Šta je novo?

Kosovo i Internet

Dejan1972

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2005
Poena
320
Da li ste znali da na Kosovu postoji provider(iPKO net) koji prodaje internet višestruko jeftnije nego što mu je cena u Srbiji(izdvojićemo 2 paketa):

8Mbps sa ogranicenjem od 8GB - 19.95 EUR
2Mbps bez ogranicenja - 24.95 EUR

http://www.ipko.net/modules/cnt/duo.php

Takođe postoji i provider Kujtesa koji otkupljuje link od Telekoma, a Telekom mu prodaje link toliko jeftino(u odnosu na ostale provider-e u Srbiji) da ćemo izdvojiti zanimljive pakete:

256 kbps + 20min VOIP + 55 kanala = 9.9 EUR
3Mbps + 40min VOIP + 55 kanala = 19.9 EUR
6Mbps + 60min VOIP + 55 kanala = 34.9 EUR

http://www.kujtesa.com/bzone/baza.php?id=28

Ako uporedimo to sa cenama Telekoma(koji ima sopstveni link ka inostranstvu) primetićemo ogromnu razliku - ne mogu dati tačne cene jer im sajt trenutno ne radi, ali za 34,9 EUR umesto 6Mbps + 60 min VOIP + 55 kanala dobićete 768kbps bez dodataka. Čak kada bi računali da su dodaci besplatni dobijate 8 puta sporiji internet(u odnosu na Kujtesu) za iste pare!

# Posted by akcijazanet

http://akcijazanet.blog.co.yu/

Poslednja izmena:
Pricalo se o ovome na forumu, sta reci:smash:

Neverovatno je to... Eto shta ti je monopol ...

Ovde nije pitanje dali imaju ili nemaju struju već ko im daje tako brze veze po relativno niskim cenama.

Covek je hteo da kaze dzabe im i 6Mbps kad nemaju struje u kontinuitetu. Ne moz skinuti nista veliko - mozes misliti kad bi morao da palis/gasis komp i nastavljas torrent svaka 2 sata.

Negde sam procitao da Lelekom prodaje link i Bugarima, Makedoniji i jos nekim zemljama u okruzenju (mislim da je blic objavio) pa sudeci prema ceni interneta u tim zemljama, koja je inace daleko povoljnija) dolazimo do zakljucka da Lelekom ima daleko povoljnije cene za strane internet provajdere nego za domace sto je van svake pameti. O ovome mora da se diskutuje i ova tema zasluzuje poseban thred ali je prosto neverovatno kako ljudi iz Euneta, Sezama, Beotela i ostali provajderi na to ravnodusno gledaju i ne protestuju. Znam, reci cete da njihov vlasnik nije Madlen Olbrajt, mozda bi imali brzi net da ih kupi Solana, Polt i ostali robovlasnici...

Negde sam procitao da Lelekom prodaje link i Bugarima, Makedoniji i jos nekim zemljama u okruzenju (mislim da je blic objavio) pa sudeci prema ceni interneta u tim zemljama, koja je inace daleko povoljnija) dolazimo do zakljucka da Lelekom ima daleko povoljnije cene za strane internet provajdere nego za domace sto je van svake pameti.

Ne samo da je van pameti nego je, ukoliko se dokaze, i kaznjivo (barem u vecini zemalja zapadnog sveta, ne znam kod nas). Prodavanje robe u inostranstvu po ceni nizoj nego u zemlji je prekrsaj zvan "damping".

"A standard technical definition of dumping is the act of charging a lower price for a good in a foreign market than one charges for the same good in a domestic market. This is often referred to as selling at less than "fair value." Under the WTO Agreement, dumping is condemned (but is not prohibited) if it causes or threatens to cause material injury to a domestic industry in the importing country."

Evo kako je resen u EU
http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/index_en.htm

Za dalji shum u ovom tredu ce od danas poceti da se warn-uje. Molim da razmislite o tome pre nego sto kliknete na "reply".
Hvala na razumevanju

lepe su to brzine i sve to...ali kako to u praksi radi,meni je to sumnjivo

Da li biste se smejali kada bih vam rekao da jedan Wi-Fi provajder iz Mladenovca (koji spada u beogradske opstine) uzima link sa Kosova, a ne od Telekoma?

Pre neki dan sam se vratio sa Kosova. Znaci kad sam video ovo nisam mogao da verujem!!! (Doduse, sad ti je Kosovo kao Svajcarska, a sto se tice interneta bili su bauk jos od 2000. godine. Ovde se nije znalo sta je broadband, dok su dole cepali... U Nisu nisam mogao da mrdnem od 56k, a na Kosovo 100+KB)

Evo jedna slika sa izloga, gde prodaju pakete, pokupio sam i neki flajer sa opisom paketa...

Btw, Ipko Net je licno finasirao gospodin, pardon, gospodja Madlen Olbrajt.

Sto je najgore, Srbi koji zive dole na Kosovu ce koristiti blagodeti Telekomovog ADSL-a i SBB-a po srpskim cenama, iako u komsiluku imaju to isto (salim se, mnogo bolje) za manje para. Sto se prakse tice, taj "njihov" net radi mnogo bolje i pouzdanije nego ovi nasi i do sada nisam cuo ni jednog albanca da se zali na usluge i da otvaraju milion kuku-lele postova kao sto mi radimo. Btw, kod njih ne postoji legalizacija, rafovi su im puni piratskih softvera i diskova (Vista kosta 3 evra :) Sve to oni skidaju duzi niz godina unazad. Cak i Unmikova administracija koristi nelegalan softver, a navodno je Microsoft spremao tuzbu jos 2001-2002. godine i odstetu od 40 000 000 dolara.

Prilozi

• DSC00559.JPG
    DSC00559.JPG
    299.3 KB · Pregleda: 7,249
Poslednja izmena od urednika:
Ne samo da je van pameti nego je, ukoliko se dokaze, i kaznjivo (barem u vecini zemalja zapadnog sveta, ne znam kod nas). Prodavanje robe u inostranstvu po ceni nizoj nego u zemlji je prekrsaj zvan "damping".

"A standard technical definition of dumping is the act of charging a lower price for a good in a foreign market than one charges for the same good in a domestic market. This is often referred to as selling at less than "fair value." Under the WTO Agreement, dumping is condemned (but is not prohibited) if it causes or threatens to cause material injury to a domestic industry in the importing country."

Evo kako je resen u EU
http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/index_en.htm

pa resen je EU... a mi smo u Srbiji :)
Pa ovde ni osnovni zakoni se ne postoju ili ne postoje a kamoli anti damping..hehe

Inace odakle tim Kosovarima linak, iz Albanije ili vuku od naseg Telekoma?! :bottle:

@durlancity

pa lepo gore na plakatu pise da je taj internet shit (shiten) tako da nije ni merodavan. Uostalom, zar zaista zavidite tamo nekom Srbinu koji sedi u getu i ima 8mbps net jeftino ?!

Poslednja izmena:
ja živim u getu i imam skup i spor internet i zavidim mu

pa resen je EU... a mi smo u Srbiji :)
Pa ovde ni osnovni zakoni se ne postoju ili ne postoje a kamoli anti damping..hehe

Inace odakle tim Kosovarima linak, iz Albanije ili vuku od naseg Telekoma?! :bottle:

odaVLe: ;)
http://www.cidr-report.org/cgi-bin/as-report?as=AS29170

shto se fair value-a tiche, nije Kosovo jedino koje je drazze nashem "dragom" Telekomu:
http://kablovskiforum.7.forumer.com/viewtopic.php?t=801

josh kad bi ovde postojali novinari sa m**ima da to i objave i isprate.. :whip:

pozdrav

Ne znam cemu se toliko cudite. Kada telekom posluje na trzistu gde postoji prava konkurencija i gde potencijalnim korisnicima nisu jedini izbor, mora da ponudi konkuretne cene i usluge.

Sa druge strane, kada je situacija kao kod nas, gde ne postoji konkurencija i gde drzava stiti monopol jer se finansira iz istog, nemoze ocekivati neke bitnije promene na bolje.

RATEL štiti Telekom

A da nude niže cene u okruženju je imate u izveštaju RATEL-a koji sam malo pre objavio...

@durlancity

pa lepo gore na plakatu pise da je taj internet shit (shiten) tako da nije ni merodavan. Uostalom, zar zaista zavidite tamo nekom Srbinu koji sedi u getu i ima 8mbps net jeftino ?!

Po shiten (na šiptarskom) for sale (na engleskom) na prodaju (po naški)

Svaki sledeci offtopic ce da dovede do zatvaranja topica.

Poslednja izmena:
Vrh Dno