Šta je novo?

Kontrola nad Hypermemory - ATI HD2600XT/PRO

• Začetnik teme Začetnik teme Cat
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1660 Super
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
Naslov sam kaže:

Kako isključiti/uključiti/definisati Hypermemory kod ATI-jeve serije HD2600 ???

S druge strane - nisam ni siguran da pomenute serije kartica koriste Hypermemory - ali pojedinačni programi prijavljuju video memoriju od 512MB (a kartice imaju 256MB)

search mi nije pomogao . . .

EDIT :

Izvinjavam se moderatorima - ali brišite temu.

Nađoh (i to na stranici na kojoj je i moj post - sramota) :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1293841&highlight=HyperMemory#post1293841

Evo kako da podesite Hypermemory za 2600 karte, znaci ipak je moguce i to samo treba izmeniti vrednost u registrima.

Lokacija je HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ATI Technologies\CDS\0000\0\Memory ili se moze samo pretraziti registry za "hypermemory".

Vrednost Hypermemory promeniti na 1 i yes, u Size uneti zaljenu velicinu u hexadecimalnoj vrednosti, 256 MB (0x00000100) ili 512 (0x00000200), mada ne vidim svrhu vece vrednosti od 256. Restart je potreban da se izmene primenile.

Po defaltu HM je ugasen, sto nije bio slucaj ranije. Koliko vidim bolje radi sa tih dodatnih 256 nego bez njih.

Poslednja izmena:
Te 2600 kartice su prava sramota sto se tice drajvera.
Imadoh jednu u rukama i na kraju je vracena jer nista nije radilo kako treba. A taj problem koji navodis je najmanji od svih. Smarao sam se tri dana po netu skidajuci fore i fazone (kao sto je ovaj tvoj) dok polako nisam uspeo jednu po jednu stvar da nateram da radi, i na kraju sam pukao.

Sto se toga tice 8600gt je daleko bolji.

Ja nisam primetio da nešto ne radi kako treba (a imam ih dve) - isprobao sam Catalyst-e od 7.9 do 7.12 .
Za cenu koju se prodaju - to su dobre kartice.

A ova tema treba da se brise - jer je nepotrebna (moja greška).

Sve zivo baguje bre od pocetka do kraja. Meni je recimo pucalo pri instaliranju drtajvera za graficku. Onda sam morao kod ortaka da skidam druge kataliste da bi mi na kraju nekako uspelo da uopste instaliram grafu. Onda je bio problem sa zvukom koji nije radio, jer je HDMI uzeo svuk po svoje i nije hteo da vrati kontrolu zvucnoj karti. Onda je bio problem u igricama koje su zestoko bagovale (FarCry je radio na 50fps, ali je seckao). Na kraju se vise i ne secam dal sam uspeo da instaliram AVivo i HDMI jer mi to vise nije bilo ni bitno, vec samo da naterao komp da radi. Naravno svi programi su pogresno prepoznavali karticu. To je bila verzija od 512MB, a citana je i kao 1024MB, mada nigde nije pisalo ni u najavi da je TC verzija.
I sam Asusov software koji je dobijen uz karticu je ocitavao poresnu kolicinu RAMa i pogresan klok za memoriju. Ni jedan 3dMark nije hteo da radi. Komp bi zabagovao pri startovanju. Posle desetak instalacija drajvera, deinstalacija, system restorea, tri sveze instalacija Windowsa, itd, vratili smo karticu u Imtel.

Rekao mi je covek posle da bi verovatno radilo sve sa nekim patchevima i Omega drajverima i glupostima, ali to je vec bezumno. Ovako smo turili unutra Palit 8600gt Sonic+ koja je iz prve instalirana bez problema. I ona naravno ima svoje probleme (sa Carbonom, ali sad sam saznao da je i 7xxx serija imala iste problema) ali su drajveri daleko bolje reseni nego za 2600 kartice.

Ta priča za ATI-jeve drajvere stoji već dugo. Ja sam se već odavno navikao na to - još od vremena Radeona 9200. Imao sam naimenično ATI i nVidia kartice i nVidia je mala maca po pitanju instalacije drajvera i zamene grafičke (za ATI je procedura malo duža - ali ako je svaki put ispoštuješ - nema problema, u stvari - skoro da nema problema 😉).

Inače - tek sam sad primetio da ova promena u registry-ju nema ama baš nikakvog uticaja - i dalje CCC, Everest i 3DMark prijavljuju HyperMemory. Da li neko zna rešenje ?

Poslednja izmena:
A meni recimo 9250 i 9600pro koje samimao nisu pravili ama bas nikakve probleme.

pff ja sa svojom nisam imao nikakvih problema oko instalacije menjam i dodajem drajvere po zelji bez ikakvih problema samo sto sam morao bios flashovati 😀

Ta priča za ATI-jeve drajvere stoji već dugo. Ja sam se već odavno navikao na to - još od vremena Radeona 9200. Imao sam naimenično ATI i nVidia kartice i nVidia je mala maca po pitanju instalacije drajvera i zamene grafičke (za ATI je procedura malo duža - ali ako je svaki put ispoštuješ - nema problema, u stvari - skoro da nema problema 😉).

Inače - tek sam sad primetio da ova promena u registry-ju nema ama baš nikakvog uticaja - i dalje CCC, Everest i 3DMark prijavljuju HyperMemory. Da li neko zna rešenje ?
Skini najnoviji everest, jer je kod mene bilo tih problema, a inace cod 4 i most wanted mi seckaju samo tako..........

ONTOPIC:

Evo šta se dešava kad se disable-uje HyperMemory kod HD2600 serije : pogledajte attachment
Pojavljuje se nepodnošljiv lag, koji je skoro uvek prisutan kada se AA i AF uključeni.
Kada sam vratio HyperMemory na default (Catalyst 7.12 setuje 500MB za kartice sa 256MB VRAM-a) - igre se ponašaju normalno.
Ne isključujte HyperMemory kod Radeona HD2600.

Ovo su bila default setovanja za poslednje tri revizije drajvera:

Catalyst 7.10 : HyperMemory=enabled
Catalyst 7.11 : HyperMemory=disabled ( zato su 7.11 davali lošije rezultate od 7.10 )
Catalyst 7.12 : HyperMemory=enabled

Prilozi

• iviewcapture_date_03_01_2008_time_20_18_58.webp
    iviewcapture_date_03_01_2008_time_20_18_58.webp
    55.8 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Opste je poznato da hypermemory ustvari popravlja performanse sistema.

Da bi imao problema sa ATI karticama, treba bas-bas da se ne razumes u GPU, i da imas
uzasno odrzavan windows /tipa -nemam .net 2.0 , ne znam gde se gasi font smoothing itd/
Imam vec duze 2600pro uflesovanu u XT i radi savrseno , na defaultu daje preko 10000 3d05 i 5000 3d06, a kostao me je cifru dinara slicnu prethodnoj.

Das mu ljudsku karticu za smesne pare i on se jos zali/

Poslednja izmena:
Saphir 2600XT 256MB

za te pare ne treba ocekivati nista bolje, ja je imam i za sada mi radi perfektno. Trenutno odnos cene i kvaliteta mislim da je na zavidnom nivou :type:

E,e vidis tek sad mi je palo na pamet, mozda vi ljudi imate Vistu, pa vam zato bolje radi 2600?

Nazad
Vrh Dno