Šta je novo?

Kratak spoj...

domcale

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2009
Poena
380
Ja sam srecan covek :S:
Ceprkao sam nesto oko venta (koji je inace bio ukljucen u NB Fan na ploci), i slucajno jednim od njegovih molex konektora dodirnem plocu i... evo varnice. Masina se momentalno ugasila i nije htela da pali 5 min. Mislio sam: gotovo je. Ugasim napajanje na prekidac, stisnem dugme za paljenje, palim napajanje, stiskam prekidac za paljenje i masina se budi (doduse trebalo mu je oko minut da dodje do POST screen-a, ostalo radi normalno). Od sledeceg restarta sve je ok.
Da pitam: koliko kratak spoj steti ploci i kome sam ja sad nastetio? :p, ploci, napajanju?
Hvala unapred na odgovorima :)
Drugi put gasim masinu kad namestam vent-ove :)

Vecina napajanja (ukljucujuci i taj MS) imaju zastitu od kratkog spoja, tako da verovatno nisi nicemu naudio.

Tesko je reci, zavisi gde si varnicio :) Videces narednih dana, da li je bilo nekih posledica. Mada verovatno se samo napajanje ugasilo i to je to.

Verovatno nije nista, i meni se jednom desilo... samo je zavarnicio, iskljucio se i kasnije sve normalno.

@ taraba
U pitanju je LC (u drugoj masini), ali nije bitno, shavtio sam poentu

@ zevs
Pa opalio je tu negde oko prikljucka za front panel USB. Nisam jos probao dali radi :D

@ masamunea
Hvala na informaciji. :)

Meni je jednom na staroj mašini (GA-965P-S3) upao šraf dok je komp bio položen na podu, šraf je pao pored LPC čipa.... komp se ugasio, ja uzeo magnetni šrafciger, izvadio šraf, upalio i komp radi kao zmaj... znači 99% nije ništa bilo.

Ma meni je sraf pao na plocu i nista se nije desilo :D :p
Nisam pitao: zasto mu je trebalo oko 30 sekundi da dodje do POST screen-a? Mozda dok se ploca nije oporavila od shoka? :d

Poslednja izmena:
Aj tebe da pecnemo strujom da vidimo koliko ce da ti treba da se oporavish :d

Pa pretpostavljam da mi od 12V nebi bilo nista :D

Znaci uhvatim se za prikljucke molexa od nekog Corsair-a koji ima 70 A na 12V granama i :wave:
:d

Poslednja izmena:
Jačina struje je ta koja ubija, a ne napon. :-devil-:

Zapravo struja ne moze da postoji bez napona i direktno je proporcionalna njegovoj jacini a obrnuto proporcinalna otporu. Ovo je iz osnovne skole. Veci napon daje i vecu struju, a veci otpor je smanjuje. Suve ruke imaju veci otpor od vlaznih, zato je strujni udar preko vlaznih ruku i daleko opasniji, zbog manjeg otpora odnosno vece struje. Cak i pri 12v moze da se dobije velika struja, uglavnom pri kratkom spoju. Ljudsko telo nema tako mali otpor, da moze da napravi tako veliku struju. I da ima, izvor napajanja jednostavno nema dovoljnu snagu da izdrzi.

Tako da, mozete da pipkate 12v do sutra. Za jednosmernu struju opasan napon je oko 100v, a za naizmenicnu oko 60v.

Poslednja izmena:
...al ako tih 12V dovedes do jezika - moze fino da docara problematiku strujnog udara :p

ja tvrdim da 12v moze i te kako da te odvali, ja radim za auto ozvucenjem, i ne zelite ni da zamislite kako moze 400A jednomerne struje da vas pukne. :D

naravno, znam i ja da ne moze covek kao organizam da bude ugrozen direktno, ali indirektno moze, pogotovo ako u trenutku kada pojacala vuku veliku jacinu struje, moze i te kako da bude ugrozen. 4Kw pojacalo u AB klasi izvuce 400A kao od sale, ako covek u tom trenutku pipa ono sto ne treba, to je katastrofa, verujte na rec, naravno u racunaru da nista ne moze da izazove takav strujni udar koji bi bio opasan po zivot coveka, ali opet, ako je lose napajanje, moze da se desi da probije naizmenicna struja negde na napajanju i onda to vise nije 12V a posledice mogu biti katastrofalne, zato uvek uzimati dobra napajanja za odgovarajucim zastitama od kratkih spojeva, prenapona, i znate da ste sigurni.

Nesto ti tu ne razumes, ako pojacalo vuce 400A (a radi na 12V) jedino sto ti se moze dogoditi je da te opece (Ako dodirnes neki element koji se mnogo greje od tolike struje). Na tebe deluje samo napon (tj kolika ce struja da prodje kroz tvoje telo).

Nesto ti tu ne razumes, ako pojacalo vuce 400A (a radi na 12V) jedino sto ti se moze dogoditi je da te opece (Ako dodirnes neki element koji se mnogo greje od tolike struje). Na tebe deluje samo napon (tj kolika ce struja da prodje kroz tvoje telo).

Jedino ako je mislio da pojacalo nabije voltazu od recimo 5000 volti na jako maloj amperazi cime bi ga stvarno puklo.

Nazad
Vrh Dno