Šta je novo?

kopirnica, kako se zastititi od virusa?

dzidza_bidza

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
375
Treba mi predlog kako da racunar u kopirnici zastitim od zla koje svakodnevno vreba sa desetina usb flash memorija koji se kace na taj racunar? :)

Linux :)
Ili sve pod virtuelne masine, i reset svakog dana :)

Hvala na savetima, pokusacu sa turokovom kombinacijom, linux mora da otpadne kao resenje zbog ljudi koji tu rade... :)

Ja isto radim u kopirnici I mogu ti reci da je najveca opasnost od radnika koji rade na tom racunaru. Posto je firma u pitanju, mora biti sve legalno, pa stim od zastite imam microsoft security essential, mcshield I usb vaccinu ali nesto nisam zadovoljan tom kombinacijom. Znam da ovo nije najbolja kombinacija ali malo toga ima za firme a da je besplatno. Ako neko ima jos neki predlog voleo bih da cujem...

Ako drajveri nisu problem onda bi najbolje rešenje bilo neka od rasprostranjenih Linux distribucija tipa Minta.

Neke od biblioteka su na taj način rešile problem zaraze jer su računare namenjene klijentima u kojima se stalno ubadaju neproverene usb dodaci stavile na Linux a ostale na Windowsu.

Ovim rešavaš više problema, legalnost, potencijalnu zarazu, prčkanje na računaru raznih stručnjaka, smanjuješ mogućnosti igranja itd.

Naravno ovakvo rešenje može da ima manu a to su drajveri tj da određeni kopir aparati možda neće raditi bez dodatnih podešavanja

Možda bi stvarno vredelo probati sa Linuxom, mnoge CNC mašine su imale ugrađen Unix kernel u njima a sada su verovatno prešli na Linux kernel. E sad neznam za štampu i kopirnice. Jedan Typeseter kod jednog prijatelja sa štamparijom radi na Mint-u.

Kao sto rekoh, linux otpada sto zbog radnika koji rade, a nemam pojma ni da li ove dve Canon-ove kopirke rade pod linuxom.
Probacu kombinaciju softvera koju ste preporucili, pa cemo da vidimo kako funkcionise.

Ali sada dolazim do novog problema, kopirnica je samo deo firme, do sada dva racunara iz kopirnice nisu bili na mrezi, a samim tim nisu imale ni pristup interentu, a sve zbog straha da se virusi ne prosire mrezom i na ostatak firme. Ako stavim neke AV programcice njih je potrebno (skoro) svakodnevno apdejtovati, znaci mora internet. Kako izlolovati ova dva racunara od ostaka mreze, odnosno spreciti da se virusi prosire, ukoliko prodje nesto pored AV softvera.

Poslednja izmena:
Rucnim ubacivanjem preko USB-a novih definicija, samo ne znam da li gore navedeni programi imaju tu mogucnost. Ili povezite samo ta dva racunara na net.
Btw. Ne znam cemu tolika panika oko virusa? Ne moze bas tek tako nesto da prodje pored dobrih Av resenja, a i da prodje sve se da srediti.

Nema potrebe za izolacijom, samo ne treba serovati fajlove sa tih racunara iz kopirnice.

Kupite raspberry pi, stavite linux na njega, podesite samba sharing i zakacite ga na mrezu. To je investicija od 4-5000 din.

Ako nema drivera za Linux, stavis sve masine na nedostupan (fizicki) Windows server (bilo koji WIndows za koji ima drivere), i povezes ih mrezom.
Na ostale racunare cusnes Linux.

Gomila AV resenja ce te kostati vise nego da im kazes da nema zezanja i da ide Linux a ne ono gde mogu da gledaju "Selo gori a baba se ceslja" :) A opet nece biti podjednako efikasni.

Nazad
Vrh Dno