Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za RTX 3080 Ti

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

perafilozof

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2013
Poena
295
Moja oprema  
Steam
perablenta
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav,

Zamoliću vas za predloge kakvu, novu, konfiguraciju napraviti oko jedne RTX 3080 Ti. (čekam u redu kod uvoznika da kupim jedan komad).

Od stare konfiguracije bih ostavio napajanje, modularno Seasonic PRIME 1200 W Gold, HDD, SSD i PCIe M2.SSD. Što znači novo:
  • CPU
  • RAM
  • MOBO
  • Kućište
PC koristim za gaming i obradu videa za YouTube (trenutno koristim program Movavi). Budžet zavisi delom od cene koja bude za GPU, recimo 1000e. Znači nemam za varijante CPU od 800e, memorija od 400e i slično. Znam da su cene sad krenule na gore, ako moram sačekaću ili još budžeta ili manje cene.

Trenutna konfuguracija je:
Intel i7-8700 3.2Ghz (4.3Ghz)
Asus TUF Z370-PLUS GAMING
Kingston 16GB DDR4 3200MHz HyperX HX432C16PB3K2/16
CoolerMaster 690 II Basic

Ali, pretpostavljam da nije moguće pojačati samo neku komponentu za 3080Ti po svemu što sam čitao o nedostatku CPU "snage". Kućište mi je malo i mislim da nema mesta za novi GPU.

Ako treba još neka informacija, recite da dodam.

za takvu grafičku Ryzen 9 ili i9, a to ti je preko budžeta

Moze itekako, Ryzen 5600x ispunjava sve to, kod njega nema nedostatka CPU "snage" (za gaming) odnosno overhead/bottleneck sa Nvidijom. 11700F je odlicna opcija isto samo malkice skuplji, malkice skuplje ploce, i malkice losiji za gaming, i malkice bolji za video obradu + 2 jezgra (manje vise su na istom)

Ryzen 5600x - 37800 dinIntel 11700F - 39582 din
Asus TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) - 16218 dinAsus TUF GAMING B560M-PLUS - 17400 din
Gskill Trident Z Neo F4-3600C18D-16GTZN - 19000 dinGskill Trident Z Neo F4-3600C18D-16GTZN - 19000 din
SilentiumPC SG1V EVO TG ARGB - 7000-7500 din
SilentiumPC Regnum RG6V TG/EVO TG ARGB -7500-9000 din
SilentiumPC VT4V EVO TG ARGB (Belo) - 8500 din
SilentiumPC SG1V EVO TG ARGB 7000-7500din
SilentiumPC Regnum RG6V TG/EVO TG ARGB -7500-9000 din
SilentiumPC VT4V EVO TG ARGB (Belo) - 8500 din
= ~81018 din (689 eur)= ~83982 din (714 eur)

Poslednja izmena:
Ja bih 11700F varijantu, više će da mu znači višak jezgara nego šaka frejmova (ako uopšte ima razlike)...

Nema potrebe ni za drugom memorijom, samo nek doda još 16GB, to će da ga košta 100-tinak evra...

Za razmotriti: 11700 non-F zbog integrisane grafike, za ne daj Bože, plus tu Intelovu integrušu može da koristi za akceleraciju ako zatreba. Mislim da vredi par desetina evra doplate.
Takođe, ATX verzija TUF B560, da bi imao više PCI slotova ako mu zatreba neka add-on kartica, a da ne uguši grafičku...3080Ti će garantovano biti 3-slot karta.
Eventualno, dodati još 10e za Aorus Pro jer je bolja ploča a doplata mala...

Sve ovo je opciono...

Poslednja izmena:
Ok su predlozi, ali zar ne mislite da bi bilo racionalno da na postojeći štap RAM dokupi samo još jedan identičan od 16GB?

Uštedeće bar 100 do 150e, i može taj novac uložiti kupovinu kvalitetnije komponente, npr. bolji CPU, jer teško da će u realnom radu osetiti neku preteranu razliku između 32GB 3200Mhz memorije koju ima i 32GB 3600Mhz koja se preporučuje.

Da, naravno, to je isto opcija, prevideo sam RAM, najvise, zato sto je predobra cena za ovaj Gskill, pa sam stavio to pod, vredi prodati stari RAM koji god da je i uzeti novi xD

11700 sa integrisanom nije mnogo skuplji ~4000 din, i to se isplati uzeti, slazem se

I za plocu takodje, nije neka razlika za full ATX Asus TUF B560

Poslednja izmena:
5900x~620e
MOBO: B550 Strix WI-FI~170, B550 Tomahawk ~160, MSI CARBON WI-FI, 180
COOLER: Arctic Liquid Freezer II 240~ 80e, nece moci da stane karta ukoliko ostavis kuciste, jer AIO ide napred, ali se onda plasim da neces imati mesta za kartu, a moras i kavez skroz da skines.
Vazduh varijanta Dark Rock Pro 4 ili D15.
KUCISTE: Zavisi od ploce i ukusa, ali imas dobrih 120-140e.
Ram ostavi trenutno, pa kupi kroz nekoliko meseci, imas da biras do 120e za 16gb kit, ili pak da pazaris isti, pa da imas 32gb, sto je opet odlicno.

Nigde nisam video da je domaca prodavnica pod obavezno, ako jeste, onda su neki u pravu ovde. Za 1000e tesko da se sklopi, i9 ili r9, jedino i7 ili r7.

Inace, u to kuciste lagano staje bilo koja karta, skida se HDD kavez, koliko se secam, iz 2 dela je, tako da ukoliko skines gornji deo, lagano staje karta.
U najgorem slucaju, taj isti kavez koji skines, uz malo moda, mozes da stavis u 5.25 deo.
To kuciste sada ne vredi vise od 30e, bolje ga moduj, ustedi na novom kucistu, a za razliku u parama uzmi dobar ram, bolju plocu, dobre ventove.
Pa kada budes imas kesa, kupi kuciste i prepakuj, to ti je najmanji problem.
U principu, lagano mozes da se uklopis sa madjarima, samo pitanje gde hoces da ustedis u pocetku, da li ram ili kuciste.

Poslednja izmena:
5900x je 250e skuplji od 11700...bolji je ali ne baš toliko bolji. Cela 5000 serija previše košta...

Ne znam, nek čovek odmeri cena/performanse...
Zavisi sta mu je prioritet i da li namerava da menja kada izadje Zen4 ili Intel ''pandan'' (neko jezero tamo, mrzi me imena da pamtim).
Ako mu video obrada znaci, onda je 250e smesna cifra. Ukoliko ne namerava da menja, onda je opet 250e smesna cifra, jer je odvojio pare.
Slazem se sa tobom ukoliko namerava da uzme sledecu generaciju sa ddr5, jer onda 250e znaci, bice to ploca za Zen4, i to dobra.

Stigla:
GeForce RTX™ 3080 Ti GAMING OC 12G

Naručeno:
-GIGABYTE B560M AORUS PRO
-SILENTIUMPC Regnum RG6V TG SPC261
-KINGSTON DIMM DDR4 16GB (2x8GB Kit) 3200MHz HX432C16PB3K2/16 HyperX XMP Predator
-COOLER MASTER MasterAir MA620P Procesorski Hladnjak (MAP-D6PN-218PC-R1)
i u drugoj radnji:
-Intel i7-11700F

Sklapam kad mi pocne odmor od ponedeljka pa javljam utiske. Hvala svima na savetima.

Hvala.

Potvrdili su mi narudžbinu, sad ću CPU da uzmem. Do sledećeg vikenda bi trebalo da sklopim i počnem da koristim.

Nikako da stignem da se raspišem, prvo mališa bolestan pa posle neki videi eksplodirali na kanalu pa moram brže bolje da napravim slične.

Anyway, malo sam igrao BFV na max settings + ray tracing ON i OFF na 1440p@144hz. Prvo, oni modeli igrača se kreću nestvarno brzo, DICE nema pojma da napravi igru više. Drugo, ray tracing baš menja osvetljenje tj. osećaj prilikom gledanja po mapi dok se igra. Ali, mora da se zastane da bi se stvarno videlo šta je to što stvara pasivni wow efekat. FPS as ray tracing ON je između 125-144 fps-a., zavisi od toga šta se događa u igri, koja je mapa, na kom mestu.

Video editing mi je lakši i bolji, duže treba da uspori video softver prilikom editinga. Pre mi je trokirao na nekih 15 minuta sa heavy editingom, tj. svaka akcija traje po 2-3 seknude, a sada je to tek negde na 25 minuta, i to ne toliko mnogo, možda malo duže od jedne sekunde. Osetna razlika.

Kad budem mogao probaću više igara i opcija pa se ponovo javljam. Isto za temperature.

U svakom slučaju veliko hvala za preporuke šta kupiti.

Pozdrav. Ne, nisam imao nikakve probleme a umem da igram i po 3 sata u kontinuitetu.
Extra, pitah zbog problema koji se desava sa Seasonic Prime modelima napajanja 850w i jacim i najvecim Ampere i RDNA 2.0 (Potvrdjeno da 6900XT isto imaju problema) potrosacima, koji spomenuh u drugoj temi na istom delu foruma. A setih se teme sa drugog foruma gde je jedan lik imao problem sa 3090 sa bas ovim tvojim napajanjem.

Bitno da ti radi kako treba, uzivaj xD (tesko je proceniti koliko je rasprostranjen problem, do sad nije izgledao previse rasprostranjen).

Poslednja izmena:
Ja sam sa srećom u nesreći opremljen sa 1200w tako da i da postoji taj problem teško može kod mene da se dogodi.

Pukao 30k din u jeku navale rudara za takvo napajanje jer manjih nije bilo nigde.

bas pre 3 meseca lik na overclock forumu imao problem sa istim 1200w i 3090, cak ni nova 1300w nisu sigurna, samo je pitanje posle koliko vremena ce restartovati racunar, ako neko nema srece i zadesi ga ovo.

Ove 4 graficke, a pogotovo sapphire extreme na 2700 MHz ce imati najvecu sansu da ugase i 1300W Seasonic Prime bez problema i bez overclock-a (mada sto je najgore moguce da je i dizajn graficke i delovi korisceni bitnije sta ce da se desi nego da li je monstrum ili ne).

Poslednja izmena:
Ovo moje napajanje je kupljeno 2017. tako da je verovatno neka starija serija koja su još i pravili kvalitetno. Ili se bar ja samo time tešim :)

Ovo moje napajanje je kupljeno 2017. tako da je verovatno neka starija serija koja su još i pravili kvalitetno. Ili se bar ja samo time tešim :)
Da je tako toga bilo bi lepo, u stvari je cak obrnuto, posle kraja 2018-te jeftiniji Seasonic Focus nema nikakav problem sa jacim grafickama, manja sansa da se desi nesto na 750w seasonic focusu sa 3080/3080Ti/3090/6900XT i 5600x, nego na skupljim jacim bojim prime jer nije uopste do over-current, ili druge zastite, niti koliko vuce graficka, nego pravi se i uvecava se sum na 12v sense line kablu u 24-pin i posle odredjenog vremena gasi se/restartuje racunar, napisah detaljno u temi koje napajanje da kupim ovde na istom delu foruma.

Sva Prime napajanje i stara i nova, 850W i jaca su pogodjena. Svejedno, tebi licno nebitno, nije te pogodilo, posto ti radi bez problema satima xD

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno