Šta je novo?

Kucna konfa za 500€ za 5 godina

Recoba20

Znamenit
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Prijatelj kupuje novi kompjuter. Klasican kucni korisnik koji zeli desktop PC i zeli da mu traje bar 5 godina. Pored klasicne upotrebe koja podrazumeva internet, muziku, filmove, office, zeli da koristi Photoshop i AutoCAD (naravno, na amaterskom nivou). Nema igranja, nema overklokovanja, a ni kasnijeg upgrade-a (dok ne crkne nesto). Komponente ce se porucivati najverovatnije preko mindfactory.de . Za sada je sigurno da u konfiguraciju ulazi SSD od 250GB. HDD mu nije potreban.
Sta je u ovom trenutku "best bang for buck"?

Samsung 850 EVO ~100e, a može i Intel 600p ako uzima B250 ploču.
i5-6500/7400/7500 ~170-200e
8GB DDR4 na 2400MHz ~70e
Neka H110 ili B250 ploča ~60-80e
Napajanje od oko 50e, ne znam šta može da se nađe tamo, možda Seasonic ili XFX od ~430-450W, jače ne treba.
Kućište po želji.

Ako se odluči za H110 ploču i i5-7xxx procesor neka proveri da li je podržan u BIOS-u ploče (jer je malo stariji čipset) i ako nije neka mu u radnji flešnu poslednju verziju BIOS-a, onda će sve raditi bez problema.

Poslednja izmena:
Samsung 850 EVO ~100e, a može i Intel 600p ako uzima B250 ploču.
i5-6500/7400/7500 ~170-200e
8GB DDR4 na 2400MHz ~70e
Neka H110 ili B250 ploča ~60-80e
Napajanje od oko 50e, ne znam šta može da se nađe tamo, možda Seasonic ili XFX od ~430-450W, jače ne treba.
Kućište po želji.
R5 1400 oko 170e i ploca B350 oko 80,90e.Ostalo isto..

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Moze Ryzen i neka polovna gt 710 ili slicno za male pare, cisgo da baca sliku.

Vidjao sam za 20-30e nju ili R5 230, mislim da su bile i nekoriscene.

Je l' stvarno R5 1400 toliko bolji za svakodnevnu upotrebu (office, internet, multimediju) od i5?
Mislim, da li je tada mnogo veća iskorišćenost više jezgara, u odnosu na jačinu jednog jezgra?
Tipa nekoliko otvoreno nekoliko programa: Word, Excel, Acrobat Reader, 2 CAT alata, neki media player + npr. Chrome sa 10+ tabova.

Hvala svima na predlozima. Smislio sam nesto ovako:
Asus Prime B250-Plus 81,70€
Intel Core i5 7400 176,12€ ili i5 7500 199,46€ (vredi li 25€ vise dati)
8GB Kingston HyperX FURY schwarz 67,50€
250GB Samsung 960 Evo M.2 2280 NVMe 127,94€ ili 256GB Samsung PM961 M.2 2280 PCIe 3.0 123,45€ (ima li jos neke razlike osim sto PM961 ima 6GB vise? )
Corsair Carbide 270R 58,99€ ili Cooler Master Silencio 452 63,24€ (koliko je Silencio stvarno silencio? :) )
500 Watt Corsair CX Series CX500 Non-Modular 80+ Bronze 58,85€

Znam da ova kombinacija malo (vise) probija limit, ali receno mi je da nije strasno ako bude malo skuplje (ne vise od 100€). Ryzen mu ne bih sklapao jer, koliko vidim, jos nije prelezao decje bolesti (BIOSi, memorije i sl.) a ne bih voleo da mu se nesto zezne na kompu jer se ne razume oko hardvera, a ja mu necu bas uvek biti pri ruci da mu to sredim. Zato intel, a da je za mene, tu ne bi bilo dileme. ;) Komponente ce se kupovati u Nemackoj.

Bolje razmotri da mu uzmeš pentium g4560. Uštedećeš mu 100+ eur a nece osetiti razliku za ono za šta će koristiti računar.

A za duži vremenski rok da bude siguran, samo ryzen trenutno pruža taj osećaj sigurnosti.

Poslednja izmena:
Naravno da je Ryzen bolji, izaci ce mu isto Ryzen+B350 kao i5+B250, jedino ce imati mali trosak za neku GT 710 ili slicnu grafu koja ce bacati sliku..

Hahah auu kakvi predlozi za obicnu kucnu kofnu...
Koristim na jednom kompu i3 sandy vec 4 5 god, do dana danasnjeg nije se osetio pad u performansama za bilo sta novijeg datuma, a koristi se za office, visual, photoshop itd...
Pa i obican celeron da kupi, radice kao sat jos 5god za gore navedeno.... Da bi bio siguran, neka uzme g4560, i ne lozite coveka na ryzene i i5-ice za kucnu konfu, gospode boze...

Jos da dodam, mesec dana sam koristio sandy celeron, sad skoro... U windowsu,surfu i slicno nema razlike u odnosu na 4690k, 2600, 4460... Cak sam i photoshop koristio malo, poprilicno ok radi za mator celeron.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Hahah auu kakvi predlozi za obicnu kucnu kofnu...
Koristim na jednom kompu i3 sandy vec 4 5 god, do dana danasnjeg nije se osetio pad u performansama za bilo sta novijeg datuma, a koristi se za office, visual, photoshop itd...
Pa i obican celeron da kupi, radice kao sat jos 5god za gore navedeno.... Da bi bio siguran, neka uzme g4560, i ne lozite coveka na ryzene i i5-ice za kucnu konfu, gospode boze...

Jos da dodam, mesec dana sam koristio sandy celeron, sad skoro... U windowsu,surfu i slicno nema razlike u odnosu na 4690k, 2600, 4460... Cak sam i photoshop koristio malo, poprilicno ok radi za mator celeron.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ako je u mogućnosti treba da kupi i5 ili R5. Sutra može da mu padne na pamet da malo više optereti mašinu nekim poslom pa će itekako videti razliku. Onaj ko je pre 5 godina uzeo i3-2xxx je i dalje prilično miran za standardne poslove (i ja sam jedan od njih), ali je onaj ko je kupio i5-2400/2500 još mirniji, da se ne lažemo.

Covek je do sada kupovao kompjutere u Mediamarktu i Saturnu i skoro nikad nije bio zadovoljan sa kupljenim. Uvek je imao osecaj da su mu uvalili nesto bzvz jer se ne razume. Sad resio da angazuje nekoga ko se razume u hardver i da sklopi kompjuter sa kvalitetnim odabranim komponentama i spreman je malo vise da odvoji za to. Hoce da kupi kvalitetan komp koji ce mu potrajati bar 5 godina. A sa druge strane ne zeli ni da baci 1000 € na nesto cije kapacitete nece nikad u potpunosti iskoristiti.
Ryzen (na zalost) nije opcija jer podize cenu konfiguracije za 100tinak €. Ostale su nedoumice oko SSDa, procesora, kucista.

Covek je do sada kupovao kompjutere u Mediamarktu i Saturnu i skoro nikad nije bio zadovoljan sa kupljenim. Uvek je imao osecaj da su mu uvalili nesto bzvz jer se ne razume. Sad resio da angazuje nekoga ko se razume u hardver i da sklopi kompjuter sa kvalitetnim odabranim komponentama i spreman je malo vise da odvoji za to. Hoce da kupi kvalitetan komp koji ce mu potrajati bar 5 godina. A sa druge strane ne zeli ni da baci 1000 € na nesto cije kapacitete nece nikad u potpunosti iskoristiti.
Ryzen (na zalost) nije opcija jer podize cenu konfiguracije za 100tinak €. Ostale su nedoumice oko SSDa, procesora, kucista.
Ne podize ryzen toliko...R5 1400 kosta 170e i ploča za iste pare kao kod intelq moze...Jedino neku grafu bzvz može polovnu za 10-20e da baca sliku...
Ipak je ryzen kao neka i7ca kod intela a za pare i5ce :)

Ryzen podize 20e a dobijes 4/8 procesor i bolju plocu.

Cenu podize graficka koja se uzima, intel 4/4 zakljucan kosta vise nego Ryzen 4/8 otkljucan..

Covek je do sada kupovao kompjutere u Mediamarktu i Saturnu i skoro nikad nije bio zadovoljan sa kupljenim. Uvek je imao osecaj da su mu uvalili nesto bzvz jer se ne razume. Sad resio da angazuje nekoga ko se razume u hardver i da sklopi kompjuter sa kvalitetnim odabranim komponentama i spreman je malo vise da odvoji za to.

Sklopio sam dve konfiguracije u mindfactory, koje se uklapaju u zadati budžet (500 €), pošto kažeš da ima još malo prostora, tj. dodatnih 100 evra na raspolaganju, pogledaj, pa možda zameniš kućište za neko bolje (ili za neko drugo, ako mu se ovo ne sviđa), i da ubaciš neki hladnjak za procesor, u obe konfiguracije se dobro uklapa recimo LC-CC-120, nije skup, a veoma dobar.

U slučaju Ryzen konfiguracije, možda ne bi bilo loše postaviti pitanje kod mindfactory, da li sa hladnjakom LC-CC-120 dolazi AM4 kit za montažu.

Ubacio sam jedan tihi 120mm ventilator, koji će se montirati pozadi, da izvlači vruć vazduh iz kućišta, a fabrički je ugrađen takođe jedan od 120mm na prednjoj strani. U ocenama korisnika stoji da je taj fabrički donekle bučan pri maksimalnoj brzini, ali se može ućutkati smanjivanjem broja obrtaja.

Takođe sam ubacio DVD-RW pisač, nije nešto neophodan, ali nije loše imati ga, možda nekada bude potreban, a ne menja nešto bitno cenu (oko 12 €). Ako nije potreban, izbaci ga.

Ryzen 5 1400 konfiguracija (link)

i5 7500 konfiguracija (link)

Poslednja izmena:
@Accuphase corsair vs je tesko smece od napajanja

Uh, baš smeće? Vidim po nemačkim forumima da ga često kupuju za jeftinije konfiguracije, i nema nekih žalbi, kažu da je dosta tiho. U ove dve gore navedene konfiguracije ne bi bilo uopšte opterećeno...

Ok, ako je loše, kao alternativa za oko 5 evra više recimo XFX Core Edition V2 450W, prva verzija (bez V2) je Seasonic S12II platforma, koja je dobra, ne znam šta su menjali u verziji V2?

Ili ova dva što je naveo Peja.

Poslednja izmena:
XFX XT je najvece smece koje postoji, to je samo nalepnicu stavio seasonic, seasonic 430 eco je prastaro napajanje. XFX TS, CORSAIR CXM nesto od toga nek uzme. Xfx xt pravi Shenzhen Rui Sheng Yuan Technology. Corsair CXM serija je bolja i od s12ii od seasonic jer ne koristi grupnu regulaciju, ima dc-dc ali je losije od 'm12ii evo' koje je poboljsana s12ii i ima dc-dc.

Poslednja izmena:
Da se ne bi svadjali oko napajanja, odlucio sam se za Seasonic S12II 520W. :)

Kako stvari trenutno stoje, ici ce se na intel konfiguraciju koji je Accuphase (hvala :) ) predlozio uz par izmena u vidu napajanja, optike i kucista. Izbor kucista cu ostaviti kupcu.
Sto se tice Ryzena, razgovaracu sa kupcem, objasniti mu neke stvari :) ali svakako ga necu ubedjivati i pokusavati da mu izbijem jos 100tinak € vise iz dzepa za nesto sto je overkill za njegove potrebe.

Da se ne bi svadjali oko napajanja, odlucio sam se za Seasonic S12II 520W. :)

Kako stvari trenutno stoje, ici ce se na intel konfiguraciju koji je Accuphase (hvala :) ) predlozio uz par izmena u vidu napajanja, optike i kucista. Izbor kucista cu ostaviti kupcu.
Sto se tice Ryzena, razgovaracu sa kupcem, objasniti mu neke stvari :) ali svakako ga necu ubedjivati i pokusavati da mu izbijem jos 100tinak € vise iz dzepa za nesto sto je overkill za njegove potrebe.
Nije 100tinak nego 10,20e na grafu da baca sliku samo posto nema integrisanu Ryzen....Duplo bolji cpu za iste pare nema logike uzeti i5 ....

Bolji je u multi bar 30% a 20e je razlika kad se sracuna.

i5 je svakako dovoljan za njegove potrebe i nece pogresiti sta god da uzme.

Nazad
Vrh Dno