Šta je novo?

Kontrolisanje prenosa podataka u pozadini

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Sta treba uraditi da se prenos podataka usmereno koristi samo na, recimo, WhatsApp ili neki drugi IM, a da se ne troši nekontrolisano od strane nekih aplikacija ili servisa u pozadini? Konkretno, imam kredita na postpejdu (MTS kontrola troškova), i određenu svotu uplaćenog kredita na drugoj pripejd kartici. To bih koristio u romingu u Hrvatskoj. Čini mi se da 1MB u romingu skida 60 dinara sa kredita. U tom slučaju poruka preko nekog IM trebala bi da bude dosta jeftinija od klasičnog SMS-a, samo kad ne bi bilo "curenja" od strane nekih aplikacija u pozadini. U Androidu 4.4.2 ima da se čekira "Ograničiti podatke u pozadini", ali ne znam da li je to dovoljno za punu kontrolu potrošnje? Takođe se pitam da li je nephodno čekirati opciju "Podaci u romingu"? Pretpostavljam da bi komunikacija preko IM još jeftinije došla, ako kupim neku hrvatsku karticu. Da li neko zna za neke povoljne turističke pakete za internet, za boravak tamo 10-15 dana?

Nikako se ne igraj sa podacima u romingu, jer megabajt sigurno ne kosta 60 dinara. Plus sto se i tarifira u nekim mikro-sesijama, pa bi cifra bila velika i za bezazleno porukanje. Kupi neku hrvatsku karticu, javice se valjda neko sa preporukom.

Bonbon internet SIM ako imaš na koga da poručiš karticu pošto je nema u prodaji već dostava na kućnu adresu samo. Sama kartica je oko 160din i imaš tri tipa dodatka, 1. 300mb za 50din okvirno, važi 1 dan 2. 5gb za oko 160din važi 1 dan i 3 5gb za oko 800din važi 30 dana. Mislim da je to ok ponuda. Imaš i običan njihov SIM koji može da se kupi na trafici, 20kn košta(320din) i na njemu ima 20kn kredita ali na njemu ne mogu ovi internet paketi da se aktviraju. Mogu neki internet dodaci koji nisu baš toliko povoljni ali su i dalje OK, tipa 1.6gb za 480din važe 30dana ili 3gb za 640din, važe 30 dana. Na internet SIM-u ne radi voice saobraćaj. Nadam se da sam bio od pomoći.

Sent from my A0001 using Tapatalk

E da, cifru od 60 dinara za 1MB si verovatno pomesao sa nekadasnjom tarifom u domacem saobracaju.

E da, cifru od 60 dinara za 1MB si verovatno pomesao sa nekadasnjom tarifom u domacem saobracaju.

Prevario sam se. 60 dinara je za 100 kB, ali što kaže Jericho, ko zna kakvi su to sistemi tarifiranja, te neke mikro-sesije i ko zna šta već... Ona kombinacija od 3GB za 640 din. (40kn) nije loša, ali ako kupim karticu od 20kn, kako da aktiviram internet paket od 40kn? Ne znam da li VIP ima neke pogodnosti za turiste (bile su neke tomato kartice koje su vazile desetak dana)?

@ciciban Instaliraj DroidWall, pa dozvoli saobraćaj samo željenim aplikacijama. Možda je potreban root, ne sećam se.

Možeš da probaš dataeye. Ja sam s njim sasvim zadovoljan jer ograničim net na par aplikacija kad idem u inostranstvo. Nije potreban root i prilično je ok UI

Sent from my SM-N920I using Tapatalk

Dok nije imao dobru pokrivenost svojim repetitorima koristio je domaći roaming kroz repetitore drugih cro provajdera, ne znam da li je tako i sada.

Tele2 koristi odašiljače HTa tamo gde nema svoj signal, to podrazumeva 2G i 3G mrežu. U gradovima je uglavnom zabranjen nacionalni roaming. Što se tiče 4G mreže, dosta su dobri, bolji i od Vipa koji je prije glasio za najkvalitetnijeg operatera. Imaju bolju pokrivenost i veću brzinu.

Ali ipak mislim da ti je za net najbolji bonbon.

Ti računaj da ćeš svaki bon kod svih operatera platiti 10% više zbog državnog poreza - bon od 40kn je 44, bon od 50kn je 55 itd.

Nazad
Vrh Dno