Šta je novo?

koriscenje pisaca kao citac

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Imam ovaj novi LiteOn pisac/citac
ali pored njega nemam drugi cdrom uredjaj, pa me zanima da li koriscenje rezaca za citanje diskova steti, tj da li se tako vise trosi laser

Mikky je napisao(la):
Imam ovaj novi LiteOn pisac/citac
ali pored njega nemam drugi cdrom uredjaj, pa me zanima da li koriscenje rezaca za citanje diskova steti, tj da li se tako vise trosi laser

Ranije su rezaci bili skuplji i koristili su se samo za rezanje. Danasni rezaci su mnogo bolji i mnogo kvalitetniji i koriste se uglavnom i za citanje i za pisanje. Mada mislim da je najbolje resenje (ukoliko imas $) da imas posebno rezac, a posebno citac...

A mene bi zanimalo isto pitanje, ali vezano za DVD: znaci, koliko steti svakodnevno 'drndanje' kojekakvih CDova osetljivom DVD laseru?

Pretpostavljam da sam u gornjem pasusu sam sebi i dao odgovor, ali me cisto zanima misljenje... :wave;

Ne brinite nista.

Ma samo opusteno. Kao sto outlaw rece kvalitet doticnih uredjaja je na zavidnom nivou, tako da ne vidim cemu bacanje para na rezac i citac posebno, osim ako se kao citac ne koristi dvd, mada u tom slucaju postoji i alternativa u vidu combo uredjaja, a da li se opredeliti za tu ili za odvojenu varijantu postoji par diskusija na forumu (da se ne ponavlja), pa pogledajte...

Za neko normalno koriscenje je dovoljan rezac. Ali slusanje audio cd-ova
gledanje filmova direktno sa cd-a ili igranje igara koje zahtevaju cd bi
bilo grehota raditi sa rezaca. S tim sto se gornje radnje mogu zaobici
sa ripovanjem audia u mp3, kopiranjem filma sa cd-a na hard, odnosno sa nekim od virtual drive programom.

Kod mene u firmi na jednoj od masina je TEAC 4/4/32 star 3 godine. Na toj masini nemamo nijedan drugi cd uredjaj jer nema potrebe. Taj rezac je preziveo i sluzi za sve i svasta. Od audio do divx a i nazad. Svako ga je maltretirao i jos uvek radi, pa prosudite sami

ma i meni u pocetku bilo zao da arcim rezac za iscitavanjem filmova nego prvo kopiram na hard i tako dalje al sad me zabole ionako ce to kostati 20-30 eur za godinu dana ... a izdrzace jos btw citanje na mom rezacu je ekstremno brze nego na bilo kom citacu koji sam probao - imam sony 40x, a probao sam cak i teac40x ROM i duplo je brzi sony pisac za citanje, a tek za grebovanje ....

Anti Patriota je napisao(la):
ma i meni u pocetku bilo zao da arcim ..... al sad me zabole ionako ce to kostati 20-30 eur za godinu dana .....

Ovo je sustina, vazi za otprilike sav hardware, pa ga tako treba i tretirati.

jaksa je napisao(la):
Ovo je sustina, vazi za otprilike sav hardware, pa ga tako treba i tretirati.

gresis - ako ga tretiras kao sto preporucujes, onda ce manje trajati, a za novi ces morati dati iste pare kao za taj koji je crkao...

vise para u manje vremena...

VGagi je napisao(la):
Za neko normalno koriscenje je dovoljan rezac. Ali slusanje audio cd-ova
gledanje filmova direktno sa cd-a ili igranje igara koje zahtevaju cd bi
bilo grehota raditi sa rezaca. S tim sto se gornje radnje mogu zaobici
sa ripovanjem audia u mp3, kopiranjem filma sa cd-a na hard, odnosno sa nekim od virtual drive programom.

Cuo sam to par puta... prvo poverovao, posle mislio da me loze...

Jel moze neko ko se razume (ali stvarno) da objasni zasto bi trebalo da se izbegava citanje na rezacima?

Re: Re: koriscenje pisaca kao citac

outlaw je napisao(la):
A mene bi zanimalo isto pitanje, ali vezano za DVD: znaci, koliko steti svakodnevno 'drndanje' kojekakvih CDova osetljivom DVD laseru?

Ne brini nishta shto neko reche :) Koristim Pioneera 104s vishe od 2 godine kao chitach za on the fly rezanje i sva moguca chitanja, i evo radi ko sat bez chishccenja...Njemu je osetljiv laser shto se tiche preciznosti, a ne trajnosti :)

Lucas je napisao(la):
Cuo sam to par puta... prvo poverovao, posle mislio da me loze...

Jel moze neko ko se razume (ali stvarno) da objasni zasto bi trebalo da se izbegava citanje na rezacima?
Bez problema se rezac moze koristiti kao citac !
Ali, ako imas cd-rom ili dvd (narocito ako je jeftiniji od rezaca) bolje je njih koristiti za citanje da se ne bi drndao rezac nepotrebno.
Iz istog razloga se ne savetuje gledanje filmova sa diska, jer se na taj nacin cd/dvd/rezac drnda 2 sata, a ako se iskopira na hard, pa se odatle gleda drnda se 5-10 minuta. Kako hard drnda sve vreme i ovako i onako, onda se kopiranjem na hard barem jednom uredjaju malo produzi zivot. Druga stvar koja ide tome u prilog je i to sto su opticki uredjaji osetljiviji od harda i sto umeju lepo da se zagreju kad rade dugo bez prestanka.
Znaci, cisto iz ekonomskih (pirocanskih) razloga se ne savetuje citanje, a ne zato sto je to lose ili steti rezacu.

i mene je bas zanimalo ta stvarcica, pa sam se ipak odlucio da kupim i citac pored cdrw (mozda sam pogresio). no, ranije sam imao teac 32x i hp8100i 4x rezac. kada je crkao teac (posle xy godina i maltretiranja) koristio sam hp kao citac i prvalio sam da je poceo da se cudno ponasa i kao da je i on naglo poceo da crkava. pogotovu pri citanju se gubio... a samim tim i kada sam pisao ludeo je (bukvalno).
sada imam lg 48x24x48 i lg 52x cvitac. i mogu da primetim da mi cdrw bolje (nekako mirnije) cita diskove nego citac. takodje sam na testu Nero cd speed video da brzinske razlike i nema, ali cdrw mi pri brzini 8x na onom testu koristi koliko se secam 3% procesorske snage, a lg citac citavih 16%. jel ima neko pojma zasto je to tako i da li je to normalno uopste? i jos lg se cuje ko lokomotiva! ako neko i misli da ga kupuje, mozda ima i bolji izbor citaca.

alarmos je napisao(la):
... ali cdrw mi pri brzini 8x na onom testu koristi koliko se secam 3% procesorske snage, a lg citac citavih 16%. jel ima neko pojma zasto je to tako i da li je to normalno uopste? i jos lg se cuje ko lokomotiva! ako neko i misli da ga kupuje, mozda ima i bolji izbor citaca.
Nemam mnogo iskustva sa lg, al ovo bi moglo da ima veze ukoliko se ta dva uredjaja razlikuju u velicini internog cache-a odnosno buffer-a. Rezac ima 2MB, a za citac ne znam al` nije nemoguce da ima manje, pa bi to dosta toga objasnjavalo.

Na zauzece procesora ne utice samo kolicina kesa, bec i algoritam kako se isti koristi, odnosno kako je i koliko kvalitetno izveden sam ATAPI interfejs, a to najvise zavisi od samog firmware-a.
Sto se tice citanja diskova, naravno da je to mnogo bolje na rezacu jer on ima mnogo precizniju mehaniku od klasicnih citaca...

cdrw je master na drugom ide kanalu, a cd je slave. cdrw koristi multy-word DMA mode 2, a cd ultra DMA mode 2. firmware je original koji ide uz njega. bas cu da vidim da li ima update.

Vrh Dno