Šta je novo?

Koristite li OpenStreetMap?

Broker

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Kod nas je još uvek GoogleMap sinonim za elektronske mape. On ima dostojnog konkurenta OpenStreetMap koji je funkcionalno veoma blizu ali iam veliku prenost što se radi o mapi otvorenog koda: upotreba mape je pod slobodnom licencom, ali i unošenje podataka takođe.

Vrlo je upotrebljiv kako za putnu navigaciju tako i kao topografska karta. Veliak je stvar što možete i sami d adopunite mapu podacima koje imate a potrebni su vam na mapi. Takođe lako možete da izrenderujete mapu prilagođenu baš vašim potrebama.

Tako je na primer napravljen namenski rendering server koji prikazuje mapu Srbije i okruženja, prilagođenu za srpski jezik. Ne samo da se mapa može gledati nego se može i korsititi kao podloga na sajtovima, programima za navigaviju i za druge potrebe. I to je sve slobodno za upotrebu i besplatno. Pogledajte: https://openstreetmap.rs/map/

Koristite li OpenStreetMap?

Unosite li podatke u OpenStreetMap?

Da, koristim OSM i unosim podatke

ODlican je OSM i definitivno detaljniji i bolji za navigaciju od gmaps.

inače, OSM, koji postoji ~15 godina, ima (veliku) podršku od strane Microsoft-a, pogotovo od razvojnog centra u Srbiji
Kod nas OSM nije baš bio upotrebljiv toliko davno. Ali, vremenom je i mapa na Balkanu postala veoma dobra.
Microsoft je odustao od sopstvenog mapping servisa i sve resurse usmerio na OpenStreetMap. U Srbiji su najviše radili na detaljnom ucrtavanju puteva. Upisuju čak i svaki pojedinačni saobraćajni znak.

davno (do pre 10-ak godina) nije ni Google Maps bio upotrebljiv za područje Srbije. bili su samo orto-foto/satelitski snimci, i to ne baš ažurni

Dosta navigacija koristi OSM zato sto je besplatna, svima njima google naplacuje koriscenje mape.

Ja sam najvise koristio:

Vrh Dno