Šta je novo?

"Krucijalni" problem

gaMbiT

Slavan
Učlanjen(a)
09.11.2007
Poena
310
Kao sto to naslov kaze imam problema sa Crucial modulima. Nedavno sam nabavio dva modula ovog proizvodjaca od 512mb 664Mhz. Problem je u tome sto s vremena na vreme windows nece da se startuje vec se racunar restartuje u trenutku kada prodje ucitavanje windowsa a pre nego sto se pojavi desktop. To se dogadja u oko 50% paljenja (neki put se startuje iz prve a neki put se vise puta zaredom restartuje). Kada se windows startuje nadalje radi bez problema i nema nikakvog restartovanja racunara. Isprobavao sam razlicite kombinacije slotova i uvek isto. Memtest kaze da su moduli u redu. Inace ploca je Asus P5VDC-X. Ploca je kao default frekfenciju stavila 333MHz.

Neki savet?

Probaj drugu memoriju, ako neiskusis iste simptome onda je ta neispravna i salji na reklamaciju.

Kao sto to naslov kaze imam problema sa Crucial modulima. Nedavno sam nabavio dva modula ovog proizvodjaca od 512mb 664Mhz. Problem je u tome sto s vremena na vreme windows nece da se startuje vec se racunar restartuje u trenutku kada prodje ucitavanje windowsa a pre nego sto se pojavi desktop. To se dogadja u oko 50% paljenja (neki put se startuje iz prve a neki put se vise puta zaredom restartuje). Kada se windows startuje nadalje radi bez problema i nema nikakvog restartovanja racunara. Isprobavao sam razlicite kombinacije slotova i uvek isto. Memtest kaze da su moduli u redu. Inace ploca je Asus P5VDC-X. Ploca je kao default frekfenciju stavila 333MHz.

Neki savet?

Kako znas da je memorija u pitanju? Dobijas li nekada BSOD? Pokusaj sa stavljanjem druge memorije u tvoju plocu ili tvoje memorije u drugu plocu da vidis da li se problem javlja i u tim kombinacijama. Jesu li u biosu dobro podeseni svi parametri za memoriju. Za freq. si rekao da je (333x2) 666MHz sto je ok, ali vidi da li su tajminzi dobri i voltaza. Na samim modulima bi trebalo da ima nalepnica na kojoj pise kako treba da podesis.

Sad videh da ta ploca podrzava DDR2 na 400 i 533 MHz, ali ne i na 666MHz.

Poslednja izmena:
Ima tu jos par dodatnih faktora.
Memorija je polovna, stara oko jednu ipo godinu. Kupio sam je od dobrog drugara kod koga je radila savrseno.
Dodatni problem je sto moja stara memorija koju sam izvadio (Transcend 512MB) vise ne radi (ploca samo pisti). Valjda sam je ostetio pri vadjenju.

Ja predpostavljam da je do memorije jer se odprilike poklopilo sa njenim stavljanjem. Problem se nikad nije javljao kod stare memorije, ali uvek postoji mogucnost da sam ja nesto ostetio pri menjanju modula.
Plavi ekran se , da kucnem u drvo ("kuc, kuc"), nikada nije javio na ovom kompjuteru (evo vec dve ipo godina od kada je kupljen). Racunar se restartuje bukvalno samo u tom konkretnom trenutku (posle ucitavanja windowsa a pre startovanja desktopa), tako da ako se win startuje do kraja nadalje radi bez ikakvih problema i glitcheva i restarta itd...
Na spisku kvalifikovanih vendora memorija koje Asus predlaze za ovu plocu nema Cruciala ali ima Microna, ciji su cipovi u ovom prvom tako da mu to valjda dodje isto.

Planirao sam malo da cackam napon, ali strepim od toga jer nemam nikakvog iskustva.

Sad videh da ta ploca podrzava DDR2 na 400 i 533 MHz, ali ne i na 666MHz.

Da li je ovo veliki problem, jer mislim da ploca treba da proba da potera memoriju na taktu koji joj odgovara. Iako je takt mozda prevelik, windows radi stabilno kada se podigne, a jedini problem je pri podizanju sistema.

Poslednja izmena:
Plavi ekran se , da kucnem u drvo ("kuc, kuc"), nikada nije javio na ovom kompjuteru

Pa plavi ekran i nije tako los, hocu reci po meni je bolji od samog restarta bez ikakvih informacija. Kad dobijes BSOD sa stop greskom vrlo je lako pronaci uzrok i resiti problem.

Planirao sam malo da cackam napon, ali strepim od toga jer nemam nikakvog iskustva.

Ne znam kave opcije imas u biosu sto se tice podesavanja voltaze ali evo ti par informacija: DDR2 slotovi po def. daju 1.8V memorijama sto nije svim memorijama dovoljno, narocito tu u obzir dolaze Micron cipovi.Oni su uvek predvidjeni za malo extremniji rad.Recimo kod mene im je def. da rade na 2.3-2.4V. U biosu voltazu za memoriju podigni za recimo 0.05 ili 0.1V i ne brini ne moze joj biti nista.Uvek tu voltazu mozes smanjiti.

Vec sam ti napomenio da na modulima treba da ima nalepnica na kojoj pise kako je predvidjeno da memorija radi, pogledaj je.

Naravno jos jedan savet, uvek nezno manipulisi HW-om i nece doci do ostecenja.

Da li je ovo veliki problem, jer mislim da ploca treba da proba da potera memoriju na taktu koji joj odgovara. Iako je takt mozda prevelik, windows radi stabilno kada se podigne, a jedini problem je pri podizanju sistema.

Ploca bi trebalo da podesi na takt koji ona najvise podrzava, a ti rucno bi trebao da podesis vrednosti koje hoces ili povecanjem FSB-a (time OC-ujes i CPU) ili menjanjem memorijskog mnozioca i podesavanjem tajminga i voltaze.

Poslednja izmena:
Naravno jos jedan savet, uvek nezno manipulisi HW-om i nece doci do ostecenja.

Ja uvek sa hardwearom postupam kao sa zenom, (cak sam modulima i imena dao, u prvom slotu je Lepa a u drugom Divna :D).
Ali, u slucaju ram-a ponekad mora, kao i sa zenom, malo jace da se pogura.:hump:

Hvala na savetima, bacicu se malo na tweakovanje

Nazad
Vrh Dno