Šta je novo?

Konvertovanje raster u vektor

TwistedMind

Čuven
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
715
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kako da konvertujem sliku u vektor?
Ono sto ja radim u PS je pravljenje selekcije wandom i onda make work path pa to eksportujem kao .ai. Problem je, sto cak i sa najmanjom tolerancijom (0.5), slika ispadne deformisana. Neke slike manje neke vise, ali ipak se vidi.

Nisam neki strucnjak za dizajn, ali mislim da bi pametnije bilo odraditi Live Trace u Ilustratoru.

Pokusaj sa Inkscape-om. Uvuci sliku u program i u menijima nadji Trace Bitmap (Ctrl+Alt+B). Igraj se sa parametrima pa probaj. U prilogu saljem koverziju google logoa sa web strane u vektorski SVG format. Vektorska verzija je malo deblja jer logo ima malu senku ispod.

Prilozi

• google.zip
    3.1 KB · Pregleda: 50
Live trace nije los, ali ipak nije dovoljno detaljan. Cak i sa jednostavnijim slikama gubi neke detalje. Slucajno sam izgugalo juce vectormagic i probao online varijantu koja mi se svidela pa sam nasao i desktop verziju sa vise opcija. Radi savrseno ono sto mi treba. Jedan logo koji izgleda isprano/istroseno je uzasno los. Siluetu odradi kako treba, ali detalje unutar slova (rupice i pukotine) su katastofalne. Na srecu, taj logo sam nasao kao rucno uradjen vektor. Ostatak sam zavrsio.

Inace, sve ovo mi treba za stampanje majica da se ne bi videli crni okviri na crnim majicama. Tim dizajnera na mom raspolaganju i nije bas toliko raspoloziv :D

Hvala na odgovorima. Zavrsio sam sve kako sam zeleo.

EDIT:
@yooyo, shift+alt+b. Inkscape radi podjednako dobar posao kao vectormagic. Postoje jako sitne razlike u detaljima, ali nista sto bi znacilo da je jedan program bolji. Dobra strana inkscape-a je sto ima i alate za editovanje slike (ne bas kao illustrator, ali dovoljno za osnovno editovanje). Za osnovne potrebe zamenjuje i vectormagic i illustrator, a potpuno je besplatan.

Poslednja izmena:
Ne postoji program koje ce savrseno konvertovati bitmapu u vektor. To je ipak ozbiljan problem. prave linije je jos i lako izracunati, ali kada dodju krive onda je potebno izabrati dobre tacke na krivoj (po mogucsgtvu prevojne tacke) i korigovati tangente bezier-a. Ja sam svojevremeno (pre 10+ godina) rucno trejsovao bitmape u Ilustratoru.
Sve u svemu.. ako zelis perfektan rezultat onda mora rucno. Ako logo nije preterano kompleksan to se moze zavrsiti za 30 min.

30 min uz, bar, osnovno znanje o programu. ja pojma nemam da ga koristim. Probao sam da uradim nesto, ali jednostavno ne rade komande. Ne znam sta je potrebno selektovati, pritisnuti i slicno, ali nista ne mogu da uradim. Ostaje za sada ovako.

Nazad
Vrh Dno