Šta je novo?

Krivljenje pinova na socketu

Xith

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2004
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I9-12900K custom loop
Matična ploča
Asus Z690 Rog Apex
RAM
2x16GB G.Skill Trident Z5 6400Mhz
GPU
Gigabyte RTX 3080
Storage
Kingston KC3000 2TB, Adata SX8200 Pro 2TB
Kućište
Lian Li 011 Dynamic
Pozdrav,
Da li je moguće prilikom skidanja procesora iz socketa da se iskrive pinovi? Socket 1151 je u pitanju.
Prodao sam čoveku moj bivši komp koji je savršeno radio 5 godina kod mene, on je izvadio procesor da bi ubacio neki svoj i kaže da je pin iskrivljen i da sada neće da radi ni sa mojim ni sa njegovim procesorom.

Evo slike u prilogu.

Prilozi

• IMG-c2d81482df7ede44819e2fa46bf58195-V.jpg
    IMG-c2d81482df7ede44819e2fa46bf58195-V.jpg
    488.5 KB · Pregleda: 130
Naravno da nije.

I da jeste, zašto se žali ako je kupio ispravan komp.

Ovo je jedan pin pokrivljen koliko vidim?
Trebalo bi lako da se ispravi.
Prilikom vadjenja ne može da se pokrivi,ali može da bude da je već bio pokrivljen ranije i da šljaka pc.
Ovako da mu je palo nešto zahvatio bi više od jednog pina.

Problem je što čovek nije uopšte probao komp kad sam mu poslao već prvo što je uradio je da skine procesor.
Ja sam prvi vlasnik ploče, ne sećam se je bilo išta oštećeno na socketu kada sam sklapao komp.

Ovo bi trebalo da može da se servisira, jel tako?

Može,ja to radim sa macro kamerom 😃
Nije strašno pošto je jedan pin,zeznuto bi bilo da je više,i po sredini negde ..
Edit:Mozda mu fali samo malo da se ispravi da upali pc.

Taj pin je VCCGT(power delivery to the Integrated Graphics)cpu može bez njega sa grafikom u slotu. pozzz

Evo čovek šalje slike da su još 4 pina problematicna, jedan je skroz iščupan... Ništa ne razumem, kako je mogao tako da ošteti socket...

Da li postoji bar teoretska šansa da sam ja prilikom montiranja procesora zeznuo socket ovako?
5 godina kod mene je sve radilo kako treba...

Prilozi

• IMG-4fc58e162f49a84ffebb0a7e22ebc06c-V.jpg
    IMG-4fc58e162f49a84ffebb0a7e22ebc06c-V.jpg
    237.7 KB · Pregleda: 112
  • IMG-8e14806c86f7ae296a366b8a797eab84-V.jpg
    IMG-8e14806c86f7ae296a366b8a797eab84-V.jpg
    229.1 KB · Pregleda: 111
Nezahvalna situacija. Ako nemaš fotku pre slanja (fotku pinova), tvoja reč je protiv njegove.
Pinovi ovako da se oštete nema šanse ako se procesor stavi lepo odozgo. Hoće jedino ako pri skidanju procesora isti sklizne u socket jednim delom. Za ostalo moraš da si specijalac i upropastiš više.

Ma daj, zaje8ao pa se pravi lud, APP.

Nezahvalna situacija. Ako nemaš fotku pre slanja (fotku pinova), tvoja reč je protiv njegove.
Pinovi ovako da se oštete nema šanse ako se procesor stavi lepo odozgo. Hoće jedino ako pri skidanju procesora isti sklizne u socket jednim delom. Za ostalo moraš da si specijalac i upropastiš više.

Nemam fotku, imam samo screenshotove raznih testova sistema koje sam radio tokom godina (Aida, Cinebench i slicno).... Nisam slao odvojeno plocu i procesor, lakse je bilo sve u kompletu i vec montirano

Problem je što čovek nije uopšte probao komp kad sam mu poslao već prvo što je uradio je da skine procesor.
Ja sam prvi vlasnik ploče, ne sećam se je bilo išta oštećeno na socketu kada sam sklapao komp.

Ovo bi trebalo da može da se servisira, jel tako?
Eh nije probao računar. Nemoj da si naivan, sve i da je istina- nije tvoj problem.

Namenjao sam se cpu na 1151 i za krive pinove sam uvek bio sam kriv.
Ovo je cista nesmotrenost i neukost lika, ako si sve u kompletu poslao.
Otkacis ga i cao, jer sbakako moze da ih ispegla... Tj neko vicniji, posto on ocigledno nije

Evo čovek šalje slike da su još 4 pina problematicna, jedan je skroz iščupan... Ništa ne razumem, kako je mogao tako da ošteti socket...

Da li postoji bar teoretska šansa da sam ja prilikom montiranja procesora zeznuo socket ovako?
5 godina kod mene je sve radilo kako treba...
Meni na prvoj slici vise lici da je pin izgoreo, nego sto je iskrivljen... Trazi da ti slika jos blize te zaokruzene pinove...

Ma iscupao je pin, tu vise nema pomoci za socket

Mrka kapa, ali ni u ludilu ne vraćaj novac! Ovo mi liči kao da su se djeca igrala. hajde jedan pin da se iskrivi, ili brate mili da iščupa pin iz socketa, pa kakva mazga i "indijanac" moraš biti!

Meni se prilikom transporta ploce i procesora iskrivilo 4 ili 5 pinova. Procesor je bio postavljen u socket, ne znam sto ga nisam skinio prilikom nosenja. Srecom u servisu su uspeli da isprave pinove bez problema tako da ta ploca i dan danas radi.
Doduse, moram da napomenem da je bio avio transport u pitanju :)

Meni se prilikom transporta ploce i procesora iskrivilo 4 ili 5 pinova. Procesor je bio postavljen u socket
Nekako mi je teško da u ovo poverujem. Ako je procesor bio u soketu pravilno namontiran i zaključan, oštećenje i krivljenje pinova je moguće samo ekstremno velikom silom. Na primer divljačko krivljenje ploče u predelu soketa, ekstremno jakim udarom tačno ispod soketa, ili ekstremno jakim udarom od gore direktno u procesor. U ni jednom od ovih scenarija nebi preživela ni ploča ni procesor. I nebi ti pomoglo nikakvo ispravljanje pinova jer bi vodovi u multilayer PCB-u popucali i videlo bi se ekstremno fizičko oštećenje.
Ovo je cista nesmotrenost i neukost lika, ako si sve u kompletu poslao.
Otkacis ga i cao.

Mrka kapa, ali ni u ludilu ne vraćaj novac!
Podržavam.

Ako je sve radilo kod njega, nema razloga za brigu. Ja kad prodajem nešto što nema garanciju, dajem radnu garanciju koja važi do izlaznih vrata. Baš zbog ovakvih genijalaca koji CPU iz soketa vade šrafcigerom gurajući kao sivonje.

Nekako mi je teško da u ovo poverujem. Ako je procesor bio u soketu pravilno namontiran i zaključan, oštećenje i krivljenje pinova je moguće samo ekstremno velikom silom. Na primer divljačko krivljenje ploče u predelu soketa, ekstremno jakim udarom tačno ispod soketa, ili ekstremno jakim udarom od gore direktno u procesor. U ni jednom od ovih scenarija nebi preživela ni ploča ni procesor. I nebi ti pomoglo nikakvo ispravljanje pinova jer bi vodovi u multilayer PCB-u popucali i videlo bi se ekstremno fizičko oštećenje.
Ja sam reko sta se desilo, veruj ili ne. Procesor je bio u socketu, ploca umotana pa u kutiju, kutija dodatno umotana i stavljena u kofer. Tim koferom sam kasnije putovao avionom. Ne znam koliko je kofer bacan i sutiran ali svakako dovoljno da se nesto iskrivi.
Kada sam nakon toga spojio sve i probao ploca nije radila, nakon cega sam izvalio da su pinovi krivi.

Onda si ti sam iskrivio pinove kad si stavljao procesor ili su već bili iskrivljeni. To je jedino preostalo objašnjenje.

Socket ima čelični backplate sa zadnje strane PCB-a, čeličnu "kadicu" sa druge strane u kojoj se nalazi plastični socket, i čelični "poklopac" sa gornje strane. Procesor, socket, i pinovi se nalaze u tom čeličnom "sendviču" koji od gore pritiska čelična poluga ogromnom silom. Ceo sklop je ekstremno čvrst i otporan na bilo kakvo tumbanje, pomeranje...itd. Kad je procesor montiran, i socket zaključan, apsolutno nema šanse da dođe do bilo kakvog pomeranja procesora unutar socketa a o krivljenju pinova da ne govorimo.

Nije direktno za temu ali da pitam za savet ako znate gde u Bgd moze da se resi :
Dva ryzen procesora 3800 u nekoj firmi su sa iskrivljenim pinovima. Ja licno to ne mogu da vratim, niti bas vidim najbolje uz naocare koje nosim... Jedan deluje da je lagani problem jer su 2-3 pina samo malo na ivici iskrivljena..., ali drugi bas i ne deluje lagano da se resi...

Idealno negde da je blizu Vracara ako bi se nosili procesori i mozda i celi kompovi da "majstor" kad ispravi ubaci da budemo sigurni da je ok :)

Poslednja izmena:
Mene je lik davno *****o za busalicu. Prodao sam mu busalicu i on zove posle sat vreme kaze nece da radi,ja mu kazem vratije vraticu ti novac i on je vrati ja vratim novac. Kada ono ikljucim u struju one neradi a do pre sat vremena radila nije mi jasno. Ja joj zamenio cetkice i podmazao ocistio i zbunjen, uzmem i otvorim busalicu kadva vidim imam sta da vidim lik u moje kuciste prepakovao motor neispravan a moj u njegovu i nasamariome. Ja ga zovem lik se nejavlja *** nasamario me je.
Od tad za bilo sta dodji proveri jel radi izneses vise me ne zanim. A kada saljem obavezno bilo koj predmet obelezim i slikam jel ljudi su bezobrazni .
Ako je komop stvarno radeo ako ne lazes onda te ne zanima kazes mu cao
Da nije to lik iz bora ima prevarant iz bora kupuje konzole racunare ih menja za osteceno i kaze neradi i vraca i tako ljude prevari na kp je taj

Nazad
Vrh Dno