Šta je novo?

Konfiguracija za video montazu 2009 snaga procesora/brzina harda?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Znam da slicne teme vec postoje i cak jedna sa istim naslovom ali su prilicno stare tj jedna iz 2007. a druga iz 2008. a stvari su se kud i kamo promenile od tada...
Treba mi pomoc jer sam prilicno zardjao...Svidja mi se ova ali ne znam da li mi je realno potrebna takva snaga procesora u odnosu na brzinu hard diska...
Koistim Premeire pro 2 i edius 4 a nebi bilo lose ni da mogu da koristim poslednju verziju ediusa tj 5 (cini mi se ).Najvise vremena mi "otpada" na konvertovanje iz avi u mpeg2 pa me zbog toga i zanima da li bi mi trebao tako snazan procesor sa 4 jezgra zbog brzine hard diska tj da li ce hard disk uspeti da ga "isprati" tj da ne bude usko grlo...Ako vam se konfa ne svidja, molim vas, predlozite neku drugu
Model Altos SUPRIMO Special Edition
Matična ploča MB SAM2+/AM3 785GTM-E45 MSI, PCIe/DDR2/SATA2/GLAN/7.1
Procesor CPU SAM3 AMD X4 Athlon II 620, 2MB BOX 64Bit BOX
Takt procesora 2.60GHz
Memorija DDR2 4GB 800MHz
Kapacitet hard diska 500GB WD Caviar Blue 5000AAKS,16MB 3 godine
Brzina rotacije hard diska 7200
Grafička kartica integrisana AMD HD 4200 DX 10.1
Optički uređaji DVDRW
Modem /
Zvučna kartica integrisana
Kućište ATX Mid Tower Foxconn
Napajanje 450W
Ostalo /
Garancija 60 meseci
cena 29 500 rsd
Hvala unapred
zak

Pre će procesor da bude "usko grlo" a ne HDD. Ako se, nekim čudom, desi da je HDD "usko grlo", uvek možeš da dodaš još jedan takav i povežeš ih u RAID 0 (?). Dobićeš skoro 2x bolje performanse diska i 2x veći kapacitet.
Da ne pričam kako softver (filter, enkoder) mogu da budu usko grlo.
Ako nije tajna, šta podrazumevaš pod "video montaža"?

Poslednja izmena:
Pre će procesor da bude "usko grlo" a ne HDD. Ako se, nekim čudom, desi da je HDD "usko grlo", uvek možeš da dodaš još jedan takav i povežeš ih u RAID 0 (?). Dobićeš skoro 2x bolje performanse diska i 2x veći kapacitet.
Da ne pričam kako softver (filter, enkoder) mogu da budu usko grlo.
Ako nije tajna, šta podrazumevaš pod "video montaža"?

Klasicna video montaza...Nema nekih ultra-giga-mega efekata isl...Planiram da krenem da koristim i after effects onako za moju dusu ali za sada radim neke reklamne filmove i vencanja :d a to ne zahteva Bog zna sta... Najvise vremena ode na konvertovanje iz avi u mpeg2 a sve ostalo sam uspevao da odradim i sa legendarnim athlonom 2000+. Vec sam napisao...Koristim adobe premiere pro i edius 4...
Pozzz

Pa za takve poslove ti je ipak Intel dosta bolji od AMD-a, svaka njima cast ali Intel ga sije u tim stvarima daleko, to ti pricam iz iskustva jer se tim stvarima bavim vise godina (vjencanja, spotovi i sl.)

Poslednja izmena:
Pa za takve poslove ti je ipak Intel dosta bolji od AMD-a, svaka njima cast ali Intel ga sije u tim stvarima daleko, to ti pricam iz iskustva jer se tim stvarima bavim vise godina (vjencanja, spotovi i sl.)
Za slicnu cenu imam da kupim sledece konfiguracije sa intelovim procesorom ali su sve sa dual core procesorom a ovaj ima cetiri jezgra...E sad tvoje iskustvo oko broja jezgra i koliko to moze da utice u konkretnom slucaju bi mo dobro doslo...Naravno treba uzeti u obzir i garanciju... za amd 5god a za intel 2 god...
Nadam se da nece biti protumaceno ka reklama jer mi stvarno nije namera a i vidi se po mojim prethodnim temama...Ovo su cene iz winwin-a pa mozes ako ti nije tesko da pogledas tamo ako mozes neku bolju kombinaciju da nadjes...Ja sam iz JA pa nemam ovde mnogo izbora u smislu prodavnica...
Model Intra 720
Matična ploča MB LGA775 iG31 VGA, PCIe/DDR2/SATA/LAN/5.1
Procesor CPU LGA775 Intel E5200 Dual-Core Pentium 800/1MB BOX 64bit
Takt procesora 2.5GHz
Memorija 2x2GB DDR2 800MHz
Kapacitet hard diska 320GB SATA2
Grafička kartica ATI Radeon 4650 512MB/DDR2,/TV-Out/Dual DVI/Fan/128bit
Optički uređaji DVD+/-RW SATA2
Modem 56k
Zvučna kartica integrisana HD 5.1
Kućište ATX Middle Tower
Napajanje 450W
Ostalo /
Garancija 24 meseca
cena 30 000 din
ili ova
Model Intra 720
Matična ploča MB LGA775 iG31 VGA, PCIe/DDR2/SATA/LAN/5.1
Procesor CPU LGA775 Intel E5200 Dual-Core Pentium 800/1MB BOX 64bit
Takt procesora 2.5GHz
Memorija 2x2GB DDR2 800MHz
Kapacitet hard diska 320GB SATA2
Grafička kartica ATI Radeon 4650 512MB/DDR2,/TV-Out/Dual DVI/Fan/128bit
Optički uređaji DVD+/-RW SATA2
Modem 56k
Zvučna kartica integrisana HD 5.1
Kućište ATX Middle Tower
Napajanje 450W
Ostalo /
Garancija 24 meseca
cena 30 000 din
Model Intra Orca
Matična ploča MSI G31M3-L V2
Procesor Intel E5300 DualCore Pentium, 800/2MB BOX 64bit 45nm
Takt procesora 2.6GHz
Memorija DDR2 3GB 800MHz
Kapacitet hard diska SATA2 500GB
Grafička kartica GeForce 9500 GT 1GB/DDR2/DVI/Fan/128bit
Optički uređaji DVD+/-RW
Modem /
Zvučna kartica integrisana 5.1
Kućište ATX Mid Tower
Napajanje 500W
Ostalo /
Garancija 24 meseca
cena 26 500 din
Model Intra 750
Matična ploča MSI G31M3-L V2
Procesor Intel E5300 DualCore Pentium, 800/2MB BOX 64bit 45nm
Takt procesora 2.6GHz
Memorija DDR2 4GB 800MHz
Kapacitet hard diska SATA2 500GB
Grafička kartica GeForce 9500 GT 1GB/DDR2/DVI/Fan/128bit
Optički uređaji DVD+/-RW
Modem /
Zvučna kartica integrisana 5.1
Kućište ATX Mid Tower
Napajanje 500W
Ostalo /
Garancija 24 meseca
cena 25 600 din

Za slicnu cenu imam da kupim sledece konfiguracije sa intelovim procesorom ali su sve sa dual core procesorom a ovaj ima cetiri jezgra...E sad tvoje iskustvo oko broja jezgra i koliko to moze da utice u konkretnom slucaju bi mo dobro doslo...Naravno treba uzeti u obzir i garanciju... za amd 5god a za intel 2 god...
Nadam se da nece biti protumaceno ka reklama jer mi stvarno nije namera a i vidi se po mojim prethodnim temama...Ovo su cene iz winwin-a pa mozes ako ti nije tesko da pogledas tamo ako mozes neku bolju kombinaciju da nadjes...Ja sam iz JA pa nemam ovde mnogo izbora u smislu prodavnica...

To sto ti u JA suzem prostor za kupovinu ne mora nuzno da znaci da moras da kupis Alti gotovu konfiguraciju sa zastarelim maticnim plocama cija mogucnost nadogradnje svakim danom sve manja. Sto ne poslusas korisnika vladat1 i baziras konfiguraciju na tim plocama. Sigurno neko moze to da ti naruci. Sto se garancije tice sada ti je na skoro svim komponentama garancija 3 god. Treba misliti i na upgrade s obzirom da su i aplikacije koje koristis svakim danom sve ''teze''.

Mora da se misli i na upgrade

Navedene matične imaju slotove za DDR3 ram i prilično su hvaljene na nekim forumima. Da napomenim da obe imaju i ATI Hybrid CrossFireX support. Pa nekad kad skupiš parice za neku dobru grafičku moćiće da radi i CrossFireX.
Izbegavaj gotove konfiguracije koje se kupuju u Maskiju, Disu i ostalim supermarketima - to je bačen novac. Delovi su zastareli ii uglavnom loši.

Ja bih preporucio ipak malo skuplji AMD procesor sa l3 cache, npr PII x3 720... i ddr3 kao sto ljudi rekose gore

@zak Ako ti je bitna garancija, idi na gotove konfiguracije. Ako bi da, pored video montaže, igraš i igrice, zaobidji gotove konfiguracije.
Za montažu ti treba brz procesor a ne jaka grafička ili DDR3 memorija. Količina memorije je, s druge strane, bitna.
Ako su aplikacije koje koristiš dobro thread-ovane, više jezgara znači mnogo. Intelove dvojezgarne zaobidji. Quad je vrlo poželjan.
Nisi rekao da li imaš ograničen budžet.

@zak Ako ti je bitna garancija, idi na gotove konfiguracije. Ako bi da, pored video montaže, igraš i igrice, zaobidji gotove konfiguracije.
Za montažu ti treba brz procesor a ne jaka grafička ili DDR3 memorija. Količina memorije je, s druge strane, bitna.
Ako su aplikacije koje koristiš dobro thread-ovane, više jezgara znači mnogo. Intelove dvojezgarne zaobidji. Quad je vrlo poželjan.
Nisi rekao da li imaš ograničen budžet.
Nisam gamer... Igram ikariam i to od pre 20/ak dana kad sam dobio adsl :d
Nemam jasno ogranicen budzet ali bilo bi lepo kad bi za 30-ak hiljada mogao da sklopim nesto...:d Necu da bankrotiram ni ako dam neki dinar vise ali ne bih da se izivljavam sa necim sto je sad vrh a da za par meseci ta konfiguracija kosta 40% manje...tj nepotrebno bacam kintu...Ipak sam ja radnicko dete:S:
Znaci treba mi optimum i bilo bi lepo kad bi se predlozila konfiguracija ili bar deo tj ploca i proesor u kompletu a tv kartcu, dvd rezac isl mogu da izvucem iz ovog sto je crko...ili da kao sto ti predlazes kupim gotovu konfiguraciju...
Hvala na savetu...

Poslednja izmena:
mozda nesto ovako

MB LGA775 iP45 ASUS P5Q SE2, PCIe/DDR2/SATA2/GLAN/7.1 6 962.27
CPU LGA775 Intel Q8300 Core2Quad, 2.5GHz/1333/4MB BOX 64bit 45nm 11.101.00
Memorija DIMM DDR2 1GB 800MHz OCZ Value CL5, OCZ2V8001G 1,099.00
Memorija DIMM DDR2 1GB 800MHz OCZ Value CL5, OCZ2V8001G 1,099.00
HDD SATA2 7200 500GB WD Caviar Green 5000AADS, 32MB 3 godine 3,800.00
VGA ATI Radeon 4670 Gigabyte 1GB/DDR3,/DVI/HDMI/128bit 6,789.00
Kućište 450W Zito HC-1B, Black/Silver 1.800,00

32 650.28

*neke cene su sa akcije

Konfiguracija koju je vladat1 naveo je odlična ali je po toj ceni nećeš naći, naročito ne u JA. Mada, ako uspeš da je nadješ do 35000, kupuj i ne pitaj. Eventualno, možeš da uzmeš slabiju grafičku i tako uštediš malo.
Ako ne nadješ, ono što ti ostaje je da uzmeš prvu konfiguraciu. Odgovara tvojim potrebama i ima 5 godina (!!!) garancije.
Da juriš Phenom II ili neki drugi sa L3 keš nema potrebe jer L3 keš ne igra bitnu ulogu kod video kompresije

Mogu da mu je sklope u BH i posalju (postarina nije toliko skupa)

mada ja preferiram AMD

mozda je ovde samo nedostatak sto ram nije ddr3 - bolje da se razmislajo novom standardu

za AMD recimo ovako

M4A785TD-V EVO

http://www.asus.rs/products.aspx?l1=3&l2=181&l3=1059&l4=0&model=3168&modelmenu=2

ili

GA-MA785GMT-UD2H

http://www.gigabyte.com.tw/Products...d&ProductID=3156&ProductName=GA-MA785GMT-UD2H

ove maticne su oko 8000 - 8500 din

CPU SAM3 AMD X4 Athlon II 620, 2.60GHz/2MB BOX 64Bit BOX oko 8.000,00

2 x GB RAMa DDR3 oko 4000

HDD SATA2 7200 500GB WD Caviar Green 5000AADS, 32MB 3 godine 3,800.00

Kućište 450W Zito HC-1B, Black/Silver 1.800,00

ukupno 26100

*neke cene su sa akcije

* grafika je integrisana 4200 (sa mogucnoscu kasnije nadogradnje 2 graficke kartice)

'Ajd' sad cu da pogedam sta ima od toga ovde tj pogledacu za vikend...Sad sam u nekoj frci...Da budem iskren,nazalost,vrlo cesto sam u BG jer vodim kevu na vma ali mrzi me tamo da pazarim pa ako nesto rikne da idem dreklamiram pa se vratim za 45 dana isl.Jos kad vide da sam iz provincije znace dobro da iskoriste to sto sam daleko i sto mi njihova radnja nije preko ulice...Na kraju, moja devojka ima laptop a mi prakticno zivimo zajedno pa ako je cifra za pomenute konfiguracije nesto mnogo veca od ovih koje pominjete mogu i da sacekam neko vreme dok ne padne a to ce verovatno biti za metar dana...:d

U BH je pravo otkrovenje, postuju kupce i nema zavlacenja za garanciju. Moju novu masinu kupujem bas od njih, a vec sam sa njima imao pozitivna iskustva.

U ostalom uvek mozes da kupis u Fimu ili Flesu :D u Jagodini

Poslednja izmena:
DDR3 - generalno da, u ovom slucaju nebitno. Video montaža zahteva veću količinu memorije, ne brzu memoriju. Jeftiniji modeli DDR3 imaju više tajminge, što umanjuje prednost višeg takta.
Za MPEG2, ovo je više nego dovoljno. Ako zak reši da predje na H.264 HD, u ovom trenutku samo Core i5 ili i7 ga vade. AMD-ovi Phenom II procesuri su u zaostatku.
U nizem segmentu AMD ima bolju ponudu, u visem, Intel.

Cene rama u buducnosi DDR2 skacu, a DDR3 opadaju .... smena tehnologija

Prvo da se izvinim sto me nije bilo na forumu...Nije me bilo jer nisam bio u Jagodini...
Ovako...Majstor mi je popravio staru masinu cemu se iskreno nisam nadao...Sacekacu do proleca sa kupovinom nove mada se osecam sad kao da sam vas ispalio tj da ste dzaba trosili vreme na mene :smash: a razlog je jednostavan...Hocu da sacekam da malo padnu cene boljih komponeti pa da uzmem nesto na cemu bih mogao da radim i kad (Boze daj zdravlja) uzmem HD camcoder...Uzgred jel' zna neko gde mogu da procitam ozbiljan tekst o video montazi hd formata...Ja sam radio za jednu prevarantsku americku video produkciju koja je radila sa hd kamerama ali taj materijal nije bio namenjen domacem trzistu a i nisam radio u montazi...Sad su mi nejasne stvari tipa jel' se radi interlaced ili progresive,pa u kom formatu se capture-uje i sve te sitnice koje su mi bile poznate sto se tice mini dv formata...

taj 24p profresive je jako konfuzan format, nije bas kao da radi shutter 24 odvojene slicice u sekundi, vec tu kamere nesto sljaka drugo, tako da je sve nesto kao interlaced. tih stvari imash po netu, ali sto bi se uopste zamarao oko toga ako nisi tehno frik.
hdv capture sam radio u corel VS, jer mi je najjednostavniji, a i radi mi TV /ili bilo sta drugo/ dok on sljaka i dobijem mpeg - bez ijednog drop frame, koji premiere cs4 vidi kao native format, pod hdv interlaced ja milsim, i ako sam uglavnom snimao kao 24p, pa sam na kraju i odustao od tih 24p.
i sam cekam HD kamere i vec se jezim, obzirom da mi je hdv na mojoj low entry konfi leteo, sasvim udobna montaza. HD je BS, ali je potreban.
ne znam na kakve ozbiljne textove mislis, ali svakako da o hd montazi imas na netu svasta. imas i ovaj forum koji je dosta dobar
http://www.dvinfo.net/forum/

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno