Šta je novo?

KUBUNTU 7.10, SUSE 10.3 Ili FEDORA 8

• Začetnik teme Deleted member 16483
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 16483

Guest
1.Sta je po vasem iskustvu najbolje od ove trri distribucije?
Nekada sam furao suse u KDE okruzenju ina dobru podrsku (mogu se naci RPM paketi na netu koji ne dolaze na DVD-u, Plajeri, kodeci, razne aplikacije, theme i td), nekih godinu dana sam zapostavio linux, poslednje sto sam imao je suse 10.0 32bitni i radio je (manje vise, uspeo sam da namestim sve sto mi treba)dobro:banana:

2.Sta staviti X86 ili X86_64(nisam imao nikada 64bitni linux)verziju(sta bolje radi)?

3.Kakav je ovaj KDE 4.0, vidim da je izasla stabilana verzija?

Imao sam jednom gentoo, dosta sam se iscimao dok sam ga namestio:mad:, ali sam namestio:type: i in mi se svideo:) samo sto nemam zivce za njega:wall:.

4.Kakva je ova mandriva 2008?

Mozda neka druga distribucija ako neko ima bolju ideju....

Ajde odgovorite pa da skidam:d

Ako si namestio Gentoo, ovo što si nabraojao za tebe će biti sitna boranija.:)
Suse nisam koristio, ali zato jesam Fedoru i Kubuntu 7.10. Moja preporuka ti je Kubuntu.

Poslednja izmena:
Uzmi bolje 32bitnu i Gnome Ubuntu ;) Brz je, stabilan i dobro podrzan.

Pošto nisi neki Linux wizard, podrška zajednice i lakoća instalacije/podešavanja bi trebalo da su ti na prvom mestu. To ti sužava izbor na Ubuntu i OpenSuse. Ja lično koristim Suse od vajkada, ali ni sa (K)Ubuntuom ne možeš pogrešiti.

x86-64 zaobiđi jer ne donosi ništa spektakularno, a ima mnogo više bagova.

Isto važi i za KDE 4.0.

P.S. Ako se odlučiš za OpenSuse, gledaj samo da imaš dobru/brzu konekciju ka Internetu te da mu odmah ubaciš linkove za oficijalni i packman repozitorij, ali i zvanične apdejte, jer ćeš u suprotnom da poludiš od "dipendensija". Oficijalni apdejti donose i ispravke nekih bagova, kao što je problem sa KInternet-om, itd ali bih ipak zaobišao kernel apdejt jer ostavi za sobom đubre i gomilu zbrljanih linkova na stablo, što pravi posle probleme. Ovo je barem moje iskustvo.

Inače, OpenSuse 10.3 je baš dobar sistem.

Ja sam probao, i napokon preshao na ubuntu 7.10
Jako je jednostavan, da mi se chini da ga je bez ikakvog predznanja lakshe nauchiti od bilo kog windowsa, a uz to ima i gomila foruma, tako da ako imash neki problem, jako lako cesh ga i reshiti. Naravno, pod uslovom da imash flat internet. Isprobao sam i 64-bit, ali mislim da ja od njega nemam nikakve koristi. Ima vishe programa (bar onih koje je koristim) za x86, tako da se moraju skidati neke biblioteke...
U svakom sluchaju topla preporuka za ubuntu 7.10

Da... izgleda da je brza Internet konekcija "a must" za svaku popularniju distribuciju i prosečnog korisnika.

Uz dužno poštovanje prema Gentoo, Slackware, Mandriva i drugim nepomenutim distribucijama i njihovim varijacijama... ipak su Suse i Ubuntu mainstream sa razlogom.

Ubuntu ima blagu prednost u nekim stvarima, ali ni Suse ne ostaje dužan u nekim drugim... Pozitivnih i negativnih iskustava ima na obe strane toliko, da se praktično sve svodi na stvar ukusa i eventualno neke specifične zahteve. Ako si već ranije imao Suse, onda ne bi trebalo da se dvoumiš... 10.3 će te oduševiti. Svaki eventualni problem na koji naiđeš (a ima ih) se da lako rešiti ili već ima patch...

Ma, uostalom... probaš pa vidiš.
:wave:

Od *buntu horde, definitivno jedino vredi koristiti Ubuntu. Kubuntu je nedonosce Ubuntua. :) Ostavlja utisak nedoradjenog distroa. Kao da su na buntu jezgro samo nabacili KDE i nista vise.

Od ostalih distroa openSUSE je jako dobar.

@magick
Kakve probleme ti je doneo kernel update na openSUSE 10.3?

Instalirao sam Open SUSE 10.3 x86_64, taj sam nabavio mrzelo me da skidam nesto drugo. Zadovoljan sam lepo radi sve u full-u. Sve sam namestio compiz, kodeke za audio i video itd.
Desktop sam bas extra nabudzio brooka imam i KDE i Gnome , jedino nisam uspeo da namestim tv-fm kartu imam Leadtek global i nece da proradi, malo cu se poigrati kada budem imao vise vremena.
Ono sto mi nedostaje samo je AUTOCAD, MATLAB, i CEDEGA za igrice.
Ako neko ima kakvu ideju gde se ovo moze nabaviti neka javi.
Vecinom sada koristim suse. windows sami kada mi treba CAD igre ili MATLAB.
Inace hvala vam na brzim odgovorima, SuSE 10.3 je stvarno fenomenalna distribucija koja je sjano podrzana vec kompiliranim paketima, i veoma laka za koriscenje.
Svaka perporuka stvarno je sjajan.

@magick
Kakve probleme ti je doneo kernel update na openSUSE 10.3?

Ma napravio mi haos sa sym linkovima i direktorijumima u /lib/modules i /usr/src/linux, što sam provalio tek kada nije htelo da mi prođe neko kompajliranje... morao sam da zaronim i sve ručno menjam... nije bilo strašno, ali sve jedno... nije mi jasno šta je to prouzrokovalo. Možda i činjenica da sam saam prekinuo apdejt proces jer je trajao predugo (dial-up), mada ne verujem da je to. Bar ne bi smelo da bude...

Poslednja izmena:
Ono sto mi nedostaje samo je AUTOCAD, MATLAB, i CEDEGA za igrice.
Ako neko ima kakvu ideju gde se ovo moze nabaviti neka javi.
Mislim da se AutoCAD ne radi za Linux, tako da ili VM ili WINE (sa nativnim dll-ovima), pošto za njega stvarno ne postoji adekvatna zamena koja nativno radi pod Linux-om.

Što se Matlab-a tiče, on postoji u nativnoj verziji za Linux... Do duše nikada nisam mogao da nađem najsvežiju verziju, ali to sigurno i nije toliko bitno.

Ima dostojnih CAD programa koji rade pod linuxom, samo treba odvojiti kintu.

BTW, nemoj da koristiš reč "nativno", jer tako para uši da je to neverovatno.

Ima dostojnih CAD programa koji rade pod linuxom, samo treba odvojiti kintu.
Jedan je AutoCAD. :d

BTW, nemoj da koristiš reč "nativno", jer tako para uši da je to neverovatno.

U principu bih se složio, mada u nedostatku bolje...

Милан Вујаклија * Лексикон страних речи и израза * Просвета - 1980 je napisao(la):
нативан (лат. nativus) урођен, прирођен, добијен рођењем, природан

Poslednja izmena:
Možemo tako svaku stranu reč da posrbimo - samo je treba pročitati domaćim akcentom. Smeta kao u slučaju "voltaža" vs "napon". No enivej, to nije tema topika.

Vrh Dno