Šta je novo?

Konfiguracije za TV studio.

Srdjan

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
620
Pozdrav,
Imam jedan mali problemcic. Naime treba da nabavim 4 racunara. Hoce neki calov prijatelj da otvori televiziju pa treba da mu posaljem specifikacije racunara. Posto dosad sam sklapao kucne i kancelarijske racunare, treba mi informacija kakvi racunari trebaju za televiziju. Znaci jedan za montazu, jedan za emitovanje i ostala 2 ne znam sta ce mu. Nemojte da mi kazete da pitam prijatelja sta mu treba posto on nema pojma oko toga. Ako je neko radio u tv il ima bilo kakvih informacija na sta treba da se obrati paznja, neka napise. Amd ili Intel varijanta, treba li profesionalna kartica za montazu ili danasnje kartice to mogu da izguraju. Znaci svaka informacija mi je vrlo bitna.

I za kraj, HITNO je
:wave:

Vidi, moj najiskreniji savet....

Ja sve to imam u malom prstu, ali se u normalnim zemljama to zove konsalting i naplacuje se i to debelo.
Televiziju otvaraju ljudi koji uglavnom znaju o tome nesto, a pametna konfiguracija racunara, i mreze preko koje ce video da se emituje, broadcast serveri i slicno moze da ustedi bukvalno desetine hiljada eura, uz cenu da se nekada, ali zaista nekada moze desiti da slika "stucne" ali samo ako se kompovima ne "rukuje" kako treba.

Ali kod mene, da napravim projekat kosta i to prilicno, sam sto ja radim "sistem" sa 20 do 30 kompjutera, optickom mrezom i sl. ali to radi ko sat.
Radio sam to vec za par televizija, u unutrasnjosti i svi su ekstra zadovoljni kvalitetom slike koji imaju i ogromnom ustedom koju su ostvarili, pogotovo, opet kazem u domenu emitovanja.
Najzad, ako misle da edituju, zaista je minimum Matrox RT X100, u nekoj od "inkarnacija", sve ostalo je "pain in the ass" raditi sa tim, jer oduzima mnogo vremena.
Tako da ti je moj savet. Ili DOBRO naplati tu uslugu ili zaboravi na to, jer kad te saceka problem kakav nikada u zivotu nisi video, zabolece te glava, a neces ga resiti, barem ne bez velikih glavobolja i pretraga neta.
A to vreme ti nece biti nadoknadjeno.

Najzad, cetiri kompa nisu ni izdaleka dovolja. Nemas iskstvo, to se naravno, vidi, ali znas li sta znaci proizvesti sat programa, pa makar i na najbednijoj televiziji.
I mali tip...

Montaza...2-4
Audio 1
Arhiva 1
Grafika 3D i compositing 2-4 + render server
Broadcast 2+1+1+1

A gde je tu administracija, marketing i sl....

Hvala na savetima. Posto je stvar mnogo ozbiljnija nego sto sam na prvi pogled mislio, danas sam bio na jednoj od lokalnih televizija i nesto slicno su mi rekli, tako da ja ne bih bio odgovoran za ceo projekat, trazicu specifikacije i tako cu im i nabaviti bez previse petljanja kako i sta. Znaci neko drugi nek im kaze sta im je potrebno, a ja cu se vec nekako snaci. Jos jednom HVALA.

Vrh Dno