Šta je novo?

konica minolta z3-z5

deni21

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2004
Poena
301
Kupio bih jedan od ova dva mezimca.Interesuje me gde da ih nadjem i koja je cena za Z5.Mozada neko ima bolji predlog!

Koliko znam Calibra nema Z3, a to mi sugerise da se Z3 teeesko u Srbiji nalazi. Ako se i nadje verovatno bi cena bila nerealna. U Engleskoj je £220! Z5 je £270.
E, mene bi u ovoj situaciji zanimalo - kako se prolazi u Srbiji sa carinom, ako bi se narucilo na Amazon-u, recimo?
Je l' ima neko iskustva sa ovim?
Je l' moze osoba sa boravistem u EU da preuzme aparat bez placanja carine, a da se pecatom u pasosu obaveze da ce ga izneti?

Sto se alternative ovim aparatima tice, Aleksandar i ja smo nesto malo diskutovali na tu temu i, ako sam dobro razumeo, zakljucili smo da Zx nema znacajne konkurencije.

Kad sam ja birao aparat, Z3 mi nije usao ni u uzi izbor...
Ne znam cemu odusevljenje...
sto se slanja tice, pricali smo 100 puta... znaci mozda bi stiglo ucelo, a mozda i ne bi...
ako bi stiglo, kostalo bi te cena aparata+slanje+30% od prethodna dva...

Danijele, jos da si rekao sta ti JESTE uslo u uzi izbor, uklopio bi se lepo u originalno pitanje. Lepo pita deni21 jel ima neko bolji predlog, pa pomozi mu.

OK. Ne brinem se za sigurnost posiljke. Mozda bi trebalo da se brinem, ne kazem... Mene zanima - carina. I to u kojoj situaciji!?
Ja imam boraviste u Engleskoj. Kad dolazim ovamo - sve sto unesem od tehnike, a prelazi vrednost od £150, ako nameravam da i iznesem u povratku - upise mi se pasos i to moram pokazati na izlasku iz zemlje. Tako izbegnem carinu od 75%.

Da li i aparat narucen na Amazon-u, i isporucen u Srbiju, mogu da stavim na pasos?
I ne samo ja. Ima ljudi kojima bi ovo mozda bio jedinstven nacin da kupe aparat u EU, po povoljnoj ceni.

Koga zanima carnina, neka ukuca proba da ukuca "carina" u search polje, iznenadice se koliko je pricano o tome.
Ovde je dalje dozvoljena samo diskusija o minoltinim aparatima, iz topika.

oly c770 je pobedio |>>
u uzoj konkurenciji su jos bili panasonici fz3, fz20, canon s1...
prvi je otpao zbog ipak slabog kvaliteta slika (cak i te slike su mi bolje izgledale od minoltinih) i izrade, fz20 zbog velicine (a i malo mi je falio video mod i eventualna ttl mogucnost blica), a canon s1 osim onog super video moda (cak i za taj video mod je pitanje koliko je upotrebljiv zbog max 10min) nije neki aparat...

Ako trazis kameru koja ima 12x zoom, prakticno jedini izbor ti je Panasonic fz4/fz5 ili Minolta z3/z5 (panasonic skuplji 50-60€). Ako ti treba i odlican video mod, onda panasonic otpada ostaje samo Minolta. Ako ti je dovoljan 10x zoom onda je vec konkurencija mnogo jaca, i tu ulaze i oly c770, fuji s5500, Canon s1-is, od kojih Canon jedini ima stabilizaciju slike i ne koristi bangave xd kartice (tacno duplo skuplje od ostalih).
Ako gledas samo kvalitet slika, svi ovi aparati imaju svoje za i protiv, tako da ces tu morati sam da odlucis...

danijel00 je napisao(la):
oly c770 je pobedio |>>
u uzoj konkurenciji su jos bili panasonici fz3, fz20, canon s1...
prvi je otpao zbog ipak slabog kvaliteta slika (cak i te slike su mi bolje izgledale od minoltinih) i izrade, fz20 zbog velicine (a i malo mi je falio video mod i eventualna ttl mogucnost blica), a canon s1 osim onog super video moda (cak i za taj video mod je pitanje koliko je upotrebljiv zbog max 10min) nije neki aparat...

Ja nikad ne bih kupio long zoom aparat bez opticke stabilizacije. Pored toga, Canon S1 IS ima jos par prednosti: CF kartice, pokretni ekran, svetli objektiv F2.8-3.1, kvalitetan mikrofon i Multi-speed USM (ultrasonic motor) zoom mechanism.

Konica Minolta Z3 i Z5 su odlicni aparati i jedino sto meni smeta je objektiv od F2.8 do F4.5 u tele delu za razliku od Canonovog F2.8-3.1. Koriste jeftine SD kartice, imaju AS - anti shake, imaju odlican movie mod...

Jesi ti video slike koje taj s1 pravi?? dzaba mu stabilizacija kad trava izgleda ko da su je deca crtala flomasterom npr...
test sam radio na sledeci nacin: skinuo sam sa dcresource cele galerije za fz20, c770, s1, fz3 i mozda z3 (nisam siguran)
onda sam to sve strpao u jedan direktorijum... 90% sam uspevao da skontam koje je canon pravio... sto defintivno svedoci koliko su bezveze slike...

i da, ja obozavam video mod na c770... sta mi vredi 5 minuta mjpeg materijala 640x480, koji zauzima 512mb?! kad na tu duplo skuplju xd karticu stavim 30-40minuta |> mpeg4 kompresija se moze lepo ublaziti kad se izvrsi konverzija iz mp4 u avi i stavi da mu dekoder bude neki sa postprocesiranjem... rezultati budu super...

sto se stabilizacije tice, priznajem da mi fali pomalo... opet nemam osecaj koliko tacno jer nemam dovoljno iskustva sa stabilisanim aparatom.. mozda da sam imao prilike da probam fz bih bio raspolozeniji da ga uzmem i pored velicine |) ali is i dalje ne omogucava da slikate nesto iz ruke pri 1s ekspozicije, tj ne moze da zameni stativ, koliko god da je dobra stabilizacija... da moze svakako da bih se pre pomirio sa grdosijom od fz20, nego sto sad vucem kompaktni c770 i stativcic od 1.2kg i 160cm kad se razvuce|>

da ne bude da sam ja sad jako protiv minolte, jednostavno u vreme kad sam uzimao aparat nije me ostavio bez daha |>, bio je dosta skuplji od c770 (u usa), aa baterije me nerviraju, ergonomija mu je tragicna i par losih reviewova su mu zapecatile sudbinu u mojim ocima...

Nazad
Vrh Dno