Q6600 za rendering, montazu i encoding
Zahvaljujem na savetima,mada nisam ocekivao da je E8400 slab,ali nije bitno stavicu Q6600,ionako nije velika razlika u ceni.Za raid takodje nisam znao da ne mora da ide,mislio sam da je bitno zbog renderovanja,da bude brze.Ali poslusacu,ipak radite sa time,pa nema razloga da bilo sta menjam.Puno hvala jos jednom!!!
Posto se bavim dizajnom i poznajem dosta ljudi koji
se bave umetnoscu, snimanjem, obradom video materijala...
Mnogi koriste Photoshop, 3ds Studio Max i razne druge programe
u kojima su 4 jezgra skroz uposhljena.
Kod tebe bash taj sluchaj. Naime, daleko od toga
da je E8400 slab CPU, moze on dosta dobro da se drzi i protiv Quad-a,
npr. interesantan podatak a ne verujem da je to mnogo ljudi probalo (ja jesam)
da pustim test - upravo E8400 ali sam mu podigao takt na 4GHz protiv
Q6600 na default - znaci na 2.4GHz i u testu sam koristio Phenom x4 9850 @ 2.5GHz.
Uzeo sam scenu za rendering u MAX-u i pustio da je najpre obradi E8400 klokovan na 4GHz pa zatim istu scenu dao da obradi - izrenderuje Phenom na default i na kraju sam istu stvar dao da uradi Q6600. Bio sam iznenadjen kad su sva 3 procesora scenu odradili za isto vreme. Sta hocu da kazem? E8400 moze da bude konkurentan i u situacijama 2 protiv 4 jezgra ako se klokuje na 4 GHz ili jace a da pritom kvadove ostavimo na default (naravno da kad bismo Q6600 digli na 3GHz da bi tad E8400 bio pojeden) ali cisto da znas kako stoje stvari. Ovo sam ti samo napisao da bih ti docarao snagu i ove E8xxx serije u naklokovanom stanju ali svakako ti je bolje resenje Q. Grafika je OK, e sto se RAID setovanja tice moj ti je savet da uradis MIRORING - da ti na drugom hardu radi BACKUP svega sto radis na prvom. Ili mozes i STRIPPING s tim sto ukoliko se desi neki kurshlus sa nekim od diskova, odose svi podaci. To naravno nikako ne bi bilo dobro. Znaci moj savet ti je opcija MIRORING. Mozda je bolje uzeti plocu P5Q-E. Memorija je OK. Naravno nemoj da stedis na napajanju, ono ti je vazno isto koliko i ploca. Dakle ili neki LC Power TITAN (LC6560T) ili jos bolje Thermaltake Toughpower npr. 600W
Nadam se da sam ti bar malo pomogao.
Pozdrav
:type: