Šta je novo?

Konverzija fontova Mac>PC ?

• Začetnik teme Začetnik teme soko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

soko

Čuven
Učlanjen(a)
26.10.2002
Poena
650
Izvinjavam se ako vec postoji tema, ja je ne nadjoh sa kljucnim recima koje su meni pale na pamet.

Imam neki dokument koji je radjen na Mac-u u QuarkExpress-u. Otvaram ga regularno i moze da se radi sasvim normalno pod Win verzijom Quarka.

Problem mi prave fontovi jer su neki interni, specificni. Imam fajlove od originalnih Mac fontova, svaki font se sastoji od jednog fajla bez ekstenzije i jednog koji izgleda kao da je ime fajla prazno a u ekstenziji je ima fajla (bar ih Win tako vidi). Uh ne znam dali sam dobro objasnio evo na primeru: font koji se zove FONTEST se sastoji od fajlova FONTEST i ._FONTEST sa tim da je ovaj prvi, bez ekstenzije velicine 0 bajtova a ovaj drugi 20 do 70 KB zavisno do fonta.

Postoji li nacin da od ovih fajlova dobijem fontove koje Windows moze da koristi?

Pokusao sam sa nekim starim Macromedia Fontographer-om ver 4.1 ali ne uspevam. Nasao sam jos par tutorijala ali sve je to staro, od pre 2000 te godine. Imam osecaj da sve vreme postoji vrlo jednostavno resenje (toliko firmi u svetu koristi paralelno Mac i Win) ali ja jednostavno idem na pogresnu stranu.

Poslednja izmena:
Jeli moguce da postavljam toliko teska pitanja? U sobi o mreznoj opremi pitah nesto o podesavanju rutera i evo vec mesec dana nijedan odgovor. Sad i ovo?

Poslednja izmena:
Jeli moguce da postavljam toliko teska pitanja? U sobi o mreznoj opremi pitah nesto o podesavanju rutera i evo vec mesec dana nijedan odgovor. Sad i ovo?

Evo da se ne osecas usamljenim 🙂

Na jednom of foruma ima odgovor na ovo pitanje koje glasi (u originalu):

You can use StuffIt for Windows download to extract the font and CrossFont to convert it to PC. CrossFont is shareware, but I've never needed more than what the free trial version does for my personal use.

Pozdrav

Jesi li probao da tražiš fontove od onoga ko je radio pripremu?

Moguće je da se koristio PostScript font, ali da isti nije uključen u dokument. Potraži font među fajlovima.

Hvala ran na predlogu. Nije uspelo. Nijedan od predlozenih programa ne vidi ove fajlove kao nesto sto bi moglo da se raspakuje ili konvertuje.

Castor, postoji ta opcija, Medjutim pripremu su radili stranci koji su sad na odmoru do posle NG a ja bih to da zavrsim ranije. A kako bi trebao da izgleda format PS fonta. Imam folder Fonts u arhivi i tamo sam i nasao gore pomenute fajlove. Izgleda da su u pogresnom formatu ili ih ja ne ucitavam pravilno.

PS ili Type1 fontovi se "sastoje" iz dva fajla sa ekstenzijama .pfb i .pfm, tj. .afm zavisno od operativnog sistema (Win-u je potreban samo .pfb, dok je Mac OS-u potreban .pfm i .afm, odnosno .inf fajl)... Tek od XP-a su sistemski podržani kroz GDI pozive...

Pogledaj koje fajlove imaš i ubaci ih u Windows/Fonts, tj. instaliraj ih kroz Control panel, pa probaj onda...

Baci pogled i ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/PostScript_fonts#Type_1

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno