zoka je napisao(la):
mozemo mi ovako do sutra dali je neko zadovoljan i dali to valja ili nevalja i sta je kvalitetno a sta nije, ali dobro verovatno to ipak nista nevalja. kad malo bolje razmislim D.I.K.O. je ipak mnogo bolji program. mada.....
Ajd još malo da naklapamo

, evo šta sam našao na netu o VinAvi-ju (ovo pišem da bi ljudi razumeli o čemu se u stvari radi i zašto je VinAvi toliko brz) - text je na engleskom, ali to nije problem:
Mpeg ENcoders work by analysing frames in the stream in relation to each other and then converts the images of the movie into frequencies, using a process called DCT or Discrete Cosine Transform. These frequencies are what facilitate "Compression" thus making the movie a Compressed Domain.
Compressed Domain Transcoders work NOT by returning the frequencies back to images (iDCT) then analysing and re-encoding, but by analysing and changing the DCT data within the compressed domain. That is why it is able to be so much faster. However, depending on the movie you are working with the quality difference can be between none or little all the way to ALOT!
Dakle, VinAvi eliminiše nekoliko koraka koje prave klasični enkoderi i zbog toga je toliko brz. Ali, rezultat nije uvek dobar, i treba biti oprezan.
Dakle, enkoderi (cce, freeenc, tmpg i ostali) i VinAvi se suštinski razlikuju i ne mogu se porediti bez ograda, tako da vredi probati sa VinAvi-jem, pa ako da dobar rezultat, super, ali ako da "muljavu" sliku (što je primećeno na forumu odakle sam pokupio ovaj quote), treba ići na klasične enkodere i uložiti više vremena.
Takođe, VinAvi ne omogućuje bilo kakve napredne obrade, izrade menija, dvd titlova,... tako da je nije preterano koristan (recimo ne može se uraditi dvd sa dva filma, sa mogućnošću izbora filma na početu putem nekom menija, niti sa opcijom izbora titla(ova) - mogu se dobiti samo upucani titlovi, a izbor drugog filma je moguć preko TITLE ili CHAPTER dugmića da daljincu dvd uređaja - što je opet često previše za penzionere i matorce kojima se često ovakvi diskovi i prave).
Sa druge strane, moguće je VinAvi-jem dobijene fajlove uvući u neki dvd authoring program i završiti dvd sa sve menijima i titlovima.
Eto, toliko, da ne bude da sam protiv ovom sjajnog programa - treba poznavati sve mogućnosti i ogranišenja i iskoristiti ih do maxa.
Pozdrav