Šta je novo?

Kritičnih 5V?

SuperStarr

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5670 (6c/12t) @ 4.3Ghz
Matična ploča
ASUS P6T Deluxe v2
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
Kodak 512Gb + 16Tb RAID
Zvuk
Creative Audigy2 ZS
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li su ovo zabrinjavajuća voltaža? Ako jeste, koliko je opasno? Čemu služi tih 5V?
Da napomenem da sistem radi stabilno i da je OC-ovan (sve V na def.)

Prilozi

• v.webp
    v.webp
    17.2 KB · Pregleda: 151
I 12V ti je previsok. Proveri ti to voltmetrom verovatno ploca laze, u suprotnom menjaj napajanje!

Izmeri unimerom, ako je stvarno 4.5V onda ne valja.
5V sluzi za sve zivo 🙂 Svuda gde vidis da ide crveni kabl iz napajanja to je 5V.

Sada gledam iz biosa, pokazuje 4.78V ili više. Toliko je i pokazivao ovaj isti progy.
BTW, 4.5V je samo kada rade oba HDD-a.
Izmeriću sutra, neme unimer kod kuće.

pa znaci da pod opterecenjem pada na 4.5 sto nikako nije dobro. lepo ti to proveri unimerom, a ako se ispostavi da ploca ne laze, menjaj napajanje 😉

Jedna stvar mi nije jasna.Sta znaci -12V i -5V?Na slici vidimo da je Enabled = false (ne postoji), a secam se da je bila diskusija o nekom Chiftecovom napajanju koje nema -12V ako se lepo secam ili -5 o kojima je receno da se ne koriste.Moze li objasnjenje?
Sto se tice ovih 5V, uzmi neki voltmetar ili unimer i meri.

Sto se tice napona od -5V, taj napon su koristili ISA slotovi i na novijim masinama je, koliko sam ja shvatio, nepotreban. Ja sam kupio novo napajanje sa konektorom od 24 pina i silno se iznervirao kad mi se upalilo upozorenje da mi napon od -5V odstupa od granicnih vrednosti. Posle sam trazio objasnjenje na netu i nasao semu za konektore i objasnjenje da se taj napon vise ne koristi.

To je klasican primer "slabog" napajanja za OC. 5 volti je preoptereceno, i "palo" a "svitcher" je "naduvao" rasterecenijih 12V.
To je veoma "neprijatan" mod rada napajanja, tako da uskoro mozes da ocekujes razne nestabilnosti ili ne daj bozze..

Poz.

OK znaci da je -5 SKORO nepotrebno, a sta je sa -12?

Slagao sam vas za hardove. Ne pada nešto značajno napon kada opteretim IDE grane. Juče sam kopirao nešto sa HDD-a na drugi HDD, sa trećeg sam gledao film a sa DVD-a pustio muziku (Audio CD). Možda je neverovatno ali po ovom programu, voltaže se ponašaju kao da ništa ne radi (nema razlike), ima blagih varijacija ali ništa strašno. BTW, promenio sam grafičku. Umesto Abit 9550 sada je u AGP-u ASUS 9550. Isti čip. Pri tome, ASUS se značajno bolje OC-uje. Dok je abit Bio u mašini, prosek 5V je bio oko 4.65-4.6V. Sa ASUS-om je 4.75-4.7. BIOS mi uvek pokaže za 0.2V više.
Do pada napona dolazi pri igrama!!! Tada je grafička OC-ovana, a ovaj progy beleži najveću i najmanju V. 5V pada na 4.3V! ovo je rekord za sada. Imam neki utisak da je ta "grana" (5V) iz dana u dan slabija? Svaki dan obaram rekord što se najmanje V tiče... :d
Još nešto sam zaključio (makar mislim da je tako). Ovako drastičan pada napona se dešava od kako sam probao GF6200 (64-bit) na istom sistemu. Tada mi nije palo na pamet da proveravam V, ali se sećam da je su core i mem bili extra topli što znači da troše struje samo tako? Jel ima logike ovo sa 5V granom i GF6200? Da li je moguće da mi je ta grafička "ranila" (preopteretila) napajanje i da od tada imam velike varijacije u 5V naponu? Napajenje je se "do juče" radilo sasvim, sasvim ok, izuzetno male varijacije u naponima... pa me čudi sad odjednom ovakvo "ponašanje"?!?

Poslednja izmena:
To tvoje napajanje je "ranjeno" joss u trenutku proizvodnje. To sto se vide razlike u OC-u graficke (baska sto ti sa tim napajanjem uopste pada na pamet OC), to je stvar kako je doticni proizvodjac ressio napajanja na grafickoj.
Da li mu je pretvaracc na veccoj frekvenciji, da li mu je strujno ograniccenje visse ili nizze, pa od toga i joss nekih "sitnih trikova", "efikasnosti" pretvaracca, zavisi koliko ce karta da optereccuje napajanje (ili da "vucce" veccu ili manju struju, posto su naponi "fiksni" 3,3V i 5V, nisam joss sreo da se koristi i 12V grana) .

Poz.

Ma da ti kazem: ne obracaj paznju.
Samom sebi sam digao alarm kada mi je 5V pao na 4.75, sa napajanjem od 420W. Promenim ja njega, uzmem 550W - ispade gora situacija(?@!?!), pada i na 4.63V. Probam doticna napajanja na drugoj masini: pokazuju perfektne voltaze. Hm. Probao sam preraspodelu uredjaja po zicama, isti slucaj.
Inace, kod mene je 2500@3200, KT600 RAID, 2x256MB, jos podosta potrosaca(3 opticka, 1hdd, 9800Pro AIW..).
Probao napajanja na P4 3.0E, sa 2GB RAM-a, 2 hdd-a, 2 opticka, i865PE, jedino grafika nije neka. Dobre voltaze. Pa sad, imam utisak, ili da ploca laze, ili da je nekako otiso taj senzor koji pokazuje. Mrzi me da se bakcem unimerom. Ionako mi sve radi kako valja.

Hm... moze li procena ovih:

3.3 = 3.1
5 = 5 uvek
+12 = 12.5
vbat = 2.77

jer ovaj 3.3 nizak i jer +12 visok?

Napajanje je lc 550 masina je prilicno klokovana...

BokiPK je napisao(la):
...Probam doticna napajanja na drugoj masini: pokazuju perfektne voltaze. Hm. Probao sam preraspodelu uredjaja po zicama, isti slucaj...

Dao si mi lepu ideju. Probaću ga na par "drugarskih" mašina. Samo 1 mi reci. Da li si merio istim programom na drugim mašinama i ako se sećaš - kojim?
Sve te su prilično jače od moje što se potrošnje tiče. Trebalo bi da pokaže razliku?

Nikako da pozajmim V-metar (unimer) od komšije, na mogu da ga navatam kući...

BTW, jedno glupo pitanje: opteretim li malo više 12V granu, oće li porasti 5V? Ili napajanje to ne bi izdržalo? Kako da opteretim 12V granu? Neonkama?

BTW2, u slučaju da uzimam "novo" napajanje (koje može biti i polovno ako je cena povoljna :d), da li treba prvenstveno da obraćam pažnju na 5V što se Amperaže tiče? Koliko je to merodavno (Amperaža po specifikaciji)?

SuperStarr je napisao(la):
BTW2, u slučaju da uzimam "novo" napajanje (koje može biti i polovno ako je cena povoljna :d), da li treba prvenstveno da obraćam pažnju na 5V što se Amperaže tiče? Koliko je to merodavno (Amperaža po specifikaciji)?
Treba obratiti paznju na dosta stvari prilikom kupovine napajanja.Bitan je pre svega proizvodjac,potom amperaza na svim granama,a posebno na +12 i +5 zatim kako je reseno hladjenje samog napajanja(single,dual,triple fan,12cm,14cm ili dr.) kao i da li isto ima PFC,OVP(Over Voltage Protection) kao i OP(Overload Protection).Takodje izbegavaj Made in China napajanja 😀 Uzgred,dosta je stvari koje treba uzeti u obzir,a ovde sam naveo neke od vaznijih..

Evo mene opet. Nabavio sam danas unimer, jednim okom sam se igrao (više od 2h) a drugim pratio Voltaže. Rezultati:

U leru:
11.98 - 12.02
4.88 - 4.91

Pod Igrom (OC procesor, OC grafička, DX9 igra, max opterećenje...)
12.10 - 12.19
4.83 - 4.88

4.83 i 12.19 sam video svega 2x, jako retko padne (skoči) napon na te vrednosti, ali da ne idemo sada u 0.01V... 😉

Zaključak:
Hardware Sensors Monitor laže više nego BIOS. I u BIOS-u mi za 12V pokazuje da je veće nego što jeste a za 5V da je manje od realnog. Više se (nikad) neću osljanjati na podatke koje daju ploča i razni programčići, umalo nisam kupio neko "skupo" napajanje. 😉
Mislšljenja sam da su ove V i više nego korektne, trebalo bi da budem
zadovoljan... Da čujem neki komentar.

Edit: Nism merio 3.3V, gde to da merim? 12V i 5V sam merio na Molex-u (logično).

Poslednja izmena:
OK su ti naponi, a 3.3V mozes da izmeris na ATX konektoru.

Sta sam ti rekao, ploce MNOGO lazu! A 3.3 meris na AUX konektoru (onaj siroki sto nicemu ne sluzi tu ima i 3.3) ili na onom delu sto ide u plocu (20-24 pina) ali ga moras rucno upaliti i povaditi sve molexe iz komponenti. Zato probaj prvu opciju laksa je i verovatno imas AUX, a meris na dva srednja od sest.
Poz!

SuperStarr je napisao(la):
Dao si mi lepu ideju. Probaću ga na par "drugarskih" mašina. Samo 1 mi reci. Da li si merio istim programom na drugim mašinama i ako se sećaš - kojim?...

Isti program - uvek: MBM5, poslednja aktuelna verzija.
Masine: sklapane u firmi za musterije, nije me mrzelo pa sam secao svoje napajanje i isprobavao.
Ako 12V poraste, 5V obicno padne. Jedini slucaj kada su mi voltaze bile gotovo idealne, jeste sa MSI FX5900SP karticom u masini (moja, naravno).

P.S. MBM i BIOS mi daju gotovo identicne vrednosti, Everest takodje osim sto za neke napone daje apsolutno bezvezne brojke(verovatno lose detektuje senzore).
MBM uz to ima mogucnosti da sa malim tvikovanjem na LED displeju pokazuje recimo temperaturu procesora. Mislim da moze da pokaze i jos ponesto, ali...nisam stigao da se zezam sa tim.

Evo, merim 3.3V već 2 dana, na ATX konektoru, Voltaže sledće:

U leru:
3.19 - 3.18V

Pod opterećenjem:
3.18 - 3.17V prvih 5min, posle zakuca na 3.17V

Jel nije ovo nizak napon?
Konfa mi je OC-ovana ali sve na def. Voltažama. Sve je "rock stable"...

Ako se ne varam, po ATX standardu tolerancija je 5%, tako da je ok...

Nazad
Vrh Dno