Šta je novo?

Kucni wireless sa iMac-om?

Punto Abarth

Cenjen
Učlanjen(a)
25.05.2011
Poena
151
Pozdrav,

trenutni setup:

wireless antena -> koaxijalni kabl -> ruter -> utp kabl -> iMac 2007

postoji li neki fazon da iskoristim airport, i da bezicno povezem PC (koji bi bio u drugoj sobi) na internet? Tj, da mi iMac sluzi kao "server"?

veza bi trebala biti dovoljno brza da provlaci skype bez problema.

Naravno da postoji, cak je i sherovanje konekcije bolje reseno nego na windowsu - OSX ima full AP funkcionalnost za razliku od windowsa koji podrzava iskljucivo ad-hoc povezivanje na ICS-u.

novi momenti:

posto mi je ruter tp link tl-wr743nd i podrzava kako zicno tako i bezicno deljenje tinterneta, danas ja fino iscupam UTP kabl, stisnem QSS (Quick Security Setup) dugme na ruteru, upalim Airport i nadjem "mrezu" koju ruter pravi. Sljaka sve u 16 bez ikakvog kabla do iMac-a. Iako su mi gospoda koja mi provajduju tinternet i koji mi prodase ruter i kabl rekose da to "brez kabla ne mere".

E sad, kolko je to sigurna veza? U smislu, moze li neko od komsija da mi malo ubija protok, kaceci se na tu moju "mrezu"?

Probao sam tablet uredjajem (Archos) da se povezem, ide direkt bez ikakvog problema.

ALI, cim sam ukljucio firewall na Imac-u, tablet vise nije mogao da se poveze na "mrezu". Samo iMac.

Ono sto mi konkretno treba je:

Deljenje internet-a i podataka u kuci izmedju iMac-a (kao primarnog racunara), i PC-ja. Eventualno jos taj tablet uredjaj, mada i moze i ne mora.

Sta savetujete, sta mi je najelegantnije resenje po pitanju kablova, a i kako da "osiguram" tu "mrezu"? Ili da se oslonim na te silne skracenice QSS i WPS, i pustim da oni rade to sto rade (ako uopste ista rade)?

Fala lepo na odgovorima do sad, i na strpljenju... Mreze i sigurnost istih mi nisu jaca strana ni tema u kojoj plivam. Al sam voljan da naucim ovakve sitnice, jer su mi potrebne :)

U podešavanjima rutera za wireless security (konsultuj uputstvo) odaberi WPA2, postavi dovoljno jak password i tvoja mreža će biti dovoljno bezbedna.

Nazad
Vrh Dno