Šta je novo?

kucna mreza - laptop vs desktop

webtim

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
304
Imam laptop ( vista) i desktop ( XP ) koji idu na net preko wireless-a. Izmedju njih je TP-Link wireless ruter i sve radi odlicno.

Interesuje me kako da serujem podatke sa desktopa na laptop, dakle koji je postupak jer se medjusobno ne vide.

Prvo sto mozes da proveris jeste dal su ti ukljuceni firewallovi. Obavezno proveri Vistu koja dolazi sa builtin defenderom il kako se vec zove.

Drugo sto mozes je da probas da pingujes sa jednog na drugi pa da vidis sta se desava.

Ponekad se ne vide medjusobno (sto ja ne znam zasto) al kod mene pali da odem u search/find computers on the network i ukucam IP onog drugog compa. I ondak se lepo nadju.

Ajd probaj pa javi...

Firewallovi iskljuceni, ping nevidi a ni search ne pomaze.

U panelu TP-link-a vidi oba kompa ali se oni ne vide medjusobno.

Poslednja izmena:
Kako si iskljucio firewall??? Iskljuci ga kao servis, odnosno stopiraj ga, pa probaj pingovanje...

Workgroup nije dostupan. Firewall iskljucen kao servis. Ping i dalje ne vidi nista.

192.168.1.103 desktop
192.168.1.102 laptop

Poslednja izmena:
Uspeo sam.

Norton firewall je zezo svo vreme.

Evo sad stvari stoje ovako.

Sve serovano na desktop racunaru se vidi na laptopu i brzina preuzimanja je 2MB/sec.
Medjutim problem je sa serovanim fajlovima na laptopu. Naime desktop vidi laptop u Wokgroup ali mi ne dozvoljava pristup.
Na laptopu je Vista, pa ako neko zna kako da i ovo podesim bio bih mu zahvalan.

Napomena: svi firewall-ovi su iskljuceni.

Evo sad stvari stoje ovako.

Sve serovano na desktop racunaru se vidi na laptopu i brzina preuzimanja je 2MB/sec.
Medjutim problem je sa serovanim fajlovima na laptopu. Naime desktop vidi laptop u Wokgroup ali mi ne dozvoljava pristup.
Na laptopu je Vista, pa ako neko zna kako da i ovo podesim bio bih mu zahvalan.

Napomena: svi firewall-ovi su iskljuceni.

A da proveris ACL za sharovani folder? Sta ti uopste prijavi? Probaj u run da kucas //192.168.1.102

samo mala ispravka.. treba da ukuca \\192.168.1.102 a ne //

Hvala svima. Resio sam problem. Na Visti sam morao da dam posebnu dozvolu da guest moze da joj pristupi.Malo sam lutao ali je kliktanje po Visti donelo rezultat.

Aj pomozite i meni glupom...

Takodje imam wireless ruter na kome je do juce bio samo jedan desktop, E sad, tako se potrefi da moj docimer i ja uzmemo racunare isti dan, tako da sada imamo dva desktopa i laptop u gajbi. Sve sam ih povezao na ruter bezicno i svi imaju pristup netu, sve fercera.

Medjutim, nikako da provalim kako da racunari vide jedan drugog radi razmene fajlova i igranja naravno. Dva desktopa koriste grcki Windows XP+SP2, dok je moj laptop na Visti koju prvi put sada vidim, pa nikako ne uspevam da se snadjem.

Je li mozda potrebno da wireless adaptere prebacim iz infrastructure u ad-hoc mod da bi mogli da se medjusobno vide? Imam vrlo malo iskustva sa Wi-Fi mrezama.

Ako su povezani na ruter bezicno onda bi morali da se vide.. Probaj da pingujes sa jednog drugi.
Jel isto ime workgroup? Poiskljucuj Windows firewall-ove i ako imas jos neki firewall omoguci traffic.

Kako da ga pingujem kad ne mogu da provalim gde se na Visti nalazi Run i ima li ga uopšte?
Računari nisu u workgroup, kako da ih stavim u workgroup kad se ne vide?
Aj da iskljućim firewall na ovome, da vidim da li šta pomaže, al nekako sumnjam.

Kako da ga pingujem kad ne mogu da provalim gde se na Visti nalazi Run i ima li ga uopšte?
Aj da iskljućim firewall na ovome, da vidim da li šta pomaže, al nekako sumnjam.

kod XP-a ti je podeshavanje workgrupa u system, a i kod viste je tamo ako se ne varam (nisam je bash puno koristio). workgrup podeshvash nezavisno da li je rachunar na mrezi il nije. uglavnom da bi se rachunari videli treba da budu u istom workgrupu.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    35.1 KB · Pregleda: 85
  • 1.JPG
    1.JPG
    53.3 KB · Pregleda: 87
  • 2.JPG
    2.JPG
    21.5 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:

Ej ne znam, nisam koristio Vistu ali potrazi negde command prompt ako vec ne mozes RUN i u njemu ukucaj ping.. Kako znas da nisu u Workgroup?:)
Probaj ti prvo da vidis da li ce da se vide ta dva XP-a pa posle ces i Vistu da "dodas".
Disable-uj Windows firewall u servisima i proveri System da li kod oba stoji isti workgroup.

Posle puno prčkanja po svemu živom, uspeo sam da napravim mali progres.

Nakon što sam ih sve ubacio u isti workgroup i pogasio im firewall sada dva računara pod Windows XP vide jedan drugog, ali ni jedan ne vidi moj laoptop pod Vistom, niti on vidi njih.

Našao sam Run. :) Pingovao sam jedan računar pod XP-om, odaziva se bez bilo kakvih problema, ali jednostavno se kompovi ne vide.
I kako da podesim da sve radi sa uključenim firewall-om, deca se bune.
Help!!!!

Posle puno prčkanja po svemu živom, uspeo sam da napravim mali progres.

Nakon što sam ih sve ubacio u isti workgroup i pogasio im firewall sada dva računara pod Windows XP vide jedan drugog, ali ni jedan ne vidi moj laoptop pod Vistom, niti on vidi njih.

Našao sam Run. :) Pingovao sam jedan računar pod XP-om, odaziva se bez bilo kakvih problema, ali jednostavno se kompovi ne vide.
I kako da podesim da sve radi sa uključenim firewall-om, deca se bune.
Help!!!!

Zasto bi palio Windows firewall?:) To je sh*t. Ako vec hoces neki, stavi neki drugi software.
A jel vidi Vista njih? Probaj da pristupas sa \\Ip iz Run gde ti je IP localna adresa racunara kojem zelis da pristupis. Pre toga nesto share-uj.

Evo, pokušao sam.

Izbaci mi Error code: 0x80070035
Network path was not found.

Kada u istom prozoru kliknem na Diagnose dobijam poruku
Network diagnostics pinged the remote host but did not recieve a response.

Samo da kažem da sam ubio firewall kao servis, nije do njega. Nemam više nikakvih ideja.

O ljudi, sad sam odlepio načisto!!
Sad odjednom jedan XP računar ne vidi nikoga, drugi vidi sve, čak i moj! A sa moga preko run-a pristupam jednom, drugom neće, dok u network kartici nema ni jednog od njih. Uopšte, sve mašine se ponašaju kao da su poludele.

Da li je možda ruter pošandrcao ili je poblesavio neki protokol!??

Poslednja izmena:
Nadam se da se compovi zovu drugacije. To zna da bude problem nekada. Ja sam jednom imao dva Filipa na mrezi i kad ih pingujes sve ok posto su prisutni. A kad probas da ih vidis na mrezi iz XPa njih nema nijednog! Cisto proveri...

Ma nemoj da se opterecujes sa tim da li ce da se vide u mrezi ili ne.. Ako mu pristupas preko \\xxx.xxx.xxx.xxx onda nemoj da se sekiras, napravices shortcut i kraj :) Brze i jednostavnije ;)

Ma nemoj da se opterecujes sa tim da li ce da se vide u mrezi ili ne.. Ako mu pristupas preko \\xxx.xxx.xxx.xxx onda nemoj da se sekiras, napravices shortcut i kraj :) Brze i jednostavnije ;)

Ako volis gomilu shortcuta na desktopu to je definitivno lakse resenje.... ne i sjajno. :smackbum:

Ako volis gomilu shortcuta na desktopu to je definitivno lakse resenje.... ne i sjajno. :smackbum:

Ne mora da bude na desktopu, moze da bude u Quick Launch i da bude pristupacno a hide hehe
A mozes i da stavis negde na D:/dasdas/dadas/dadsa i da napravis shotcut key :D

Pronašao sam u čemu je bio problem. Na računarima pod XP-om je bilo potrebno instalirati Link Layer Topology Discovery protokol (apdejt KB922120), kao što kaže u Vistinom helpu na ovu temu. Ipak, meni nije palo na pamet da to pokušam pošto se oba XP računara redovno apdejtuju, tako da sam mislio da je ovaj protokol sigurno instaliran. Eto, nisam bio u pravu.

Dobro, sada se vide bez problema, da vidimo kako to da iskoristimo. Gde se tačno u setovanjima podešava password za pristup shared folderima na računaru?
Takođe, hoće li sada igre u multiplayer-u na ovim računarima raditi kao da su oni u Ethernet LAN-u ili je potrebno uraditi još nešto? Očigledno, ne razumem se u wireless.

Dobro, sada se vide bez problema, da vidimo kako to da iskoristimo. Gde se tačno u setovanjima podešava password za pristup shared folderima na računaru?
Iskljuci simple file sharing u folder options i onda desni klik na folder pa "Sharing and security" i tu podesavas dozvole svakom useru sta sme da radi.
Takođe, hoće li sada igre u multiplayer-u na ovim računarima raditi kao da su oni u Ethernet LAN-u ili je potrebno uraditi još nešto? Očigledno, ne razumem se u wireless.

Radice normalno :)

Nazad
Vrh Dno