Šta je novo?

Konfigurisanje e-mail adrese sa imenom registrovanog domena

globus

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2003
Poena
609
Mozda ce pitanje delovati glupo, ali nisam nikada to radio pa...
Registrovao sam domen za firmu preko jednog provajdera kojeg inace i najvise koristim.
Zanima me sta treba da se uradi da bih mogao da koritim e-mail adresu koja ce sadrzati ime registrovanog domena, da saljem i naravno da ljudi mogu da salju meni mailove na neku takvu adresu, npr [email protected] . Naravno nesto.co.yu je ime registrovanog domena. Da li treba provajder da konfigurise nesto na svom mail serveru ili je to samom registracijom domena vec ucinjeno?
Hvala

Sama registracija domena ne obezbedjuje nista osim sto domen rezervise i povezuje sa odredjenom ip adresom. A kakve ce sve usluge biti prisutne na toj ip adresi (www, mail, ftp, itd), zavisi konfiguracije racunara na toj adresi.

U slucaju da sve radi firma-provajder (obicno ponuda takvih provajdinga glasi otprilike: pravo na 1 domen, 3 poddomena, 100 e-mail adresa, xx MB prostora na disku, mesecni transfer yy GB, itd), onda ta firma treba da te snabde sa podacima za mail server (pop3, smtp, itd). Tacnije, uobicajeni nacin je taj da domen ima svoj kontrolni panel kod provajdera (cpanel, confixx, itd) kojim se upravlja preko web browsera. Znaci, provajder tebi daje URL tog panela, te user i password da bi mogao da ga otvoris. U tom panelu dalje imas opcije i sve parametre, te tu kreiras mail boxove za razlicite usere u svom domenu.

U slucaju da to ne radi firma provajder, nego se radi o dedicated serveru, onda treba podici mail server, ali to je vec duza prica.

Nazad
Vrh Dno