Šta je novo?

KT133A ne moze na FSB133 ?!

fragXpert

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
609
Imam: Asus A7V133-C, Duron 700, 384MB PC133 SDRAM, GeForce2 MX, Quantum 20GB AS+... ukratko: kad overclockujem maticnu na FSB 133 MHz (Duron=933MHz), RAM ide na 133 MHz, Duron stavim na Vcore 1.85V (ili bilo sta u rasponu 1.75-1.85V, sve sam probao), posle instaliranja VIA 4-in1 drivera na tek instaliran Windows ME, KOD POKRETANJA WINDOWSA QUANTUM HDD SE ISKLJUCI I PONOVO POKRENE SA ONIM TEST-OM GLAVE KAO KAD SE PALI RACUNAR (KAO DA SE RESETUJE), A OD ULASKA U WINDOWS NEMA NISTA! OSTAJE SAMO RESET DUGME ILI CTRL-ALT-DEL!!! Isto sam radio na Abit KT7A, i sve radilo kako treba! Kod Asus-a sve ide overclockovano kako treba, dok se ne instaliraju VIA driver-i. Nemojte mi reci da je problem sa WinME, jer Win98 i WinXP radi isto. Unapred hvala na pomoci!

Ako ti to nesto znaci i ja sam imao ISTE probleme i mislim da je upravo na toj ploci asus poceo da se priblizava masama:) Ja sam promenio 3 te ploce i ni jedna nije htela da potera durona na 133fsb a isti su na abiti radili bez problema...

pozdrav

Sada trenuno kucam preko A7V133 , koja na srecu nije moja plocha :)
Na 147 FSB-u plocha vec pochinje da se glupira. KT-7E je skoro svaka ishla na 150 Mhz FSB , koja je Low-cost , dok KT-7A skoro svaka ide na 170 Mhz FSB. Uzgred KT-7A je i brza od ove ploche. Jedino gde je A7V133 bolji je rad sa diskom , zbog integrisanog Promise kontrolera.
Uzgred , Athlon je i na ovoj plochi overclockovan na 134 Mhz FSB-u , dok je na Abitu tachno na 133.
Memorisjki rezultati na Abitu su 560/630 , a na Asusu 535/609.
Quake III brze radi na Abitu , kao i 3D Mark 2001 i Content Creation Winstone.
Razlike su male ali postoje.

Hvala Broz-e sad bar znam da nisam jedini i valjda ne treba dalje ni pokusavati tu stvar. Jedino se jos pitam zasto za Asus-a kazu da (jos uvek?) pravi 1st Class komponente? Mnogi ljudi "izbegavaju" Abit-ove ploce (bar ovde kod mene u okolini) a ocito je da ti ljudi pojma nemaju da ono sto Asus ima opciono na ploci i BIOS-u, to kod Abit-a ima i da radi, I TO BEZ IKAKVIH PROBLEMA!!! Istina da Asus radi korektno bez overclocking-a ali ja vise volim da przim Duron-a, nisam dzabe lemio L1 mostove!

A CEKAJ SAD OVO: od 14h danas kad sam napisao pitanje, reinstalirao sam Windows jedno 8 puta ako se dobro secam, probao VIA driver-e pocev od 4.32 sve do aktuelnog 4.37 i nema sanse da mi proradi ni na 9x100 (FSB nisam ni 1 MHz pomerio sa 100MHz)!!! A OPET INSTALACIJA WINDOWS-A PROTEKNE BEZ PROBLEMA, SVE RADI NA FSB133, dok ne instaliram VIA Driver-e!

Sad cekam prvu priliku da menjam Asus-a nazad za Abit... :)

Do sada sam sklopio 4 mašine sa tom pločom i ni na jednoj nisam uspeo da poteram Durona na 133. Na jednoj od te četiri čak ni Thunderbird 1.4 nije hteo da radi na 133MHz. Overclockovao sam ga na preko 1.5GHz ali sve na magistralama do 130MHz. Sutra sklapam novu konfiguraciju sa istom pločom i Duronom 700 pa ću javiti ako kojim slučajem dosegnem tih 133MHz. Inače do sada na ASUS A7V-133c Durona sam maksimalno terao do 120MHz ali se javlja nestabilnost, dok do 112MHz uvek radi besprekorno stabilno. Ja lično imam istu ploču i Durona 800 koji radi na 8x112=896MHz.

Meni se cini da postoji ogromna razlika u kvalitetu izmedju A7V133 revizija 1.04 (mnogo bolja) i 1.05. Na 1.04 mi je Duron radio na 133 bez ikakvih problema, a T-Bird koji imam sada sam probao na 150 MHz, a sigurno moze i vise.

drfedja je napisao(la):
Sada trenuno kucam preko A7V133 , koja na srecu nije moja plocha :)
Na 147 FSB-u plocha vec pochinje da se glupira. KT-7E je skoro svaka ishla na 150 Mhz FSB , koja je Low-cost , dok KT-7A skoro svaka ide na 170 Mhz FSB. Uzgred KT-7A je i brza od ove ploche. Jedino gde je A7V133 bolji je rad sa diskom , zbog integrisanog Promise kontrolera.
Uzgred , Athlon je i na ovoj plochi overclockovan na 134 Mhz FSB-u , dok je na Abitu tachno na 133.
Memorisjki rezultati na Abitu su 560/630 , a na Asusu 535/609.
Quake III brze radi na Abitu , kao i 3D Mark 2001 i Content Creation Winstone.
Razlike su male ali postoje.

Kao da čitam svoj post:wave;

Broz je napisao(la):
Ako ti to nesto znaci i ja sam imao ISTE probleme i mislim da je upravo na toj ploci asus poceo da se priblizava masama:) Ja sam promenio 3 te ploce i ni jedna nije htela da potera durona na 133fsb a isti su na abiti radili bez problema...

pozdrav

Gle a ja dao glas ABIT-u na poll-u za ploce, a kukao sam da sam se neckao. Ziveo dugo i stabilno, moj ABIT KT7E. Chedo moje.

Cudne se stvari desavaju sa asusom. Evo dve male opservacije:)
1.kada je prvi put izasla tj kada sam prvi put citao testove o tusl2-(c) na slikama je pored lezista za cpu bilo 7 kondenzatora(nichikon) a kada sam je ja uzeo nedavno ima 3!!! Da znam malo su veci i kao u zbiru bi trebalo da je to to ali...
2.pazite sad ovo ovo niko nije provalio osim moje patologije:)
Vi gospodo sto imate ovu plocu pogledajte sta pise na kutiji sa desne strane, dole, zadnja stavke pise "ASUS Faimly support". Obratite paznju da pise FaIMly umesto FaMIly support....
Stamparska greska kod ASUS-a?! Ili sto bi stari latini rekli - lapsus calami:)...ma nesto je poceo da mi fuserise asus..
very spooky, zar ne:)

Ljudi da sam ja znao sve ovo sto ste napisali. Ne znam koju reviziju ploce ja imam ali sam sad 99.99999999% siguran da je to 1.05... I've completely lost my hope. A trenutno sam dekintiran pa ne mogu ni da se otarasim Asus-a... Ostaje mi 700MHz i -30% performansi.

Ipak, hvala svima na pomoci. I, ako se do 2002 ne cujemo, zelim vam srecnu novu sa mnogo overclockovanih megaherca!

P.S. pronasao sam svrhu mog postojanja: da vratim KT7A u mashinu. boom

Proverio sam danas još jednu mašinu (ASUS A7V-133c + Duron 700) i neće na 133MHz pa to ti je.

Nego, čini mi se da smo malo previše ispljuvali ovu ploču. Mislim, osim toga što Duron neće na 133MHz sve ostalo je odlično, a Duron je i predviđen da radi na 100MHz, zar ne.

radar je napisao(la):
Proverio sam danas još jednu mašinu (ASUS A7V-133c + Duron 700) i neće na 133MHz pa to ti je.

Nego, čini mi se da smo malo previše ispljuvali ovu ploču. Mislim, osim toga što Duron neće na 133MHz sve ostalo je odlično, a Duron je i predviđen da radi na 100MHz, zar ne.

Ma neeee nisi razumeo:) Ja sam promenio 3 i sta se desava. Duron koji je RADIO na kt7a NECE da radi na a7v133c, i to je ono sto smeta....

Ma kapiram ja to, ali samo hoću da kažem jedina mana toj ploči je što ne pruža više od onoga što treba da pruža. Znači ako zapostavimo overclocking, A7V-133c je odlična ploča. OK ABIT pruža i to zadovoljstvo i to je njegova prednost, ali ako neko ne pati od preteranog overclokovanja A7V-133c mu je super rešenje.

Jeste li probali jumper mod sa tim Duronima i A7V133C? Duron najcesce tako proradi na 133MHz FSB ako vec nece u jumperfree modu.

Radar je u pravu. Ovo je stvarno dobra ploca kad se koristi "normalno". Stavise, neke komponente koje su meni na Abit-u pravili problem (npr. Conexant-ov soft56k PCI modem ili Realtek 10Mbit mrezna) ovde rade korektno. Pretpostavljam da je to povezano sa plocom jer su ostale komponente a i instalirani sistem na Asus-u skoro isti kao onaj na Abit-u. A od overclockovanja ocigledno nece biti nista.
A sigurno nije problem sa Duron-om, bez obzira sto serija 700 nije bas sampion overclockovanja, taj je meni ponekad DANIMA terao Quake na LAN-u (i to na 7x133MHz, naravno, i JOS NESTO: na tih 933MHz mi je na Abit-u radio 100% stabilno uz Vcore=1.75V!!!)
Pa Vi odlucite da li je problem kod Asusa ili Durona:)
Pozdrav

Da ne shvate pogrešno oni koji nisu baš potpuno upućeni. Može se overclockovati, ali do određene granice koja je svakako niža nego na ABIT-u. Već sam rekao da kod mene Duron 800 radi bez problema na 8x112=896. Podiže se i ako podignem frekvenciju do 120MHz ali pokazuje nestabilnost. Možda može da radi stabilno i na više od 112 (negde izmedju 112 i 120MHz), ali ja sam se zaustavio na toj cifri.

Vince Carter je napisao(la):
Jeste li probali jumper mod sa tim Duronima i A7V133C? Duron najcesce tako proradi na 133MHz FSB ako vec nece u jumperfree modu.
Nema šta nisam probao. Sve kombinacije sa jumperima (voltaža, množioc, FSB) i neće pa neće na 133MHz.

Evo danas sam se josh malo zezao sa A7V133 , i mogu da vam kazem samo de je KT-7A rulz!
Evo shta mi se desilo.
Uzmem ja mog Thunderbirda 1.2 Ghz koji je na KT-7A sa odgovarajucim kulerom radio i na 1600 Mhz i zabodem ga u Asus-a.
Shta se desilo. O.C. ja njega na 1.53 Ghz , na regularnoj magistrali od 133 Mhz.
Sve je ok. dok ne udjoh u Win.
Pochela je zurka , Win puko , a mashina zacrnela ekran i pochela da trubi sirena.
Smanjim na 1400 , radi sve ok.
Shta vi kazete na ovo. Uzgred probao sam sa napajanjem koje na Abitu tera CPU.

Ja sam imao dva Abit Kt7 A Raid, koji su strasno nestabilno radili, tako da ni Abit nije neko najsrecnije resenje. Licno najmanje problema sam imao sa Asusom Av7E, i sa mojim Fic AZ11EA, radi ko sat sa duronom na 7*133.

drfedja je napisao(la):
Evo danas sam se josh malo zezao sa A7V133 , i mogu da vam kazem samo de je KT-7A rulz!
Evo shta mi se desilo.
Uzmem ja mog Thunderbirda 1.2 Ghz koji je na KT-7A sa odgovarajucim kulerom radio i na 1600 Mhz i zabodem ga u Asus-a.
Shta se desilo. O.C. ja njega na 1.53 Ghz , na regularnoj magistrali od 133 Mhz.
Pochela je zurka , Win puko , a mashina zacrnela ekran i pochela da trubi sirena.

Moguce da su prvi primerci 133C bili odlicni, a da su naredne namerno osakatili da ne moze mnoogo da se klokuje, da ne bi konkurisali svojim skupljim plocama. Ipak u svetu, ljudi kupuju najvise ASUS-ove najjace ploce , jer je on kao high-end kvalitet i najbolje etc.

drfedja je napisao(la):
Evo shta mi se desilo.

Nemam sta da kazem osim da se i meni desila ista stvar?! Neverovatno zaista, nesto su gadno izfuserisali:) Meni je tander 1333 na asusu toliko nestabilno radi toliko je pucao win da je to strasno nesto....

pozdrav

Imam MSI K7T Turbo LE RAID koji je pravi krsh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nece da cuje za 133fsb , promenu multiplikatora !!!
AXIA 1ghz je radila na SHUTTLE AK12 v3 na 133fsb bez problema ( 1333MHz ) .

notax je napisao(la):
Moguce da su prvi primerci 133C bili odlicni, a da su naredne namerno osakatili da ne moze mnoogo da se klokuje, da ne bi konkurisali svojim skupljim plocama.
To je i meni palo na pamet, da nije u pitanju fušeraj već njihova namera???

Broz je napisao(la):
Nemam sta da kazem osim da se i meni desila ista stvar?! Neverovatno zaista, nesto su gadno izfuserisali:) Meni je tander 1333 na asusu toliko nestabilno radi toliko je pucao win da je to strasno nesto....

pozdrav
Proveravao sam da sluchajno nije ukljuchen 52-gi registar na EB/EC , jer to sa brzim procesorima moze da rezultuje zakucavanjem kompa kada je u pitanju VIA KT-133A chipset. Medjutim , nije , sve je ok , a plocha jednostavno nema snage da potera gladnog Thunderbirda koji guta ko zna koliko ampera na tih 1500 i kusur megaherca.

I ako nisam inzenjer elektrotehnike i ne znam bas previse o tome u jedno sam siguran - jedinica koja se bavi peglanjem i snabdevanjem sa strujom kod asus-a je smesna u odnosu na onu na abitu bar sto se tice a7v(133c) vs kt7(a). Ja drugo objasnjenje ne vidim. ako nesto na abitu radi a na asusu nece ni da bekme sta to onda znaci? Ipak ne treba zaboraviti ni za abitove gafove sa poluispravnim biosima u cilju sto promptnijeg(sto bi rekao Dinkic:)) izlaska na trziste...

pozdrav

Mislim da oni Kinezi sto su se zaposlili u skoro otvorenim ASUS-ovim fabrikama u kontinentalnom delu zemlje (onom gde je radna snaga ubedljivo najjeftinija, bas kao i takse) treba malo da se ufuraju u ASUS-ovu shemu proizvodnje pa ce stvari za jedno 6 meseci krenuti na bolje.
Eh, da. Moraju i malo bolje da savladaju engleski jezik ;)
P.S
Pa nije ABIT za dzabe smislio 3-phase solution (a vecina, ne racunajuci ASUS) su ga prihvatili oberucke.

matična ploča je asus A7V 133c
cpu DURON 750oc933 a oce i na 1000 Mhz
podesiti sve jumperima i deepswitchevima i staviti bios 1005 može i fxd. Imao sam silnih problema da overklokujem Durona ali sada radi bez problema 7x133=933

Vrh Dno