Šta je novo?

konvert. sa prevodom

zoka

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2004
Poena
619
za prebacivanje sa xvid, divx na dvd sam do sada koristio diko gold njegova prednost je bila sto ubacuje i prevod (idealno za ljude ciji dvd-ovi ne citaju xvid, divx u koje spada i moj ortak)!! problem je u tome sto diko cesto gresi (odsece zadnjih 7 min. filma itd.) mozete li mi preporuciti neki program koji ima iste funkcije i da nije mnogo komplikovan za rad.

Preporucio bih ti FFDShow za "upucavanje" titlova (izmedju ostalog) i WinAVI video converter, za brzo konvertovanje iz divx/xvid-a u DVD (sa sve potrebnim folderima AUDIO_TS i VIDEO_TS). Na taj nacin radim dosta dugo i prilicno sam zavoljan. Doduse, ne postoje meniji za DVD, ali ima chapter-e.

Brzo, jednostavno, dobro...

Pozdrav!
MrBigJump.gif

moze li kratko uputstvo za rad sa ffdshow ?

Pa to ti je samo paket kodeka koji ima i opciju iscrtavanja sub i srt (mislim i txt) titlova u sam film. Znaci, pokrenes film i pojavice ti se ikonica ffdshow. Desni klik na nju, izaberes "ffdshow MPEG-4 Video Decoder". U tom "properties" prozoru chekiras "Subtitles" i pod Font izaberes velicinu, font, oivicenje, boju...

Posle samo pokrenes WinAVI i sve to konvertujes u VOB-ove.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. U FFDShow-u mozes da podesavas i ostale parametre slike, videces kad pokrenes.

ako moze malo opsirnije : 1. cime da pokrenem film (kad film pokrenem bs-om ili sa mv2player-om nista se ne desava); 2.koji ffdshow da koristim (ima vise ver.) skinuo sam 20041012-sse
btw.okaci neki link za download ffdshow-a.
pozdrav.

1. Za pokretanje filmova koristim Media Player Classic. Izgleda vrlo jednostavno i "klasicno" :D ali je pun opcija i po meni najbolji & najpotpuniji plejer.
media_player_classic.gif

Mozes ga naci ovde. Ali tebi je nebitan plejer (mozda samo dok ne podesis sve, a i... jednom kad pokrenes, svidece ti se :)) jer WinAVI video converter pravilno iscitava titlove i ubacuje ih u konverziju. Naravno, ako su subtitlovi u FFDShow-u enable-ovani.

2. FFDShow ima i svoj zvanicni sajt, ali ja koristim ovu verziju odavde. To je 20050312. Mislim da su u ovoj verziji subtitlovi po default-u enable-ovani. Primecujem da je tvoja malo starija.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

uh, uspeo sam da film pustim kroz bs player a da prevod ide preko ffdshow-a, ali nerazumem sta dalje, da li sad to treba "snimiti" i kako, pa tek onda ukljuciti winavi.

E, ne... nije. Tu sam ja, samo sam bio u nekoj guzvi.

Ne treba BSPlayer i sl. za konverziju. Samo nadjes WinAVI video converter i "lekic"... lepo je graficki odradjen tako da samo izaberes DVD "taster", open-ujes taj divx (koji ti se normalno pokrece sa titlom uz pomoc FFDShow-a) > Select output directory - nadjes gde ces da snimis buduci DVD > Select output format - izaberes format (standardno je na DVD i pravi klasican DVD sa spomenutim folderima), ako odes na Advanced, mozes jos neke sitnice dodatno da podesis > OK i to je sve. Film ce poceti da se konvertuje i zavisno od jacine masine i podesavanja, konverzija traje od 1/1 do 1/2 duzine filma.

Ako nesto jos treba, tu smo.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

uspelo je !!!! hvala kizi na velikoj pomoci!!! nemogu da verujem koliko sam se mucio sa glupavim d.i.k.o.-m. ffdshow je super a dok je winavi neverovatno brz : film koji traje 1 sat 55 min. konvertovan je za 27 minuta!!! pozdrav

zoka je napisao(la):
uspelo je !!!! hvala kizi na velikoj pomoci!!! nemogu da verujem koliko sam se mucio sa glupavim d.i.k.o.-m. ffdshow je super a dok je winavi neverovatno brz : film koji traje 1 sat 55 min. konvertovan je za 27 minuta!!! pozdrav
Nemoj prenagljivati sa takvim ocenama, "glupavim d.i.k.o.-m", "winavi neverovatno brz".

DIKO je mnogo više od običnog "1 klick" konvertora divx2dvd. Imaš gomilu parametara koje možeš da podešavaš (i koje treba razumeti šta znače), a sve je to za izuzetno male pare (25$). Kvalitet konverzije je mnogo veći, možeš da biraš između FreeEnc-a i CCE mpeg2 kompresije, 1 ili 2 prolaza, izbor menija (sada postoje 2 plugina za menije),....

VinAvi je komercijalni proizvod, nemenjen za brzu konverziju avi u dvd. Onih 27 minuta ne mogu da daju neki kvalitet, pa sve i da imaš FX57. Ali ako si ti (tj tvoj ortak) zadovoljan, onda super. Vozi.

po meni ni diko nije bas neki profesionalni program.radio sam sa d.i.k.o. gold ver. desavalo se da nece da ubaci prevod, kasni ton, dva puta se desilo da skrati film za sedam min. jednostavno pravi suvise gresaka.sto se samih podesavanja tice nema ih mnogo tako da covek nemoze bas mnogo da pogresi. konverzije koje su sa dikom ispale dobro nisu nista bolje od onih radjenih pomocu winavi-ja. mozda je "glupavi d.i.k.o." ipak bilo suvise ostro ali ostajem pri tome da nisam video nista tako brzo i naravno kvalitetno kao sto je winavi. sticem utisak da nisi probao winavi pa ti ga toplo preporucujem.
p.s. nemam fx57 nego 3000+ barton (otkljucan)

Probao sam VinAvi, i stojim iza onog što sam napisao - 27 minuta za film od 2 sata je jezivo kratko vreme, ali ako si ti zadovoljan sa dobijenim kvalitetom - super. Inače, isto vreme konverzije se dobije i sa Nero Recode-om, naravno ake ne uključuješ ni jedan od dodatnih svičeva, koji usporavaju konverziju.
DIKO nije profi, već projekat jednog čoveka (iz Brazila) koji nije open source, ali se bazira na open source softveru (nešto kao AGK). Ono što mi se sviđa kod DIKO-a je mogućnost da radiš sa filmovima iz dva fajla, više filmova na disku, mogućnost izrade menija, izbor stepena kompresije,... Ali kao što rekoh, ako si ti zadovoljan onim što ti VinAvi daje, OK. Ono što sam hteo je da malo razjasnim šta je DIKO da neko sa strane ne bi stekao pogrešan utisak o tom programu.

mozemo mi ovako do sutra dali je neko zadovoljan i dali to valja ili nevalja i sta je kvalitetno a sta nije, ali dobro verovatno to ipak nista nevalja. kad malo bolje razmislim D.I.K.O. je ipak mnogo bolji program. mada.....

Da ne otvaram novu temu, izneo bih ovde moje utiske i par pitanja:

Za konvertovanje u mpeg koristim Ulead Video Studio 9, za DVD authoring Ulead DVD Workshop 2 a za dodavanje titlova na DVD Txt2Sup, VOBEdit i IFOEdit. Moram da priznam da sam prilicno zadovoljan kvalitetom konacnog DVD-a na kraju balade.
Konvertovanje u mpeg otprilike traje koliko i film, znaci 1:1, a konverzija iz 23,97 fps u 25fps PAL daje sasvim solidne rezultate bez mnogo seckanja. Da ne duzim mnogo imam jedno pitanje: skoro svi izvorni avi fajlovi su u rezoluciji otprilike 608 X 336 ppx (16:9), i kakvo god setovanje namestim pri konverziji: bilo to 4:3 ili 16:9 (cak sam probao i NTSC DVD) kad pustim film na DVD playeru na TV-u ne dobijem nikad full wide screen, uvek mi bezi malo sa strane. Zna li neko resenje za to?
Jos jedna stvar, probao sam i WinAVI Converter: jeste brz kao munja ali mi se desavalo da konvertovan materijal dosta secka i smrzava sliku svakih par minuta (sto kod ULEAD-a nije slucaj) pa me zanima da li se to jos nekome desavalo?

Pozdrav

zoka je napisao(la):
mozemo mi ovako do sutra dali je neko zadovoljan i dali to valja ili nevalja i sta je kvalitetno a sta nije, ali dobro verovatno to ipak nista nevalja. kad malo bolje razmislim D.I.K.O. je ipak mnogo bolji program. mada.....

Ajd još malo da naklapamo :) , evo šta sam našao na netu o VinAvi-ju (ovo pišem da bi ljudi razumeli o čemu se u stvari radi i zašto je VinAvi toliko brz) - text je na engleskom, ali to nije problem:

Mpeg ENcoders work by analysing frames in the stream in relation to each other and then converts the images of the movie into frequencies, using a process called DCT or Discrete Cosine Transform. These frequencies are what facilitate "Compression" thus making the movie a Compressed Domain.
Compressed Domain Transcoders work NOT by returning the frequencies back to images (iDCT) then analysing and re-encoding, but by analysing and changing the DCT data within the compressed domain. That is why it is able to be so much faster. However, depending on the movie you are working with the quality difference can be between none or little all the way to ALOT!
Dakle, VinAvi eliminiše nekoliko koraka koje prave klasični enkoderi i zbog toga je toliko brz. Ali, rezultat nije uvek dobar, i treba biti oprezan.
Dakle, enkoderi (cce, freeenc, tmpg i ostali) i VinAvi se suštinski razlikuju i ne mogu se porediti bez ograda, tako da vredi probati sa VinAvi-jem, pa ako da dobar rezultat, super, ali ako da "muljavu" sliku (što je primećeno na forumu odakle sam pokupio ovaj quote), treba ići na klasične enkodere i uložiti više vremena.
Takođe, VinAvi ne omogućuje bilo kakve napredne obrade, izrade menija, dvd titlova,... tako da je nije preterano koristan (recimo ne može se uraditi dvd sa dva filma, sa mogućnošću izbora filma na početu putem nekom menija, niti sa opcijom izbora titla(ova) - mogu se dobiti samo upucani titlovi, a izbor drugog filma je moguć preko TITLE ili CHAPTER dugmića da daljincu dvd uređaja - što je opet često previše za penzionere i matorce kojima se često ovakvi diskovi i prave).
Sa druge strane, moguće je VinAvi-jem dobijene fajlove uvući u neki dvd authoring program i završiti dvd sa sve menijima i titlovima.

Eto, toliko, da ne bude da sam protiv ovom sjajnog programa - treba poznavati sve mogućnosti i ogranišenja i iskoristiti ih do maxa.

Pozdrav

Zanimljiva tema...

...a sada jedno pitanjce i ako moze pomoc,uz odgovor.
Dakle,potpuni sam laik sto se kojekakvih konverzija i ubacivanja titlova tice.Skinuo sam neke DVD-ove sa neta,naravno nemaju nase titlove i sada mi je problem pronaci/ubaciti ih da mogu normalno da gledam filmove.
Skinuo sam titlove za klasican divx,ali napominjem da su filmovi DVD.Kako da ubacim titlove u njih? :crash:

Silversurfer je napisao(la):
...a sada jedno pitanjce i ako moze pomoc,uz odgovor.
Dakle,potpuni sam laik sto se kojekakvih konverzija i ubacivanja titlova tice.Skinuo sam neke DVD-ove sa neta,naravno nemaju nase titlove i sada mi je problem pronaci/ubaciti ih da mogu normalno da gledam filmove.
Skinuo sam titlove za klasican divx,ali napominjem da su filmovi DVD.Kako da ubacim titlove u njih? :crash:

Najednostavnije rešenje, ako hoćeš samo da odgledaš film, je da uzmeš Media Player Clasic (ima ga svuda po netu, recimo idi na www.doom9.org). On ima modućnost da pušta dvd i da doda divx titl. E sad, možda ćeš imati problema sa sinhronizacijom (prevod kasni, žuri, progresivno kasni...) ovo možeš da središ sa programom SubAdjust (opet isti izvor). Ovo naravno vredi ako ćeš filmove gledati preko kompjutera.

Za nešto više - recimo snimanje titlova sa filmom na dvd trebaće ti recimo DvdLabPro i malo više truda i znanja....

Poslednja izmena:
Hvala za preporuku,kada skinem komplet filmove pokusacu tak oodgledati.Rec je samo o kompu,a za nesto drugo,npr. da ubacim titlove tako da ih mogu i nekom drugaru narezati...videcemo :)
U pitanju je inace Star Wars,prosirena verzija,ali ne DVD RIP,vec originalle,pa me zivo interesuje kako ce sve to zajedno izgledati.Divix titlova ima na sve strane,ali nekakva opcija za DVD-nisam pronasao.
Jos jednom hvala za pomoc :cigar:

Nazad
Vrh Dno