Šta je novo?

Kradja emaila kako bi ti dosadjivali sa reklamama

danedanilo

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poruke
19
Poena
155
Ovo je u zadnje vreme nepodnosljivo. Kako se registrujem na neki sajt radi online kupovine odmah sutradan pocnem dobijati mejlove gde mi nude sve i svasta. Vecinom su strani mejlovi i strane reklame a bude ponekad i neki na nasem jeziku. Sve ja to lepo blokiram ali pristizu novi mejlovi. I tako danima ja njih blokiram dok ih nekako ne iskorenim ali novom registracijom na niki drugi sajt opet isti problem. Cak i kada necu da se registrujem idalje mi se trazi mail adresa kako bi se zavrsila kupovina i podrzavam to da se ostavi meil kako bi dobio na njemu moju narudzbenicu ali ne podrzavam to da naredno vreme svaki dan moram blokirati odprilike po 7 -10 adresa. Umesto da kada odem u mejl da samo pogledam moju postu na brzinu ja moram pored toga pregledavati i one smarace kako bi utvrdeo da su smaraci kako bi ih blokirao. Sad ja imam neku teoriju zasto je to tako i mislim da je onaj ko im je pravio sajt da ga je programirao da mu se sve email adrese koji kupci unesu posalju njemu kako bi ih prodavao onima koji ih kupuju kako bi slali svoje reklame. Kolega mi kaze da to mozda googl krade adrese i salje mi reklame. Znaci na bilo koji sajt kada upisem moju elmail adresu ja znam da ce da me bombarduju smaraci koji u vecini slucajeva budu u fasciklu za nezeljenu postu ali neki od njih se provuku i zavrse u redovan prijem. Ima li neko iskustva sa ovim?
 
Da. sasvim je moguće da je tu Google ali i ostali pretraživači naj više krivi ali to moraju da im omoguće sami sajtovi, tj. da ih ne sakriju dovoljno. Homail ima prilično dobar filter ali Google praktično živi od toga.
Jedan od načina da se smanji smetnja je da ideš na te sajtove sa odvojenim browser-om, zabraniš kukije i reklame i napraviš neki ili više e-mail adresa samo za to. da se ne meša sa poželjnim mejlovima. Onda gledaš samo tamo gde te interresuje.
 
Registracijom na nekom sajtu se uglavnom dozvoljavaju kukiji da šalju sve moguće podatke...
 
Za takve stvari postoje burner e-mail sajtovi, jos jedna lepa stvar potekla od dobrih ljudi sa interneta - resenje za tebe ako ti nije previse bitan profil.

Gomila ima i opciju da pristupis tom burner mejlu ako zelis. Pratis ga dok se ne realizuje porudzbina i stignu ti fiskalni, potvrde itd, posle ga batalis.
 
Ja na google ne dobijam spamove niako, znaci za 15 godina koristenja mozda sam dobio 10tak spamova i svaki je otisao u spam folder.

Na hotmail mi stize sedmicno bar par komada ali srecom 99% ide u spam pa se i ne maltretiram blokiranjem.

Kada se registrujes na nesto, (pretpostavljam da ovo znas ali eto) cim prvi email dobijes ides na dnu emaila na UNSCUBSCRIBE, eventualno blokiras njhov mail i nece ti sigurno vise stizati od njih nista

Imaš dosta sajtova koji nude privremene lažne emailove za registraciju na kojekve stranice koji uredno dobiju email za potvrdu registracije, poput
ali ako se registrujes na neki sajt koji planiras bas redovno koristiti ipak je bolje da koristis svoj email u slučaju da ti zatreba reset lozinke a odradis unsuscribe
 
temp mail nije rešenje za kupovinu jer će ipak nekada želeti nešto da pronađe u budućnosti. Nekoliko puta sam morao da pretražim kupljen serial key od pre par godina.
Mislim da je rešenje problema korišćenje "+" znaka u mailu za nove sajtove.
[email protected]

Ti mailovi stižu u inbox najnormalnije, ali ih je mnogo lakše filtrirati i moguće je videti ko je krivac. Recimo da sam se registrovao na 5 sajtova danas i svima dao jedinstven sufix. Jedan me zezne i proda moje podatke. Mailovi stižu sa tim sufixom.
Filter bi bio na primaoca i dodatno možda vremenski na dan nakon završetka kupovine kako bi originalna kupovina ostala netaknuta.
 
A ti što te spamuju jadni ne znaju da obrišu sufix i dobiju "glavnu" mail adresu pa da te bombarduju na nju ubuduće...
 
Meni se desilo sledece. Desio se negde proboj ili sam napatio nekad neki malwer i sve email adrese su mi bile kompromitovane. FB mi ugasili, insta sam povratio, Linkedin mi hakovan ali me boli patka realno isto kao i za FB. Glavni mail na hotmail-u gde imam Gamepass i 100ak igara za xbox sam morao da se zajebavam dva dana da mi daju reset passworda. Upadi na mail su mi bili a i ovih dana po vise puta dnevno. Razvali su me. Debilcine...
 
Da li si imao 2FA?
 
Ima evo bas sam sad proverio. Odlicno odoh da probam preko fona ako je moguce da to odradim
 
  • Like
Reagovanja: NAS
Koristim hotmai i ne bih ga menjao zbog posla i navike.
Tamo gde izvrsim kupovinu trebaju mi mejlovi od njih sa specifikacijom sta sam narucio, potvrda da sve imaju na stanju kao i potvrda da se poslalo kao i slanje e-racuna.
Ne mogu ih blokirati kada mi od njih trebaju meilovi vezani za moju narudzbinu a takodje ne vredi mi da se registrujem sa drugim meilovima kad uvek nesto kupujem i veliki je smor koristiti vise email adresa. Desi se vise puta da hocu opet kupiti iste artikle i gde smo odem u moj meil i nadjem narudzbenicu gde sam kupio i posto je bilo a takodje tamo imam i racune ako dodje do reklamacije u garantnom roku.

Jedno vreme nista nisam kupovao i sve bilo ok i nakon toga odem na neki sajt, uredno se registrujem, porucim, dobijem potvrdu kupovine kao i potvrdu o slanju i naravno dobijem taj paket ali sutradan od registracije eto bombardovanje mog hotmaila sa reklamama sa stranih email adresa. Znaci ne dobijem sa njihovog sajta smaranje. Nazovem ih i kazem da cu ih tuziti za prodaju ili prosledjivanje moje adrese nakon cega su se kleli da nikom nisu dali moju adresu ali sam im rekao da verovatno onaj ko im je namestio i prodao sajt da u njemu ima neka skripta koja krade adrese i salje je trecem licu nakon cega su rekli da ce to proveriti. Sutradan me zovu i kazu kako su njihovi IT strucnjaci proverili njihov sajt i da u njemu nema niceg sto bi moju adresu poslalo trecem licu. Naravno nisam ni ocekivao da ce priznati kradju ako je doslo do toga i naravno da ce negirati sve moje optuzbe.

Hotmail me razocarao, u pocetku mi je davao da ih sve blokiram ali u zadnje vreme mi ne dozvoljava neke meilove da blokiram, verovatno sam ogranicen na odredjeni broj blokiranja u odredjenom intervalu. U zadnje vreme sam imao vise online kupovine na raznim sajtovima tako da je bombardovanje bilo zesce gde sam ja uredno sve smarace blokirao ali sad mi hotmail ne daje da neke adrese blokiram pa ih prijavim kao "phishing" nakon cega mi se neke od njih opet pojave jer ih nisam mogao blokirati.

Kako proveriti ko je taj ko krade email adresu? Sajtovi ili google ili sasvim nesto trece?
 
Poslednja izmena:
PTT.RS
1702910783035.png
1702910846948.png
 
A od ovog ne mogu da se otarasim. Ovo mi vec duze vreme stize sa neke cudne adrese. Za svaki slucaj sam ja na moj jmeil nekoliko puta menjao lozinku ali ovo ne prestaje da stize. Nece da mi dozvoli meil da to blokiram ali uredno kliknem na "phishing" da to prijavim ali to idalje stize.
 

Prilozi

  • Screenshot_3.jpg
    Screenshot_3.jpg
    137.6 KB · Pregleda: 30
Nazad
Vrh Dno