Šta je novo?

koristite li Clear Type na TFT-u?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koristite li ukljucenu opciju Clear Type za prikazivanje fontova,
u podesavanjima "Use the following method to smooth edges of screen fonts" .....

Nakon ukljucivanja ove opcije fontovi su malo "boldovani", ali i malo mutniji ;(

Naravno da se koristi. To je jedna od stvari koja mi fali u win2k. Od kako sam to uključio - "progledao sam". Bez zezanja, stvarno dobra opcija. Konačno fontovi na lcd-u liče na ono šta treba da budu.

Poslednja izmena:
Naravno, ja ne mogu da pisem bez "Clear Type". :D :D
Ovo boldovani i mutniji stoji, ali su bar meni mnogo citljiviji i lepsi (neiskrzani) nego bez "Clear Type".
Inace, lepo objasnjenje http://en.wikipedia.org/wiki/ClearType
Pozz

Koristim "Clear Type" i mnogo mi se vise tako svidja.

Naravno, i na CRT i na TFT, uvek :)

Probao sam da ga uključim kada sam uzeo TFT, ali meni jednostavno ne odgovara i više mi znači oštrina slova od tog smooth efekta koji se dobije.
Znači NE.

Ni meni ne odgovara, tako da ne koristim... :)

Ne znam kako ljudi pre izaberu lepshi izgled fonta po cenu mutnijeg prikaza. Bole ochi od toga.

naravno da ne, mutno i debelo, imam utisak kao da mi je iznenada skocila dioptrija.

Ja koristim, nekako su mi jadni onako goli

Probao sam. Bole me oci od njega pa sam ga skinuo

Uz pomoc Clear Type Tuning-a moze detaljno da se podesi kontrast od tamnijeg ka svetlijem. Uz pomoc njega dobije se idealna ostrina, svako moze da podesi prema svom ukusu.

Ja sam probao i mislio sam da sam ocoravio na brzaka :d
@leksa
Popravi avatar. Vidis da skakuce levo desno. Do sada je samo blesavo treptao :)
Ispravka! Probao sam na poslu i tamo je efekat bio dosta los. Kod kuce je nesto bolje ali cini mi se da cu iskljuciti to cudo.

Poslednja izmena:
Sta je po vama lepse od ova dva primera.

Prilozi

• standard.bmp
    88.2 KB · Pregleda: 282
  • clear type.bmp
    87.3 KB · Pregleda: 267
i meni se vise svidja standard

clear type mi izgleda kao da su se boldovana slova razmljala po ekranu...

cim sam otvorio celar typo zabolele su me oči,bez zezanja :d

Koristim clear type tuner i ok je... ono sto je bitnije je bilo povecavanje DPI setting na 150% (19'' wide monitor). Na default je bilo mnogo sitno. :) Bez clear type-a su slova isuvise tanka i 'iskrzana' , barem meni (npr. kosine kod slova 'v' i slicno..)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Na CRT-u da, na TFT-u nema šanse. Naprežem se da čitam sa Clear Type aktivnim.

Hector Ruiz je napisao(la):
Uz pomoc Clear Type Tuning-a moze detaljno da se podesi kontrast od tamnijeg ka svetlijem. Uz pomoc njega dobije se idealna ostrina, svako moze da podesi prema svom ukusu.

Još jedan glas za Clear Type Tuning.

Meni se čini da je podrazumevano zamućenje u Windowsu ujedno i najveće ponuđeno zamućenje u Clear Type Tuneru, a meni to nikako odgovara.

Pokrenite wizard i odaberite nivo 'umekšavanja' koji vam odgovara.

link:
http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx

Кад сам прошли пут радио format HDD-а и наравно инсталир'о WinXp, у првом трентку сам помислио шта се бре ово дешава са овим сајтовима :d јер сам заборавио да укључим ову опцију, значи без Clear Type би ми било далеко теже да радим, погледајте слова из неке књиге или часописа па ћете видети да је CT много природнији.

Poslednja izmena:
Ima veze i kakav je TFT monitor na kome ukljucujete ClearType. Ja, ponavljam, ClearType uvek drzim ukljucenim. U prethodnoj firmi sam imao pred sobom neki 17" NEC TFT kome ni CT, ni CT Tuner nisu pomogli, jednostavno je bio ocajan prikaz texta i sa i bez CT, a nazalost, samo za text se i koristio :wall: Bitno da je gazda napravio dobar "pos'o" kad je pokupovao TFT za celu firmu :S:

Ja ga ne ukljucujem nikada. Ostrina je ono sto mi najvise znaci, a ovo u mojim ovcima stvara samo zamucenje :)

Koliko smo se borili protiv NEostrine crt-ova, i sada treba vestacki da zamucujemo.

Mada, kao sto vidimo, ljudi su razliciti.

Mene samo mnogo nervira sto u Visti forsiraju taj pristup.Ok , moze da se iskljuci, ali je glavni font u OS-u pravljen da iskoristi prednosti cleartype-a. Jeste bolje nego sada, ali ja bih ga uvek iskljucio.

Poslednja izmena:
Cleartype je zakon i ima smisla samo na TFT monitorima zbog tehnologije izrade matrtice. Svaki pixel na TFT-u se sastoji od 3 uzana (III) RGB ili BGR pixela (zavisi od panela). Cleartype je mogcnost da pixel pozajmi susednu R ili B vrednost i na taj nacin napravi efektan fake antialiasing. Bez cleartype-a kerning sitnih fontova je los i pojavljuju se neprirodni razmaci izmedju slova ili se slova slepljuju.

CRT monitori koji imaju drugaciju matricu od TFT-a, nemogu da koriste cleartype jer su slova mutnija vise nego sto treba (probao na viewsonic P95f).

za mene nije dobro resenje..smeta mi...ostrine nema...

yooyo je napisao(la):
Cleartype je zakon i ima smisla samo na TFT monitorima zbog tehnologije izrade matrtice. Svaki pixel na TFT-u se sastoji od 3 uzana (III) RGB ili BGR pixela (zavisi od panela). Cleartype je mogcnost da pixel pozajmi susednu R ili B vrednost i na taj nacin napravi efektan fake antialiasing. Bez cleartype-a kerning sitnih fontova je los i pojavljuju se neprirodni razmaci izmedju slova ili se slova slepljuju.

CRT monitori koji imaju drugaciju matricu od TFT-a, nemogu da koriste cleartype jer su slova mutnija vise nego sto treba (probao na viewsonic P95f).

Jasno je u teoriji kako to funkcionise, i slova stvarno izgledaju blize onima u stampi, ali sta cu kad moje oci ne trpe bilo kakva umeksavanja...utisak nikako nije CLEAR, nego blurry....

Na vecim fontovima je ok, ali na manjim - uzas.

Poslednja izmena:
yooyo je napisao(la):
Bez cleartype-a kerning sitnih fontova je los i pojavljuju se neprirodni razmaci izmedju slova ili se slova slepljuju.
Hm, ja imam baš drugačije iskustvo, tj. sa cleartype-om mi se događa da neka slova budu slepljena.
U principu nemam ništa protiv cleartype-a, čak sam ga držao ceo jedan dan uključenog i igrao se sa onim powertoy-em za podešavanje debljine. Definitivno su lepša slova sa njime. Elem, sve je to bilo ok, ali kada sam ga uveče isključio ukapirao sam da mi ja laknulo i da mnogo lakše čitam, tako da za sada što se mene tiče ostaje na off.

Nazad
Vrh Dno