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno