Šta je novo?

kontrola AC voltaze na montaznom limu PCI kartice - kako obezbediti

BoldFinger

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2009
Poena
304
Pre svega, moguće da je neko već ovo rešio, molim vas da mi date link. Ja nisam. Ako niste sigurni na šta tačno mislim, molim vas prvo pročitajte celu poruku.

Kao što naslov kaže - na šta treba paziti ?

Evo šta je konkretno u pitanju : želeo bih da kontrolišem malu vodenu pumpu od 20W (Atman) koja korisiti 220V za napajanje.

Kontrola bi išla sa +12V preko optokapler/triak kombinacije sa snubberi-ma, šema na netu ima mali milion, to nije problem.

Ono što me zanima kako da mehanički pozicioniram komponente da AC napon (bilo u normalnom radu ili kada su smetnje u mreži) ne ometa ostatak računara u radu.
Ne bih voleo da mi se ploča "zakucava" bez "razloga".

I da li je uopšte pametno dovoditi 220V AC napon toliko blizu šasije kod matične ploče (jedino mesto gde 220V ulazi je PSU, ali on je posebno izdvojen).

Da li je bolja varijanta da na montažnom limu PCI kartice postavim izlaz optokaplera, a njegov signal dovedem na kombinaciju optokaplera/triaka koja bi se nalazila u posebnom kućištu sa klemama za fiksiranje samog napojnog kabla ?

Ovo pitam jer po do sada viđenim šemama, optokapler jeste da odvaja niski napon, ali AC napon je odmah na "drugoj strani" IC, nekako suviše blizu osetljive elektronike.

Gledao sam čak i gotove PCI kartice sa relejima namenjene kontroli AC napona ali nisam ništa bliže rešenju, jer mi nije jasno kako su odvojili moguću interferenciju od matične ploče (sve je nekako nagurano "na gomilu") ...

Sve se svodi na ovo : kako kontrolisati AC napon sa komponentom koja je blizu matične ? Da li da jednostavno napravim malu kutijicu koja ima sa jedne strane molex za HDD konektor (tamo bi skidao +12V) i montirao je na neki od otvora u limu, malo dalje od matične, tako da je AC "van domašaja" ?

PS: Nemam nameru da odustanem od ovoga.

PPS: biće i slika kako sam to zamislio.

Poslednja izmena:
Mislim da je 20W malo da napravi problem, jer mala je struja u pitanju. Mogao bi da probash, mada u principu treba samo da "oklopish" to shto si zamislio i nema frke. Pogledaj samo danashnja napajanja, imaju po 1KW pa ne smeta plochi.

Evo slika.

Ovo je prva kombinacija koja mi se nije svidela jer ne znam šta sve može krenuti naopako.

Slika br.3 je samo primer kako može biti komplikovano vođenje kablova za signale i 220V napon.

1 polozaj kartice.jpg 2 raspored elemenata.jpg 3 polozaj prilkjucaka.jpg

A ovo je novi položaj gde su kontrola AC napona i sam 220V kabel udaljeni od ploče i ostatka kablova nakačenih spolja na PCI kartice.

zasebno montazno mesto.jpg

Poslednja izmena:
Evo mali update. Jeste da preterujem sa objašnjavanjem, ali nadam se nekome će ovo biti dobar vodič.

Sredio sam sklop pomoću mehaničkog releja koji ima NC i NO kontakte i kontroliše jednu liniju visokog napona.

Komponente:
-molex za hdd (odsečen od standardnog HDD power Y-kabla)
-luster klema (4 kontakta odsečena od standardne lestvice sa 10 komada)
-1x kutija (ne znam model, nije ni bitno samo da stanu svi delovi unutra)
-1x relej OMRON G2R-1 (10A/250V AC)
-1x dioda (bilo koja, ja sam uzeo 1N4148)

Šema je prilično prosta, sve je tu jasno samo treba jedino obratiti pažnju na antiparalelno vezivanje diode izmedju +12V i GND (provodni smer diode obrnut je u odnosu na tok struje).

Dioda služi prilikom isključenja ili uključenja da spreči indukovani napon iz kalema releja da "prođe" do napajanja (i svega što je priključeno na njega) tj. ponaša se kao kratki spoj.

Pošto taj indukovani napon kratko traje, obična dioda može lepo da ga izdrži.

Evo slike, nije još kompletno (zaboravio sam neke delove), fale još dva "jarma" kojim ću fiksirati ulazne i izlazne 220V kablove tako da ne cimaju kontakte u klemama.

DSC00364.JPG

Nazad
Vrh Dno