Šta je novo?

Konfiguracija za Video Obradu

lakicevic

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2005
Poena
320
Zamolio bih Vas za savet po pitanju konfiguracije iz spiska. Da napomenem da mi je prvenstveno potrebna za video obradu.

1. MB LGA1155 P67 Asus Maximus IV Extreme
2. DDR3 2x4GB 2000Mhz Mushkin Blackline 1.65V
3. LGA1155 IntelCore; i7-2600K,3.40GHz/8MB BOX 32nm

Dali mozda postoji ploca, mem, cpu koji su nesto jeftiniji a da mogu da zadovolje potrebe

ps, sve ostale komponente imam, samo bi menjao te tri stavke iz spiska

i5-2500K, Asus P8Z68-V/GEN3, RAM neki jeftiniji na 1600MHz, ništa fancy, kuler od ~25-30e tipa CM Hyper 212+ ili neki sličan da CPU poteraš na ~4.5GHz, bilo bi poželjno da nabaciš i neki SSD, ima ih već za ~70e.

Koliko smo jadni mi Srbi tek sada u potpunosti vidim, mada sam to znao i ranije ali ne bas u ovolikom obimu...ovde u Srbiji se kao konfiguracija za video obradu pominje jedan slabasan procesor poput 2500K, a da smo normalni i da je sve kako treba da bude, nista ispod dvoprocesorske konfiguracije ne bi dolazilo u obzir. Neka dva 8 core Xeona npr.

Najmanje sto se moze preporuciti je Core i7 3930K na LGA2011 podnozju i barem 32 GB memorije. Stojim iza ovoga i ne odstupam ni za milimetar, a kome se svidi dobro je, kome se ne svidi molim da ne vredja !

Ajd da malo budem precizniji kod pojma "Video obrada". Znac snimanje s TV karticom, obrada tog materijala, kompresija itd itd. Kasnije od toga pravljenje DVD-a itd.

@kosta - bez ljutnje mislim da je ta konfiguracija previse

Znaci uglavnom sd mpeg2, to mozes da radis na cemu hoces. I5 je za takav posao sasvim ok.
Problemi nastaju tek kad pozelis da se gnjavis sa hd materijalom, a onda se za koliko-toliko komotan rad mora dati i nesto (dosta) vise para...

@ivanhoe znam da se moze radit na cemu hoces ali to nije dovoljno za neki konforan rad. Sada radim na QuadCore 9500 + DFI Lanparty P45 + 4GB DDR2 OCZ pa se vec oseti da je slabija masina.

Znaci treba nesto bolje od ovoga ali ne i nesto preterano da moram dati 5k evrica

Pa onda i sam znaš šta ti treba, jer znaš i kakav materijal unosiš, šta radiš sa slikom, u šta kompresuješ i koliko ti se žuri.
Uopšte nije preterana mudrost odabrati potreban hardver. Pogledaš na netu testove potencijalnih procesora u kompresiji videa, renderingu ili nečemu sličnom, sračunaš koliko će te to otprilike ubrzati i kupiš ono za šta imaš para.

Tamo gde radim imamo I7 mašine sa po 8 giga rama, rade se razne vrste emisija, priloga za dopisnike, kompresuje se što u mpeg2 što u wmv i to radi sasvim prihvatljivo, a često je trka s vremenom. Uglavnom se ne radi nikakvo ili suptilno procesiranje slike, ali ima kropovanja, nekoliko lejera, itd.

E sad, kome to nije dovoljno zbog specifičnosti posla - nek pazari jače.

@ lakicevic

Koliko ti je potrebna brzina te video obrade i kompresije materijala ? Tj. da li ti je bitno da sto je moguce pre zavrsis posao ili mozes da cekas i duze vreme ?

Ako tvoj odgovor bude "sto je moguce brze" onda bi trebalo makar da razmislis o minimumu 16 GB memorije, ako nista drugo, i 2700K procesoru.

Ja radio HD kompresiju znaci 1080p, 720p transcoding. Meni moja masina lepo i brzo radi. oko 40GB materijala iz 1080p u 720p, 2 pass za oko pola sata - sat (imam ukljucen CUDA)

Core i7-860 2.80 @ 3.80 MHz
Gigabyte P55-UD6
Noctua NH-D14
GeiL Ultra 4x2GB DDR-2200 @ 2172 MHz
ASUS GTX560Ti 1GB DirectCU II
A-DATA S599 128GB SSD SATA2
Samsung H204UI 2TB

To je otprilike bitno za ove potrebe :)

Na drugoj masini imam:

Core i7-2600K 3.40 @ 4.20 MHz
Gigabyte Z68X-UD7
Thermaltake Frio
Mushkin Blackline 4x4GB 1600 MHz
Palit GTX460 Sonic 2GB
Patriot Pyro 128GB SSD SATA3
Samsung H204UI 2TB

Radi brze i bolje ali nista preterano velika razlika

Poslednja izmena:
Rekao sam 2700K procesor iz razloga sto je on skoro izasao i verovatno ima vece tolerancije na zagrevanja sto omogucuje erovatno 200 Mhz bolji overklok u odnosu na 2600K, sto svakako nije zanemarljivo. Lakicevic, ti razmisli, a preporucujem ti da malo procitas testove na netu ovog procesora.

Stavis ga posle ladno na 4.5 do 4.8 Ghz i ohoho, super ima da ti bude.

Rekao sam 2700K procesor iz razloga sto je on skoro izasao i verovatno ima vece tolerancije na zagrevanja sto omogucuje erovatno 200 Mhz bolji overklok u odnosu na 2600K, sto svakako nije zanemarljivo.
A tih 200 MHz kostaju 80 eura, ne vidim da se to isplati...:S:
i7 2700k
i7 2600k

Savetujem ti da razmislis i o Bulldozer varijanti, video encoding je podrucje gde je vise nego solidan, sasvim u rangu sa SB 2600/2700k, u drugom, zahtevnijem pass-u cak i brzi.

FX-8150 je solidno jeftiniji od 2600k, od 2700k pogotovo, AM3+ plojke svakako nude vise za sti novac od LGA 1155 pandana, a uzmi u obzir i da FX-8120 ima prakticno istu oc marginu kao 8150 a kosta vec solidno jeftinije, sto onda celu AMD kombinaciju cini po meni mnogo atraktivnijom kupovinom, za tu namenu.

Imas mnogo testova po netu, baci pogled na npr ovaj ss:

Prilozi

• main_concept.png
    main_concept.png
    5.9 KB · Pregleda: 76
Slazem se, takodje se moze uzeti i Bulldozer platforma, prevashodno zbog odlicne video kompresije, Apsolutno si tu u pravu, magny_cours.

Ma jos vozim svoju staru masinu, jer sam baksuz neverovatan.
Porucio sam Asus + 2500k + 16GB DDR3 i

Stize mi ploca i cpu sve lepo spakoovano vamo tamo, ja raspakujem to sve lepo postavim u kucistu, skinem zastitu sa cpu lezista i primetim na delug gde poklopac od socketa treba da ide ispod onog sarafa sve izgrebano, sve niti na ploci izgrebane, ajd reko mozda nije strano, raspakujem CPU stavim sve to, startujem masinu i radi.

Idem spakovat kutije i slucajno bacim pogled nije i5 2500k vec obican 2500 auuuuuuuu sad nastaje nocna mora. Zovem dobavljaca i kazem i za maticnu i cpu i kazu mu zamenicemo CPU saom ako nije otvoren. Ganjah se sa snjim danima danima, na kraju su mi zamenili plocuu ali cpu nece ni pod tackom razno.

I na kraju taj 2500 prodajem na limundo i kad skupim pare kupicu 2500k.

Sto jos gore bas tih dana zaglavim u bolnici jer me ebavao kamencic u bubregu.

Ma lose 2 nedelje u zivotu nikad gore.

Nazad
Vrh Dno