Šta je novo?

Konkurencija Bluetooth-u?

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Tvrtka Cypress Semiconductor sprema se svijetu predstaviti novu tehnologiju za koju tvrde da bi mogla nadvladati Bluetooth i slične standarde i postati najznačajniji standard za bežično povezivanje razno raznih perifernih i mobilnih uređaja na osobna, kućna računala. Njihov novi WirelessUSB (bežični USB) čip radi na zasada neiskorištenoj frekvenciji od 2.4GHz i trebao bi biti jednostavniji i jeftiniji za implementiranje od Bluetooth-a. Čip CY694X može povezati do 7 uređaja istovremeno i to na najvećoj udaljenosti od 10 metara. Trenutno se u proizvodnim pogonima proizvode probni čipovi, a u masovnu proizvodnju bi trebali ući u prvoj četvrtini sljedeće godine. Njegova cijena bit će oko 4 dolara na veliko i, za razliku od Bluetootha, neće mu biti potrebni posebni driveri za operativne sustave koji već podržavaju USB. WirelessUSB koristi istu tehnologiju kao Bluetooth pri rješavanju problema interferencije (FHSS – Frequency Hopping Spread–Spectrum tehnologija), dozvoljava enkripciju podataka te ima maksimalnu propusnost od 217.6 Kbps. Bitka za prevlast može početi...

[izvor: www.mobil.hr ]

ZoNi je napisao(la):
da, to je i meni bilo cudno... ja imam bezicni Samsungov DECT telefon, koji (mislim) radi na 2.4GHz (he, he... tek su ga ovi novi P4 prestigli :) )

E lud si majke mi!:)

Inace kod mene u firmi imam wireless LAN i radi na 2.4GHz-a kao i wireless internet, koji takodje radi na gore pomenutoj frekfrenciji!

Kad ljudi objave, a ne umeju da prevedu... Nije "neiskorišćena" nego nereulisana frekvencija (u prevodu: ne treba dozvola/licenca za korišćenje). Koliko je "neiskorišćena" govori činjenica da je koriste i WLAN, i Bluetooth, i DECT, i ko zna koliko još sistema ;)

BTW. ne vidim da je uopšte naprednija od Bluetootha. Bluetooth obezbeđuje transfer do 740Kbps (1Mb raw), ovi 217 Kb; domet je i kod Bluetootha 10 m, ali sa pojačivačem može i do 100m. Bluetoth omogućava 8 uređaja u jednoj mreži (picinet -- 1 master + 7 slaves), a pikoneti se mogu međusobno umrežavati. I najzad, članovi/osnivači BT grupe su i Nokia, Ericson, Intel, Microsoft... Čisto sumnjam da će pored svog rešenja u koje su uložili toliko novca i vremena preći na neki novi i nedokazan standard, plaćajući licence nekoj tamo firmi.

Setimo se koliko je bilo potrebno da FireWire zaživi kao opšte prihvaćen standard, pa čak i danas je iako superioran daleko iza USB-a po rasprostranjenosti. Razlog: Apple je kao jedan od tvoraca tražio "taksu" od 1 ili 0.5$ po fw čipu, Intel, Microsoft i ostali nisu hteli da plate nego su gurali "svoj" USB.

Vrh Dno