Šta je novo?

Kritičan problem

dr.sonic

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2012
Poena
259
Imam veliki problem i sumnjam na grafičku karticu.
Za početak, na laptopu imam i win7 i Ubuntu 13.4, mada mislim da to nema veze. Laptop je Dell n5010, star 4 ili 5 godina.

Jutros sam upalio komp normalno (win7) i bio na netu. Ostavim tako komp upaljen i odem do kupatila, a kada sam se vratio ima šta i da vidim. Ekran skroz crn, kao da je ugašen, a komp radi. Probam tu razne kombinacije tastera i ništa nije pomoglo. Ugasim ga onda na dugme i reko hajde da ga produvam komprimovanim vazduhom. Često sam imao problema sa grafičkom i pregrevanjem i mislio sam da je to ponovo. Izduvam ga tako na onom otvoru od ventilatora i ostavim ga da miruje 20ak minuta.

Upalim onda komp i krene svašta da se dešava. Da ne bih objašnjavao, evo slika, a biće i video samo da uploadujem.
uploadfromtaptalk1369475457997.webp

Trenutno komp hoće da uđe u safe mod windows - a, dok u normalan neće, već se restartuje stalno. Ova slika gore je iz safe moda. U Ubuntu nekada hoće, nekada neće da uđe. Naravno sve vreme ima ona čuda po ekranu, a i još gora nego na slici.

Liči mi da je grafička prolupala, u putanju je ati hd5650 (bar mi se čini da je ta🙂 ). Ili je zbog starosti i pregrevanja ili zbog komprimovanog vazduha. Pošto je bio iz konzerve, onda pri njegovom isparavanju dolazi do snižavanja temperature okoline i dolazi do malog mržnjenja. Ali baš zbog toga sam i ostavio komp da miruje 20ak minuta, a i onaj crni ekran se pojavio pre toga, tako da mislim da nije zbog toga.

Neka mišljenja?

Moze da bude i neki memorijski modul,ali je najverovatnije grafika.

hehe rekvijem...dok sve to tako radi ako pomeras ekran gore dole jel se desava neka promena na displeju?

Sta se desava kada ga prikacis preko hdmi-a ili vga kabla na monitor? Jel daje te boje? Ako daje onda je graficka 100%

Odradi ovo što ti je naveo Darkodar i na taj način ćeš isključiti ili pak biti siguran d ali je grafička ili je panel. Koa je slika ispravna na spoljnjem monitoru ond aje grafička u redu i problem je do panela a ako je obrnuto onda je panel ispravan a sumnja pada na grafičku

Preko hdmi je slika ista kao i na monitoru, ima ona čuda. Takođe zatvaranje i otvaranje ekrana nema nikakav uticaj. Sada ću da proverim ram, mada ne verujem da je do toga.

Ni promena mesta i vađenje ram modula ne daje rezultate.

Poslednja izmena:
Ukoliko i eksterni displej pokazuje slične simptome gotovo sigurno je grafika pobrljavila. 🙁

Pitanje je sada koji model N5010 imaš? Da li ima integrisanu, Intel grafiku ili odvojenu AMD ili nVidia?
Koliko se sećam, čak i ove odvojene su integrisane u matičnu ploču laptopa.

Ukoliko si voljan da pokušaš popravku ili "preduvavanje" grafičkog čipa ovo će ti dobro doći:

http://www.insidemylaptop.com/taking-apart-dell-inspiron-n5010-inspiron-15r-laptop/

Ukoliko i eksterni displej pokazuje slične simptome gotovo sigurno je grafika pobrljavila. 🙁

Pitanje je sada koji model N5010 imaš? Da li ima integrisanu, Intel grafiku ili odvojenu AMD ili nVidia?
Koliko se sećam, čak i ove odvojene su integrisane u matičnu ploču laptopa.

Ukoliko si voljan da pokušaš popravku ili "preduvavanje" grafičkog čipa ovo će ti dobro doći:

http://www.insidemylaptop.com/taking-apart-dell-inspiron-n5010-inspiron-15r-laptop/

Da, apsolutno ista slika je i na tvu.
Imam amd ati hd5650, ali je i ona integrisana na ploču, ne može da se odvoji.

Što se tiče otvaranja, radio sam to pre par meseci i to je tolika muka na ovom modelu, da mi se uopšte ne pokušava ako neće biti rezultata. Da li prašina ili nešto slično može da izazove ovakav problem?

Sad sam pogledao video otvaranja laptop-a. Užas 🙁

Prašina može biti uzrok kvara koji je neminovno prisutan ali čišćenje prašine sada ga neće popraviti.
Hlađenje je dosta loše odrađeno na tom laptop-u. Očajno:

Dell-Inspiron-N5010-Fan10.jpg

Da sam na tvom mestu, rasklopio bih ga, skinuo sve plastične delove sa matične ploče i pokušao bih da "preduvam" grafički procesor.
Popravka grafike (zamena GPU-a) će te izaći bar 60 - 70 evra u servisu a to je neisplativo za taj model po mom mišljenju.

Probaj.

Neopisivo me mrzi da ga otvaram :banghead:
Lakše mi je da kupim novi komp 😀

graficka definitivno, ako ostavljas laptop u takvom stanju onda mozes u nekoj buducnosti da nabavis ispravnu plocu
iz delova negde na ebay-u ili amazonu, vrlo cesto mozes da nadjes dzaba 20-30e a samo te kosta da promenis i da
ti neko donese.

Nazad
Vrh Dno