Šta je novo?

Konfiguracija za rad u 3D programima?

Calibra 4WD

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2002
Poena
680
Drugarica kupuje kompjuter pa me je zamolila da joj sastavim sto bolju konfiguraciju od oko 800-900evra.

Prvenstveno joj je potreban za program Maya i nekolicinu drugih 3D aplikacija.

Problem je u tome sto ja(kao i ona) nemam pojma sta je najvise utice na brzinu rada tih programa.

Neke stvari smo fiksirali i one nisu podlozne promeni

1.Monitor Samsung 997DF
2.HDD 160GB
3.DVD rezac Nec 3520
4.Altec Lansing 5.1 zvucnici
5.tastatura,mis,kuciste,flopi

Sta predlazete za
plocu-procesor(da li i u ovim programima A64 ima prednostu odnosu na Intela)
memoriju - da li ce biti dosta 512MB,ili mora na 1024MB?
graficka kartica(ovde nemam pojma sta je bolje,molio bih nekog ko se bavi slicnim poslom da mi pomogne Ati ili Nvidia?)

Ono sto je sigurno to je Nvidia, nikako Ati. Razlog je losa podrska OpenGL-a u Catalist driverima. Drugo, za iole ozbiljniji rad u takvim programima 512MB je malo. Ja bih isao bez razmisljanja na A64 i pored toga sto P4 u ovoj oblasti ima sta da kaze jer se u startu dobija podrska za 64-bit OS-eve sto sa Intelom ne bi bio slucaj.

Intel, u kombinaciji sa novim cipsetima (865P, 875P itd.) je brzi oko 5% (XP3000 vs 3.0Ghz, mjereno direktno u Maya, renderingom) ! Zbog pada cijena A64, mislim da nema potrebe duze razmisljati (A64 je povoljnija kupovina). Neka 5900 based karta je takodje pun pogodak (ukoliko se uklopi u budzet).

Poslednja izmena:
a jel ta drugarica ima iskustva u tim programima uopste?
Ili tek pochinje da radi? Ovo je jako bitno, jer ako je tako, ja bih onda obavezno ubacio TFT, mislim da bi moglo da se uklopi u cenu, a to ce vise da joj znachi realno, nego par minuta dobitka u renderu ili chemu vec.

1. A64 je brzi (i render i viewport) od atlonXP-a na istoj frekvenciji
2. preskot je sporiji od nortvuda (sve negde do 3.5-3.6Ghz)
3. nvidia, sem ako nece 3D da radi intenzivno sa shejderima, onda i Ati moze u uzi izbor, mada mislim da su svi shader problemi reseni sa 6xxx karticama.

nista od toga ona nece da primeti ako je tek pocetnik, bolje da krene sa slabijom masinom, pre ce se nauchiti da optimizuje svoj rad nego da se nabudzi neka klokovana zverka sa CRT-om.
Ako ides na a64 varijantu, slobodno mozes i 1Gb neke jeftinije ddr400 memorije pa ako klokujes, idi na 166/133 delioce, tj. 'asinhrono'

Mada, stvarno ne znam cene i sta sve ima u ponudi.

Poslednja izmena:
Drugarka ima vrlo malo iskustva,radila je ponesto na caletovoj masini X1600+,256MB,integrisana grafika,i kaze da su joj programi radili prilicno sporo.
Imajte na umu da zeli da kupi komp koji ce joj trajati bar 2-3 godine i da je zbog toga spremna da kupi jaci komp nego sto joj trenutno treba.

Intel je ispao iz kombinacije,posto mi je vecina rekla da je A64 brzi,a i prilicno jeftinije mogu da joj ga nabavim od P4.
Zbog pada cena memorije,99% ce uzeti odmah 1024MB mada ako ponestane para onda cemo 512MB jer je upgrade tu najlaksi
Sto se tice graficke kartice tu i dalje nismo ni blizu odluke,vidim da mnogo naginju na Nvidiju,ali mi je tu problem sto ce 6600 tesko uklopiti zbog cene,a 5200 mi nesto ne obecava

Sto se tice TFT ja sam joj takodje predlozio neku osnovniju 17-icu,ali ona kaze da joj je bolji CRT zbog vernijih boja.

Poslednja izmena:
E, ja sam na nVidija TNT kartici, koja mnogima verovatno nije ostala u secanju, Celeronu 400 i 256 mega memorije, pravio animacije u Max-u koje tvoja drugarica verovatno nece uraditi za sledecih 5-10 godina!

Dakle, obzirom na ono sto zna, bilo sta polovno sa bilo kojom 3D karticom ce takvoj osobi savrseno zavrsiti posao. Koja budalastina bacati toliko para na kompjuter koji nece donositi pare i koji sluzi samo za ucenje!

A kad nauci posao i kada pocne da zaradjuje pare od 3D grafike, znace sve sto joj treba i nece morati da pita takve "experte" k'o sto si ti!

Posle duzih konsultacija dosli smo do sledece kofnfiguracije:

Asus K8N S754
Athlon 64 3000+ (definitivno ce joj trebati A64 jer je sigurna da nece menjati komp u naredne 2-3godine,na duze staze joj se ispalti sigurno)
NCP 512MB DDR 400(ovde cemo ustedeti 50evra,pa ce cim joj bude zatrebalo uzeti jos 512MB,to ce znati i sama da ubode u komp)
Ati 9550 128bit 128MB(ne vidim nijednu Nvidia karticu u rangu 60-70evra koja bi bila bolja)
HDD 160GB WD
DVD rezac Nec 3520
TFT Samsung 710V(ipak se predomislila,ponajvise zbog dobitka u prostoru i male razlike u ceni u odnosu na 997DF).

Cenovno smo uspeli da se uklopimo u zeljenu cifru,komp bi trebao da porucim u ponedeljak,pa ako do tada ima saveta od ljudi koji su kompetentni -menjacemo porudzbinu

Poslednja izmena:
Nisi mogao neki nv 5700 da nadjes za te pare?

silverglider je napisao(la):
Nisi mogao neki nv 5700 da nadjes za te pare?

Ne,svi su iznad 100evra,jedino ima nekih LE obogaljenih 64bitnih varijanti za 70-80evra.
Jeli punokrvni 5700 dosta bolji od pomenute 9550(9600) za rad u 3d programima?

Mislim da je za opengl 3D 5700 bolje resenje od 9550 za relativno iste pare (ovde kod mene su tu negde sa cenom). A sad ovo "dosta bolje" - "dosta" je relativna stvar; ide i do extremuma (koji nisu ovde scenario doduse) gde pod unix/linux 3d ogl aplikacijama 5700 tuce i X800 i to sve samo zbog drajvera. No, kao sto rekoh - ona nece na tome raditi nego pod winom gde ati nije toliko katastrofalan, masina ionako nije profi (i ne treba joj za pocetak), drasticne razlike se nece videti. Mozda je i samo malo bolji, ali je nekako po meni safe bet ako ta masina ostaje na stolu sledece dve-tri godine. Em zbog uparivanja sa cipsetom, kvalitetnijih ogl drajvera, em eventualnog moda (nv generalno). Mozda je nijansa u pitanju, ali nijansa koja bi kod mene odlucila. Mozda bih cak i potrazio neki polovni nv koji moze da se moduje u quadro (rekao bih da je za male pare Ti4200 mozda i najbolje resenje, a ako bas mora nova karta, 5700 moze jos da se nadje). Ona kao pocetnik mozda nece u prvo vreme primetiti razliku cak ni da joj stavis gf4 mx, ali ako ta jedna te ista masina treba da radi tu 2-3 godine bez izmene hardvera (osim dodavanja memorije), valjda ce nakon godinu-dve umeti da primeti tu razliku.

Poslednja izmena:
Ok sad mi je dosta jasnije,hvala na korisnim informacijama.

videcu da potrazim neki povoljniji GF 5700,a mozda pokusam i sa koriscenim GF4 Ti4200 ako ga nadjem za 60-ak evra i ako ona pristane na tu kombinaciju sa polovnom karticom.
Za Ti4200 mi je ortak koji se bavi slicnim poslom rekao da je odlicna(Ji4tze ti ih znas-Suba i Mita),cak i bolja od 52xx,56xx i mozda 57xx serije za 3D namenu,jel mozete i vi da mi to potvrdite?

ja to ne mogu da ti potvrdim iako sam sve to probao ali na razlichitim procesorima. Mogu samo da ti garantujem da 5900 radi brze od ti4200 a ova radi brze od 5200, to sam probao na atlonXP na ~2200, 2300Mhz. A prve dve rade brze nego fx5600Go na intelu 2.8 i FX5700Go na intelu 3.2 (sa HT-om) :)
Brzi rad nije primetan toliko s geometrijom, nego sa svetlima, texturama i transparencijom. Ono sto je generalno problem kod svih tih 3D programa jeste da preko openGL-a, graficka nesto i ne jede poligone kako bi trebalo i koliko bi realno mogla, i da ne shirim pricu sad, bottom line - CPU snaga je tu najveci dobitak.
Mod u quadro ne znam koliko pomaze u Maya-i, za 3dsmax se to radi iskljuchivo da bi instalirao maxtreeme drajvere koji fala bogu koriste i graficku malo vise za zvakanje poligona (u maxu biras preko -h switcha koji ces drajver za prikaz da koristis, HEIDI - cpu samo, OpenGL, directX i maxtreeme ako si modovao kartu). Quadro mod koliko sad vidim, ne radi sa novim riva tunerom na 4xxx i 5xxx nvidia kartama, samo sa 6xxx. Znachi ogranicen si na stariju 'verziju' moda sa 45.28 drajverima. RT 15.4 radi sa 66.93, nisam novije ni probao, mada koliko vidim na guru3D forumu, radi i sa 7x.xx ali zavisi i od revizije GPU-a.
Znachi, vracam se na CPU snagu, ona donosi ne samo ubrzanje u renderu, nego i u prikazu, kad uporedis razlicite generacije nvidia kartica, naravno da ce brze (sa geometrijom) da radi sa slabijom grafikom na jachem CPU-u ali ne i obrnuto :)

Da te ne zbunim previse, rad sa geometrijom je uglavnom veci deo posla koji se radi u 3D-u, to je ono - modelovanje.
Za 60E, 4200ti je chini mi se, najbolji izbor.

btw, ako nekom znachi:
Currently NV43 rev A4 and NV41 are 100% unmoddable. Unfortunately there seem to be changes in silicon comparing to NV40 and NV43 rev A1/A2. So forget about softmodding it, at least now

Poslednja izmena:
Samo jedan savet: obidji tu plocu u sirokom luku. Nadji Epoxa ako hoces da klokujes ili uzmi GA ako OC nije bitan. U 754 obilaziti Asus i MSI pod obavezno.

U ovom slučaju, smatram da grafička kartica i nije toliko presudna koliko monitor, pogotovo za radu Maya-i! 19" i ništa ispod toga, osim ako hoće da izgubi vid forsiranjem visokih rezolucija na nesretnom 17" monitoru.

Pozdrav!

Vrh Dno