Šta je novo?

kucna wi-fi mreza

ana

Čuven
Učlanjen(a)
11.08.2003
Poena
609
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Hteo bi da napravim malu kucnu bezicnu mrezu. radi komunikacije sa drugim mobilnim uredjajima kao sto su,mobilni telofoni, palm uredjaji i sl.svi ti uredjaji su opremljeni za rad u wireless mrezi. sta mi je potrebno za njihopo spajanje, access point ili router. napominjem da imam adsl konekciju na interent modem je huawei
mt882.

Ukoliko imas adsl router, potreban ti je samo Access point.
Ukoliko je to samo adsl modem, onda ti je potreban Wireless router.

Kako ti je taj ADSL huawei uredjaj povezan na komp (preko UTP-a ili USB-a)?

a dali bi mogao ukratko da mi objasnis kako da to ispovezujem i hocu li na taj nacin imati na telefonu (n95) internet i morali postojati optaicka vidljivost izmedju telefona i Access Pointa

Opticka vidljivost je neophodna, takodje i daljina mora biti ogranicena (postoji odredjeni domet).

Nije problem podesiti. Bilo bi dobro da nabavis uredjaj (Access point) pa cemo onda da pomazemo. :)

Da se opkladimo da nije neophodna optička vidljivost? :)
U okviru kuće/stana će ti sve perfektno raditi pošto se signal odbija od zidove tako da nemaš frke.

Poslednja izmena:
a postoji li mogucnost sa bluetoothom neko takvo povezivanje mozda sam i lupio neku glupost al kad covek nezna onda pita u svakom slucaju vam hvala

OK, malo sam preterao.
Slazem se sa Vladom13. Do desetak metara nije potrebna opticka vidljivost.

ili mreznom karticom posto nju vec imam pa reko mozda to moze da se iskoristi

Opticka vidljivost,pa ono...a?:)
Sto se tice jacine signala zavisi od rasporeda soba, debljine zidova, da li zivis u bunkeru iz 60 i neke posle makedonskog zemljotresa ili je novija gradnja u pitanju.Ali recimo do 10m da kazemo neka bude prosek..
Sto se tiche bt-a mislim da moze da se organizuje ali to su vec akrobacije koje nisam izvodio mada bi trebalo da moze ali neko drugi bi morao da te uputi na to posto se nisam igrao sa tim ali mislim da je manje glavobolje sa prvom varijantom.
Mrezna kartica tu ne igra nikakvu znacajnu ulogu ako mislis na bezicno povezivanje.

Kako bi sve to izgledalo.Pa jednostavno.Prikacis adsl ruter na asus wl-530g.Iz asusa ubacis kabl u komp ili ako zelis mozes da mt882(adsl ruter)povezes sa kompom preko usb-a(zavisi od tebe) i to je to nema nekih znacajnijih podesavanja osim dhcp-a kod asusa da se ne bi klao sa mt882 i podesavanja security-a na asus-u tj. stavljanja sifre da ne moze svako da ti se kaci na wireless.

Razni uredjaji kao i razliciti operativni sistemi zahtevaju da wi-fi bude podesen na razlicite nacine i ne znam kako funkcionise ovaj asus sa wirelessom na mobilnom telefonu ali ne bi trebalo da bude problema..

Poz

Poslednja izmena:
Wireless u zatvorenom prostoru radi u polju od oko 30-40m u proseku, naravno ako nije neka bunker prostorija.

Opticka vidljivost naravno nije uslov.

Bez problema ces moci da povezes vise uredjaja, ukljucujuci desktop, laptop,pda, nokiju itd..

Kupis neki WiFI ruter ili vidis kod provajdera da li bi mogao da dobijes isti preko njih.

hvala ti sad si mi razbio dilemu da li mogu da iskoristim mreznu karticu, znaci jedino ostaje kupovina asus wl-530g

Pa ili asus za 3500 dinara ili da das telekomu 2000 + PDV dinara pa da dobijes od njih na koriscenje HG520s.Sta ti se vise isplati?Da uzmes sebi wireless ruter ili da ga iznajmis od telekoma..

Poz

Po meni je bolje platiti ~3500 dindzi i imas ruter u svom vlasnistvu.

to cu najverovatnije i da uradim nasao sam neki polovan za 25 eu pa vam se javljam ako negde zapne pozdrav za sve i hvala vam na savetima

Nema na čemu :)
btw skineš sa neta PDF upustvo za podešavanje uređaja, malo izčitaš i sve ćeš namestiti bez problema ;)

Nazad
Vrh Dno