Nisam bas siguran sta pitas jer ne znam pod kojim okolnostima koristis taj ruter, ali, posto se vec niko drugi ne oglasava, da napisem kako ja sagledavam tvoj problem.
U principu svi racunari u tvom LAN-u mogu da idu na internet preko rutera na koji su zakaceni.
Ti imas ruter TP-Link model TD-8810 koji je zicni ruter sa jednim ethernet portom i integrisanim modemom. Posto kazes da tri racunara idu na internet preko rutera pretpostavljam da imas i switch? Takodje pretpostavljam da ruter koristis u kuci ili kancelariji, odnosno da imas pod fizickom kontrolom i ruter i switch uredjaj?
E sad, ja bih rekao da osim pomenuta tri kompa niko ne moze da ide na internet preko tvog rutera jer da bi izasao na internet mora da se usteka u tvoj switch. Drugim recima, na internet preko tvog rutera moze da izadje samo neko ko se kablom poveze sa tvojim switch-om sto bi ti, nadam se, znao da se dogadja.
Dalje, sto se tvog LAN-a, IP adresa i slicno tice, samo tvoj ruter ima javnu IP adresu (verovatno dinamicku), onu koju dobija od tvog provajdera. U lokalnoj mrezi ruter i racunari imaju drugacije IP adrese, najverovatnije: 192.168.1.2, 192.168.1.3 i 192.168.1.4 (192.168.1.1 je rezervisano za ruter). Znaci, cak i kada bi se neko kacio na tvoj ruter (a to je tesko jer nemas wireless, nego wired ruter) on ne bi imao neku drugaciju javnu IP adresu, nego istu onu koja ti je vec dodeljena. U lokalnoj mrezi taj novajlija bi ili imao IP adresu racunara umesto koga bi se zakacio, ili bi dobio novu, sledecu po redu, 192.168.1.5.
Koliko racunara imas u LAN-u, koje su njihove IP adrese u LAN-u i sl. mozes proveriti i u samom ruteru, a za znatno detaljnije analize i razna njuskanja po LAN-u, na internetu mozes naci gomilu raznih programa koji se obicno grupisu pod nazivom "network monitoring". Jedan takav je, na primer,
The Dude, ali verovatno ima i jednostavnijih i boljih.
Znaci, ako imas fizicku kontrolu nad ruterom i switch uredjajem, mozes biti miran jer imas zicni ruter pa niko ne moze da izadje na net preko tvog rutera dok se ne usteka u njega, odnosno u switch. Ta opasnost, da neko izlazi na net preko tvog rutera bez tvog znanja postoji kod wireless rutera ili kada wired ruter ne bi imao na vidiku.
Nadam se da sam bio od neke koristi.