Šta je novo?

Konfiguracije za arhitekte

DjP

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
304
Potrebna je pomoc pri izboru pravih konf.
Od programa se koriste ArchiCAD, AutoCAD, Architectural Desktop, 3DStudio, Artlantis i ostali usluzni programi tipa MS Office.
Prednost imaju brand masine jer su namijenjene firmi sto znaci da novac nije ogranicavajuci faktor.
Prva opcija su MacPro masine ali tu se postavlja pitanje kompatibilnosti programa i drivera?
Druga je HP XW6600 Workstation ili nesto trece?
Da li obavezno ici na kombinu dva Xeon Quad-Core procesora,
da li Quadro FX 4600 ili 8800GT moze biti dovoljan i
da li je Serial Attached SCSI 3Gb/s, 15000 rpm pozeljna stvar spram standardnih SATA diskova na 7200 rpm

Od navedenih programa ništa nije previše zahtevno osim naravno 3d max-a. Za sve to su vam dovoljne neke bolje nove konfiguracije.
Mac mašine po meni nisu neka opcija, jer em su neopravdano skuplje, em uglavnom ništa od navedenog softvera ne radi na Mac OS-u, što znači da bi trebali da držite Win, što nas opet vraća na cenu, tj. zašto platiti više za iste karakteristike. I opet mogući problemi sa kompatibilnošću drajvera i hardvera, dostupnošću hardvera, i brzinom podrške/zamene u slučaju kvara i sl. Nisam siguran da se to sve zajedno isplati, bar ne u Srbiji.

Što se tiče mašine za 3d max, razmisliti o 64-bit hardveru kao i 64-bit OS-u, a dalji savet je - koliko god imate para, uložite što više, nema tu velike mudrosti - procesor/memorija/grafička. A za značajne i dugometražne rendere, poželjno je umrežiti više mašina pa raditi mrežni render, dakle pre ići na kvantitet nego na ekskluzivitet pojedinačnih mašina - brže će odraditi.

Ono što bih vam ja, kao budući kolega i arhitekta, predložio je da, ako novac već nije ograničavajući faktor, umesto u neke preskupe hardvare, uložite u kvalitetne i velike ekrane jer to pri projektovanju može da znači mnogo više od same mašine. Po meni su džaba jake mašine sa malim monitorima na kojima pola mesta zauzmu palete. Razmislite o 24" i većim monitorima sa s-pva / s-ips panelima.

Ovo se svodi na Q6600 (4 jezgra za 200e - 3D Studio ce ceniti ovo), 4GB memorije, neku solidniju plocu, 8600gt grafiku (neku kvalitetniju, recimo gainward GS GLH ili palit Sonic), 500GB HDD, Kuciste sa 400W napajanjem, ali "pravih", sa dodatnim ventilatorima, a kao kraj ide obaveznih 22" wide.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno