Šta je novo?

Korekcija velicine particija

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
U pitanju je disk maxtor 40gb, star 6 god, za sada radi normalno, redovno je difragmentovan.
Sluzi kao disk C tj. OS je instaliran na njemu, particija velicine 10gb i druga particija D velicine 30gb.
Pored njega imam i jos jedan terabajt disk, na koji sam poceo da instaliram vece igre ili programe, jer je ovaj maxtor podjeljen na dvije particije.
Kako ne bih vise za instalaciju koristio disk od tera, ja sam odlucio da ukinem jednu od particija na maxtoru.
Ranije sam imao pokusaja ne uspjesnih, tako da na njemu imam i jedan dio velicine 2gb koji kao da je ne rasporedjen.
Medjuitim ni to nije problem, toliko velik, koliko to da ja preko raznih programa ne uspjevam da ovu D particiju na maxtoru koja je prazna, dodjelim C particiji.
Koristio sam vise programa i zadnji koji mi je preporucen je Acronis.
Naime ja imam crackovan taj program, nije demo.
Na njemu, ja odem na wizards u gornjem lijevom uglu i kliknem na 2 stavku u padajucem meniju, tj. na increase free space.
OZnacim prvi diski , on mi ocita dvije particije, kaze koliko koja ima slobodnog prostora.
Ostatak operacija je po principu next,next finish.
I kada ja odradim to finish, pritiskom na jednu zastavicu (comit) u gornjem lijevom uglu, on kaze da je nesto kao pending, i trazi restart.
Ja odradim restart, i nakon toga ili windows ne zeli da se digne, tj. nakon novog restarta trazi dizanje sa posljednjim valjanim podesavanjima ili mi uopste ne prikaze da sam ja odradio promjenu velicine patricije.

Molim za pomoc,na C particiji mi je ostalo oko 500mb.

Nisi napomenuo da li ti je bas bitno da sacuvas sistem, tj. C: particiju (pretpostavljam da da, s obzirom na dosadasnje pokusaje reparticionisanja iz Win-a)!?
Ako nije, najbezbolnije resenje je da iskoristis neki Partition Manager sa Hiren's BootCD-a ili nekog drugog butabilnog izvora (predlazem Acronis, takodje) i s njim ces bez problema urediti sve particije, ukljucujuci i onih izgubljenih 2 GB!
Takodje, ako bas ne moras, uvijek izbjegavaj particionisanje diska iz Windows-a, moze biti vrlo problematicno i uz to opasno po podatke!

Poz

NIsam upucen u te slozenije varijatne da to podizanje sistema sa diska, mada imam iskustva sa linuxom (sa CD-a) koga sam isprobavao na laptopu, ali ne i na ovom kompu, jer mi je dvd rom los, tj ima problema prilikom iscitavanja.

Nije mnogo komplikovano (boot-ovanje Hiren's BootCD-a)! U ovom slucaju u pitanju nije sistem (live OS) nego obicni boot-abilni CD sa skupom alata koji se pokrecu direktno sa CD (bez potrebe za instalacijom, naravno)...

Znaci, ukratko:
Skines ovaj program (izaberi zadnju verziju, 10, koja ti je vec ponudjena, i klikni ispod na download), dobices .zip arhivu, cini mi se, u njoj ima jedan CD image fajl (.iso fajl, najveci je dio sadrzaja arhive, ne mozes profulati), njega narezi na CD ili DVD, znaci direktno (u smislu kao ISO arhivu, nemoj raspakivati, jer ces izgubiti boot-abilnost)!
Kada pripremis CD, dalje je postupak kao kad boot-ujes sistem, ubacis CD, restart, dobices meni tog programa, izaberi "Partition Tools" ili "Hard Disk Tools" (ne sjecam se sad tacno gdje se nalazi Acronis), izaberes program Acronis, i tu nastavljas rad sa misom, kao da si u Win-u, sredi particije po zelji (vodi racuna o podacima, najbolje je da ih potpuno backup-ujes prije bilo kakvih radnji sa particionisanjem)...
Kada sredis particije (disk) po zelji, puknes novi sistem na njega, i to je to.

Ukoliko ipak ostajes na starom sistemu, nisam siguran da li ce Acronis sa Hiren's-a uspjeti sacuvati sve kako treba prilikom pripajanja particije D: particiji C:, ali nemas sta izgubiti, ako mene pitas, pokusaj pa vidi (i opet - sacuvaj podatke prije bilo kakvih radnji)!

Nadam se da ce ovo pomoci!

Poz

Bilo bi ti logichnije da na tom od terra uradish jednu particiju za OS poshto je taj od terra minimum duplo brzi od onog od 40GB i samim tim bi dobio brzi sistem...

Na njemu, ja odem na wizards u gornjem lijevom uglu i kliknem na 2 stavku u padajucem meniju, tj. na increase free space.
.

Treba ti opcija merge partitions. Uradi to iz Partition Magic-a 8 ili novijeg.

Poslednja izmena:
Prebaci C paticiju Maxtora na novi hdd .. a na novom prethodno napravi boot particiju od 10-15GB što je sasvim dovoljno za XP ili 20-25GB za win7
Koristi najobičniji program od proizvođača hdd i radiće ti sve bez problema .. prethodno pročitaj uputstvo za transfer.
Ako ga tako budeš i dalje mučio , oprosti se sa podacima iz os.

Sve možeš raditi iz opreativnog sistema .. kada ovo uradiš. dobićeš mnogo brži boot i podaci će ti biti sigurniji na novom hdd-u .. a matorog Maxtora koristi za nešto nebitno, jer mu je kraj blizu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno