Šta je novo?

Konfiguracija za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Aca144
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Aca144

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2006
Poena
300
Treba mi nov racunar, a posto sam skroz ispao iz forme kad je trziste hardvera u pitanju, pomoc mi je vrlo potrebna.
Olaksavajuca okolnost je sto uglavnom znam sta hocu, samo ne znam kako se to u aktualnim terminima zove.

Kao sto se vidi iz naslova, racunar mi prvenstveno sluzi za programiranje. Stoga, evo spiska stvari na koje bih zeleo da obratim paznju (po opadajucem prioritetu):

- cpu & maticna: potrebna mi je neka tzv. best buy kombinacija. Dakle, treba da radi pristojno i pre svega pouzdano. Uopste ne treba da bude neka najbrza/najaktuelnija varijanta. Ploca treba da ima integrisanu solidnu grafiku i zvuk, mrezni prikljucak i verovatno jos nesto, ne znam sta se jos nudi.

- RAM: minimalno 1G, sve sa dual i ostalim fazonima.

- kuciste / napajanje / ups: vrlo je vazno da imam dobro kuciste sa kvalitetnim napajanjem. Ostale dzidza-bidze koje kuciste moze da nudi (dodatna ventilacija, laka pristupacnost i manipulacija komponentama, usb prikljucci sa prednje strane) su svakako pozeljne. Takodje, neki UPS bi dobro dosao.

- HARD DISK: to mogu i sam nesto da izaberem, ali ako neko hoce, moze da preporuci nesto oko 120G.

Ostalo ili imam ili mi nije potrebna neka posebna preporuka.
Ako se jos necega setim, dopisacu.

Hvala.

Pozdrav
Aleksandar Milicevic.

Za programiranje ti je dovoljna i najslabija masina od trenutne ponude. Uzmi plocu AM2 sa integrisanom nVidia 6150 grafikom, AM2 Sempron 2800+ (najslabiji), po mom misljenju ti za programiranje ne treba 1GB RAM-a, ali od viska glava ne boli, UPS iskljucivo APC ako mozes da ga priustis, kuciste ili Chieftec ili CoolerMaster, jer imaju dobar odnos cena/performanse

za programiranje ne treba bas toliko naivna masina... posto hoces integrisanu graficku grafikom pretpostavljam da se ne bavis.. ali evo ovako... memorije ti treba veoma puno ti o najmanje 1GB ... ako pokrenes netbeans on ce sam da ti pojede i do 300 mb... a kombinacije tipa visual studio .net + IIS + SQL server ce da ti traze i preko 1 GB stim sto ti dual core tu moze dosta da pomogne.... ja recimo se bakcem sa nekim simulatorom multiprocesora kod koga kada promenim nesto u osnovi treba 10 minuta kompajliranja.. tako da je najbolje da kazes cime ces da se bavis da bi dobio adekvatan odgovor o tome koja masina je za to...

Evo ovako.

Bavim se uglavnom programiranjem J2EE aplikacija. Sto ce reci:
- RAM-a mi svakako treba bar 1GB. Da li ce biti 1 ili 2GB nije mnogo kriticno, posto uvek mogu da dokupim.

- procesor + ploca: iako bi verovatno najjeftinija opcija bila dovoljna, ne bih se zadovoljio time, posto to skoro nikad nije "best-buy". Dakle, uzeo bih nesto sto je trenutno vrlo jako i moderno (sto nece zastarite za godinu, dve) i sto se pokazalo kao dobar i kvalitetan izbor. Ne nameravam da pazarim nesto najnovije/najbrze/najskuplje. Sto sad uzmem, treba da mi sluzi narednih nekoliko godina i zato je ovo javazniji deo izbora.

- grafika: za sada sam mislio da se zadovoljim integrisanom grafikom posto mi u najskorije vreme nista jace nece trebati. Ako i kad budem mislio da se bavim programiranjem grafike, mogu lako da dokupim karticu koja ce u tom trenutku biti najbolji izbor.

Od svega ovoga, najvise mi treba pomoci za plocu + procesor. Cenu koju nameravam da platim namerno nisam rekao, posto je ni sam ne znam. Generalno, nemam nameru da bacam pare na ono sto mi nije potrebno, niti na najnovije komponente koje su trenutno najbrze na benchmark testovima. S' druge strane, necu se zadovoljiti minimumom.

Zato za pocetak ocekujem samo neke predloge. Nakon toga cu se i sam informisati vise o predlozenim komponentama i tehnologijama pa cu moci da ucestvujem u diskusiji i sa tehnicke strane.

O ostalim delovima sistema, mozemo kasnije da diskutujemo.

Pozdrav.
Aca.

pogledaj sastav moje makine

NetBeans 5 + RationalRose 2003 + ERWin 4 (+Firefox, Office Outlook 2003, WMP) rade bez problema svi ukljuceni

sada koristim NetBeans(Enterprise Pack zbog UMLa) 5.5 Beta2 i WMP bez ikakve smetnje (moram priznati da je ova verzija NetBeans-a dosta brza u radu)

sada da kupujem uzeo bih:
tft wide (bar 19ica),
AM2 Athlon (mozda cak DualCore, mada Single zadovoljava potrebe) najjeftiniji/najpovoljniji u ponudi,
plocu sa ibtegrisanom 6150 (ona sto se dobro pokazala na benchmark-u, da li je Foxconn ili Gigabyte ne secam se),
1GB RAM-a neki jeftiniji (mozda i 2GB, zavisi od para),
HD Seagate 10tka od 250-320GB (u HotHardware behu dobre ponude za 250GB),
dobro napajanje (sadasnji CoolerMaster dobro radi),
za kucista nisam u toku mada je meni ovo sadasnje sasvim odgovarajuce (CPU 25°C, MB 26°C, HD 33°C, samo kuler koji izvlaci vazduh je stavljen),
mis ovaj koji imam (mada, moze i zicni, to vec zavisi od amfiniteta),
tastatura ova koju imam ili neka ultraslim, kao za laptop (mekane itd), uglavnom sto tisa u radu (to vec zavisi i od nacina kucanja) ako ne zivis sam,
DVD rezac koji oces, uzmi LG ako jos uvek ide Nero uz njega

i,da, kupuj komponente preko HotHardware, dobre cene a i garancija je uglavnom sigurna (barem su moja iskustva takva)

CPU i MB uzeh (kao vrlo povoljnu opciju, nije bilo jeftinijeg A64 procesora,npr) u decembru 2004. i jos uvek nisu zastareli sto se programiranja tice (a i kompresovanja video materijala)

Ako covek vec radi EE aplikacije, znaci da koristi neki app server, koji zajedno sa podignutim db serverom sam pojede oko 1Gb memorije... 2gb se namece kao optimum. Za sve ostalo najvaznija bi bila stabilnost, znaci uzmi provereno, ne mora najbrze da bude. I naravno IBM tastatura iz 1985 😀

ja bih definitivno isao na dualcore i 2gb rama...
kakve su to price da za programiranje ne treba 1gb?!? :wall:

danijel00, ne shvataju svi isto programiranje 🙂
za nekoga je programiranje samo pisanje koda (to mogu i na Motoroli MPx200 da radim)
uglavnom, ako se koriste ozbilnji(ji) alati i rade ozbiljna testiranje, ispod 1GB nista ako se zeli kakav-takav komotan rad

.............

- cpu & maticna: potrebna mi je neka tzv. best buy kombinacija. Dakle, treba da radi pristojno i pre svega pouzdano. Uopste ne treba da bude neka najbrza/najaktuelnija varijanta. Ploca treba da ima integrisanu solidnu grafiku i zvuk, mrezni prikljucak i verovatno jos nesto, ne znam sta se jos nudi.
Kao sto covek kaze best buy a ne najskuplje, to svi znamo!!!

Nazad
Vrh Dno