Šta je novo?

Kubuntu 8.10

MilanB80

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2007
Poena
309
Jos uvek sam nov u linuxsu ali sam probao i dopao mi se. Instalirao sam Kubuntu 8.10 cd ali sam sada u fazi skidanja i dvd varijante. Imam dva pitanja koja je razlika izmedju cd i dvd izdanja, tj sta sadrzi dvd vise u odnosu na cd? Drugo, ja sam cd verziju instalirao preko windowsa, tj dok mi je bila podignuta vista ubacio cd i instalirao na c particiju gde je i Vista (sada imam dual boot i sve radi ok... nevolim da na d particiji imam bilo sta sistemsko sem multimedije i nekih licnih fajlova), da li je to nesto drugacija varijanta instalacije nego kada formatiram hard i ubacim ga klasicno? Nadam se da sam bio jasan, ponavljam nisam neki :type: znalac... :banana:

Drugačija je u smislu da ti se ceo Linux nalazi na particiji gde je Windows, i to u okviru jednog velikog fajla (koji predstavlja "sliku" Linuxove virtuelne particije). Samim tim ga je i lakše ukloniti, samo obrišeš taj fajl i vratiš Vistin bootloader.

a razlika između CD i DVD izdanja je sigurno objašnjena na sajtu distribucije.

@voodoo
Hvala na info to sam predpostavio i to mi bas odgovara jer mozda se resim da ga nekada i likvidiram ali nije prblem i onako imam vec ghostovanu c particiju.
@nekybrate
trazio sam na sajtu kubunta neko objasnjenje i nisam ga nsao sem da je cd verzija free a da se dvd placa, ako neko zna u cemu je razlika neka nas informise...

Naravno da je i DVD verzija free, ne znam ge si gledao, ali i dvd iso mozes skinuti na istom mestu gde je i CD ver.
Neke od bitnih razlika su da DVD sadrzi sve jezike, CD je samo eng, i veci repositorijum programa. Manje ces morati da vuces sa neta.
Za svakog ko ima ok net dvd mu je nepotreban.

Edit:
Zaboravio sam da napomenem da DVD nema opciju instalacije u windows!
Inace najveca razlika izmedju takve instalacije, i ciste na particiju je u brzini rada sa hard diskom, bilo bi dobro da ukoliko imas 2 HDa, kubuntu stavis na drugi gde nije win.

Poslednja izmena:
Nisam mislio da se placa software nego da se porudzbina placa a da se cd verzija moze naruciti na kucnu adresu besplatno, izvinjavam se nisam bio jasan. Hvala na odgovoru...

Dakle DVD verzija nema vise programa. Jedino sto ima podrsku za vise jezika koju predpostavljam neces koristiti. Tako da ti je CD verzija sasvim dovoljena.

Nazad
Vrh Dno