Šta je novo?

Konfiguracija za video i audio produkciju

Milos J.

Čuven
Učlanjen(a)
08.04.2002
Poena
619
Cao, drugar me je zamolio da mu sastavim konfiguraciju, hoce da uci video i audio produkciju. Buduci da nemam pojma o tome, naveo mi je programe koje planira da koristi. To su FL studio 9 i Cubase (za audio) i Vegas 9 i Maya (za video). Koliko sam shvatio, FL studio 9 i Cubase nisu preterano zahtevni i za njih bi se mogao naci neki komp za rel male pare. Vegas 9 valjda sluzi za montazu video materijala i to mu bas treba, dok mi je napomenuo da bi malo ucio i Maya-u, ali pretpostavljam da je to jako zahtevno.
Sto se tice cifre koju je spreman da izdvoji, to bi bilo nesto izmedju 30 i 60k din za konfu sa monitorom.
Ono sto bih molio ljude koji su bolje upuceni je da mi posteno kazu da li ima svrhe da se nada radu u Vegasu i Mayi sa nekom konfom od 60k i da mi predloze npr 2 varijante, 1 jeftiniju i 1 skuplju. Drugar je video u gigatronu sledecu konfu i mislio je to da uzme:

Naziv modela : Gigatron Stardust

Specifikacija:
-------------------------------------------------
Maticna ploca: ASUS AM2+ M2N68-AM SE2
Grafika: ATI RADEON HD4350 512MB
Procesor: AMD Athlon II X2 215 2.GHz
Memorija: 2 GB DDR2 800MHz
Hard disk: 320GB SATA II 7200 rpm
Optika: DVD-RW DualLayer 20X Black
Kuciste: ATX MIDI Tower 400W
ZVUK: Integrisana 5.1
TASTATURA: PS/2 Black
MIŠ: Optical PS/2 Black
Monitor: Samsung 19''TFT 943SN .

Cena je 30k, ali meni to ne mirise na resenje za video produkciju (ovim podrazumevam neko modelovanje u Mayi i montazu u Vegasu). Koliko bi mu znacio npr Athlon II X4 620 proc, a koliko neka bolja graficka (npr 4770)?
Sto se monitora tice, nije preterano zahtevan, mislim da ce neka 19ica biti taman.
On nema nikakvu orijentaciju o ceni hardvera danas (hteo bi da kupi zver :d za navedeni novac), a ja nemam pojma o zahtevnosti navedenih programa, tako da smo u prilicnom corsokaku. Pomoc jako dobrodosla. Unpred hvala.

Ova konfiguracija ne odgovara ni za audio ni za video produkciju. Za audio ne odgovara jer nema normalnu audio karticu - sve integrisane kartice su loshe. A za video (da ne govorim za 3D) mu treba bar duplo vishe memorije i neki quad core (ako ce da radi u Mayi).

Najveci problem je to shto je to jako malo para za audio/video konfiguraciju i nece naci nishta normalno za taj novac...

Ta konfiguracija je krsh, nVidia integrisana grafika pa na nju ATI graficka? Ucenje audio/video produkcije moze da se radi cak i na takvoj masini, ali je kupovina iste bacanja para iz drugih razloga.

30K je u svakom slucaju malo za bilo sta sto valja, ajde da je 35-38K u pitanju pa da se nekako sve to uklopi da makar osnova 'valja', lako ce posle drugar dodavati zvucnu od 100 eur i graficku i sta znam sta vec.

Nikako ne uspevam da sklopim nesto sto radi posao, a da je ispod 38K :(

Zato i napisah 30-60k :) . Znam da je raspon ogroman, ali namerno sam tako stavio da bih mogao da mu predlozim 2 varijante - skuplju i jeftiniju. Hvala vam za info o zvucnoj karti, dakle trebace mu neka bolja od integruse. Jel Audigy ok? Nisam cuo ni za jednog proizvodjaca osim Creative.
Da li biste mi mogli predloziti neku konf sa pomenutim Athlon II X4 620 proc i neku sa npr E5300 (pretpostavljam da je to najbolji jeftini proc), molim vas?
Sto se tice graficke, sumnjam da ce moci da priusti nesto bolje od 4770, mozda cak i samo 4650. Pretpostavljam da je ATI bolji od nV konkurenata u istom cenovnom rangu (ima vise sirove snage, zar ne?), ali ako se varam molim za predlog.

Hvala na dosadasnjim zapazanjima, nadam se jos nekim.

Poslednja izmena:
Ok ako nije problem i ja da se ukljucim u prepisku ali ne kao neko ko nudi vec i sam trazi resenje...Meni treba konfa za video montazu u premiere i canopus edius-u...E sad...do skoro sam sa vekim uspehom koristio amd athhlon 2000+ tm xp :) ali sad je crko a i vreme ga je pregazilo...Malo duze je trajalo iz avi u mpeg2 ali je sljakao...problem je u tome sto sad pojma nemam sta da kupim...
Ako bi neko mogao da mi pomogne pri sastavljanju konfiguracije bio bih mu zahvalan.Od svega sto se nudi po relativno primamljivim cenama nisam nasao nista sto ima vise od 2 pci slota a jedan mi treba za tv a drugi za firewire karticu...neznam sta bih ako mi zatreba modem ili crkne sound card pa mi zatreba jos neki slot...
Hajde da ne mracim...moze i sa 2 pci slota...Ja sam nasao sledece konfiguracije...Ako bi mogli da me na brzinu uputite sta da trazim jer nisam bas planirao riknjavanje kompa pa sad na brzinu moram da nadjem resenje...Nasao sam par konfiguracija gde mi se svidelabrzina procesora (2.7 pa jos dual core) ali za te pare...sigurno se nesto krije iza toga...Da li bi mogli da mi pomognete da to malo prostudiram?

Sta mislite o ovoj konfiguraciji?
Model Altos Ranger (MA2THP-2)
Matična ploča MB SAM2+/AM3 MCP61, MSI K9N6PGM2-V
Procesor CPU SAM3 AMD X2 Athlon II 215, 2MB 64Bit
Takt procesora 2.7GHz
Memorija 4GB 800MHz Dual Channel
Kapacitet hard diska 500GB
Brzina rotacije hard diska 7200
Grafička kartica VGA ATI Radeon 4650 1GB/DDR2,/DVI/HDMI/FAN/128bit/
Optički uređaji DVDRW
Modem /
Zvučna kartica integrisana 5.1
Kućište Foxconn ATX Mid Tower
Napajanje 500W
cena 27 500 rsd na akciji

druga konfiguracija:

Model Intra Orca
Matična ploča MSI G31M3-L V2
Procesor Intel E5300 DualCore Pentium, 800/2MB BOX 64bit 45nm
Takt procesora 2.6GHz
Memorija DDR2 3GB 800MHz
Kapacitet hard diska SATA2 500GB
Grafička kartica GeForce 9500 GT 1GB/DDR2/DVI/Fan/128bit
Optički uređaji DVD+/-RW
Modem /
Kućište ATX Mid Tower
Napajanje 500W
Ostalo /
Garancija 24 meseca
cena 26 500 rsd

treca konfiguracija:

Model Altos Samurai (WW215)
Matična ploča Gf7025 VGA, PCIe/DDR2/SATA2/LAN/7.1
Procesor AMD X2 Athlon II 215 2MB
Takt procesora 2.7GHz
Memorija 3GB
Kapacitet hard diska 320GB
Grafička kartica ATI Radeon 4350 512MB/DDR2,/TV-Out/HDMI/DVI/Silent/64bit
Optički uređaji DVD+/-RW
Modem /
Kućište ATX Mid Tower
Napajanje 400W
Ostalo /
Garancija 24 meseca
23 000 rsd

P.S. bilo bi lepo da kofe koje mi predlozite mogu da podrze windows 7
Pozzz

Poslednja izmena od urednika:
ova 'orka' je samo malo manje njesra od ostalih.

evo skoro sam video jednu lepu konfiguraciju / to je retkost / : tri jezgra, ljudska grafika , kvalitetne komponente, 36k dinara
moze da ti se posreci i da otkljucas 4 jezgro ./ kako, o tom potom :) /

http://atom.rs/?sid=31

AMD Athlon II X3 425, 3.0GHz, 64bit Box
GigaByte MA770-UD3
2GB DDR2 Kingston PC800
PowerColor ATI 4770, 512MB
DVD+-RW Samsung 223 SATA
CoolerMaster Elite 332, 420W, 12cm fan
640GB WD Blue, SATA2, 7200rpm, 16MB

nadam se da nije reklama, pa posle ja da odgovaram ni kriv ni duzan :bottle:

edit - tek sad primetih da je tema AV produkcija
za tu svrhu dodajte jos