Šta je novo?

Konfuzija sa oznakama Samsung TFT-a?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
913N
920N
940N
940B ....

svi imaju iste karakterisitike ( 8 ms .... 700:1 ..... 300 cdm2 )

Jesu li to u sustini isti monitori ili nisu ?

Monitori nisu isti (dizajn i paneli su razliciti) ali su namenjeni istoj ciljnoj grupi pa su im karakteristitke slicne...

Dark Angel je napisao(la):
913N, 920N, 940N, 940B ....
svi imaju iste karakterisitike ( 8 ms .... 700:1 ..... 300 cdm2 )

Jesu li to u sustini isti monitori ili nisu ?
Koliko se sećam N modeli nemaju DVI, dok B/BF imaju i plus još koju Magic* stvarčicu.

Gledajući ovu stranu http://www.samsung.com/nz/products/monitors/tft/940b.asp?page=Specifications (940B zameni sa 940N i 920N) ispada da N modeli imaju PVA panel, a B TN. Zar nije PVA bolji po pitanju prikaza/uglova, a sporiji od TN čija je glavna odlika brzina. Zar PVA ne ide u top modele ili sam ja nešto pobrkao!?

Svi navedeni modeli imaju TN panel. Specifikacije na tom linku su pogresne. TN paneli imaju 16,2 M boja dok PVA imaju 16,7M.

A tacno je da B serija ima DVI kao dodatak.

Isti panel svi modeli ?

ma jasno je meni da su TN,
nego me interesuje da li su ISTI !!!
posto po oznakama i karakteristikama jesu,
pa me zbunjuje gomila razlicitih oznaka za iste monitore
ili je mozda nesto drugo u pitanju ?!

99% sam siguran (jedini nacin je da budem 100% ja da otvorim svaki) da ti monitori nemaju isti panel.

Kako tehnologija recimo cipova rezultira vecim yieldom tokom vremena tako i tehnologija panela tokom proizvodnje istog modela panela evoluira. To znaci da modeli nemaju isti panel nego neki drugi koji ima iste glavne karakteristike (odziv, osvetljenje ili ugao vidljivosti) ali mu je poboljsana neka karakteristika recimo ravnomernost pozadinskog osvetljenja ili nivo crne boje.

Razlozi za novije modele i nove brojeve kao i promenu dizajna su pored minornih unapredjenja panela cisto marketinske prirode.

Poslednja izmena:
Izgleda da sva 4 navedena modela imaju isti panel: Samsung LTM190EX-L01

ma jasno je meni da su TN,
nego me interesuje da li su ISTI !!!
posto po oznakama i karakteristikama jesu,
pa me zbunjuje gomila razlicitih oznaka za iste monitore
ili je mozda nesto drugo u pitanju ?!

Isti paneli ali razlicito je podesena elektronika. Prikaz kod TN Filma moze dosta posle da se tweakuje. Da li pustiti veci ugao i veci odziv ili manji vidljivi ugao i brzi odziv, sto bi trebalo da radi ta RTA tehnologija... I naravno, podesavaju koliko ce kontrasta biti hardverski izvucheno, koliko softverski, koliko ce se backlight i gamma "pomerati" kad se menja kontrast itd...

?

byMaX je napisao(la):
Isti paneli ali razlicito je podesena elektronika. Prikaz kod TN Filma moze dosta posle da se tweakuje. Da li pustiti veci ugao i veci odziv ili manji vidljivi ugao i brzi odziv, sto bi trebalo da radi ta RTA tehnologija... I naravno, podesavaju koliko ce kontrasta biti hardverski izvucheno, koliko softverski, koliko ce se backlight i gamma "pomerati" kad se menja kontrast itd...

... hm... a je'l moze da se "tweakuje" ovih 8ms ?

why not !

Ma odlicna je stvar! Tweek-ujes monitor po svojim potrebama i pesma.
Samo nam jos to treba... :d Moze da bude korisna stvar ali pozdrav od garancije i tako to... Koliko vredi sve to?

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
Ma odlicna je stvar! Tweek-ujes monitor po svojim potrebama i pesma.
Samo nam jos to treba... :d Moze da bude korisna stvar ali pozdrav od garancije i tako to... Koliko vredi sve to?

Tweak-ovanje? Neprocenjivo :d

Iiiiiiiiiii?
Jos niko sa "how to" uputstvom za pocetnike?

Za sada se jedino byMax-a pokazao da zna u cemu pricamo, mi ostali mlatimo praznu slamu. Od mene sigurno neces docekati How to ;)

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
Za sada se jedino byMax-a pokazao da zna u cemu pricamo, mi ostali mlatimo praznu slamu. Od mene sigurno neces docekati How to ;)

Ajd' neka nas neko PROSVETLI :bottle:

Ajd' neka nas neko PROSVETLI :bottle:

Prosvetljenje sledi..

Tweakovanje monitora 16ms, 12ms, 8ms -> 4ms

Elem, potreban pribor:
-srafciger
-jabukovo sirce
-sekac stakla (onaj koji sece kruzno)
-izvor jednosmernog napona 12V 20A
-lemilica za oluke (cirka 100W)
-kljesta ili francuski kljuc, bitno samo da su zardjali
-350eur

Postupak:
Uzmite monitor u ruke. Pazljivo srafcigerom odsrafite svaki sraf koji se vidi.
Brizljivo krpom obrisite panel, zatim prislonite kruzni sekac stakla na povrsinu.
Jednim kruznim pokretom ruke napravite zaderotinu na panelu.
Sada pogledajte konektor:
na izvor napajanja 12V@20A spojte svaka dva pin-a. Ovo oduzima dosta vremena, ali efekat je krajnje neophodan.
Dakle cilj opravdava sredstvo. Zelite li 4ms ili ne?
Sada zardjalim kljestima ili francuskim kljucem zestoko tresnite donji desni ugao ekrana.
Lemilicom precizno zagrejte svaki kvadratni cm panela.
Na kraju ceo monitor prelijte jabukovim sircetom i ostavite da odsmrdi narednih par meseci.

Sada ste konacno spremni da iskoristite i navedenih 350eur iz spiska potrebnog pribora i da odete do najblize prodavnice i pazarite TFT sa odzivom od 4ms.

The Spinner je napisao(la):
Prosvetljenje sledi..

Tweakovanje monitora 16ms, 12ms, 8ms -> 4ms

Elem, potreban pribor:
-srafciger
-jabukovo sirce
-sekac stakla (onaj koji sece kruzno)
-izvor jednosmernog napona 12V 20A
-lemilica za oluke (cirka 100W)
-kljesta ili francuski kljuc, bitno samo da su zardjali
-350eur

Postupak:
Uzmite monitor u ruke. Pazljivo srafcigerom odsrafite svaki sraf koji se vidi.
Brizljivo krpom obrisite panel, zatim prislonite kruzni sekac stakla na povrsinu.
Jednim kruznim pokretom ruke napravite zaderotinu na panelu.
Sada pogledajte konektor:
na izvor napajanja 12V@20A spojte svaka dva pin-a. Ovo oduzima dosta vremena, ali efekat je krajnje neophodan.
Dakle cilj opravdava sredstvo. Zelite li 4ms ili ne?
Sada zardjalim kljestima ili francuskim kljucem zestoko tresnite donji desni ugao ekrana.
Lemilicom precizno zagrejte svaki kvadratni cm panela.
Na kraju ceo monitor prelijte jabukovim sircetom i ostavite da odsmrdi narednih par meseci.

Sada ste konacno spremni da iskoristite i navedenih 350eur iz spiska potrebnog pribora i da odete do najblize prodavnice i pazarite TFT sa odzivom od 4ms.

alo... na cemu si ti ?:zgran:

Nazad
Vrh Dno