Šta je novo?

Konfiguracija za oko 1300 evra, savet?

Koko Bil

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
619
Pare su prikupljene, ali sam definitivno ispao iz fazona, tamo negde oko pentiuma II. Zadnji put kad sam kupovao kompjuter u igri su bili megabajti i megaherci koji se sad mogu naci jos samo na video kartici. Puno stvari za koje nisam ni cuo vec su zastarele...

Ovako, buduci da je sto uz zid, monitor mora biti lcd kako bi mi se konacno sklonio sa lica. Cujem da postoje nekakvi samsunzi, 17", 8ms, oko 20.000 din, a kad isticem da mi je taj deo vazan preporucuje mi se i nesto od 19" sa mogucnoscu rotiranja za 90 stepeni... Vredi li?
Na kompu definitivno ne gledam filmove i ne zelim dvd rezac iako "radi sve sto i ....". Zelim cd rom (mada svuda kazu da ga ni nemaju u ponudi) i cd rezac, jer ono sto najvise radim jeste skidanje muzike sa cdova i punjenje mp3 plejera. Takodje skidam slike sa fotoaparata i mobilnog telefona i surfujem. Radim u wordu, powerpointu, corelu. Tu i tamo se poigram s nekom slicicom u fotosopu. U principu, sve to radi i stara masina, ali dosta mi je instalacija flash i ostalih drajvova i zavlacenja pod sto da bih odozada ubo plejer, fotoaparat, itd. Mobilni ni ne mogu otkad pc suite radi samo pod xp-om.

Dakle, ne treba mi nikakva zver od procesora, video ili zvucne karte (nemam zvucnike, imam slusalice, zvucnike ne planiram da kupim). Kad se igram, to su little old games za commodora i oder bad machines, pref, civilizacija 2, rise of nations, doom 2 :S:

Preferiram intel, mada cujem da je bolje da uzmem atlonov 64bitni nego intelovu simulaciju (ma sta to znacilo). Nvidiu u odnosu na ati. Zvucna kartica - svaka ce odraditi biznu.

Moze li tu da se udene i jedan pristojan laserski stampac? HPov, iskljucivo. Zadnji put kad sam gledao (u oktobru prosle godine) video sam jedan za oko 10.000 din.

Svaki komentar i predlog ce biti od velike pomoci.

Hvala!

jel ti to nas zezas...komp za 1300€,neces da gledas filmove,ne igras igre,neces DVD....
tebi treba digitron koji radi pod XP-om,a za ovaj novac bi mnogi sklopili dream masinu...
kupi bilo sta novo,kazi da ti treba front usb na kucistu i 512mb rama i neki 64bit cpu,ali ne govori koliko para oces da odvojis jer ce ti staviti nesto sto ti ne treba,trazi komp za 350-400€ bez monitora,a za monitor vidi gde ima izlozeno vise modela pa izaberi....

Ova iz mog siga je placena toliko ti vidi sta ti tu neodgovara pa poizbacuj :)
grafiku odma izbaci netreba ti tako jaka.... i tu odma imas 100+ yura za skener ili monitor...
a ovo ostalo vidi i regulisi sam :)

Koko Bil je napisao(la):
Ovako, buduci da je sto uz zid, monitor mora biti lcd kako bi mi se konacno sklonio sa lica. Cujem da postoje nekakvi samsunzi, 17", 8ms, oko 20.000 din, a kad isticem da mi je taj deo vazan preporucuje mi se i nesto od 19" sa mogucnoscu rotiranja za 90 stepeni... Vredi li?
Na kompu definitivno ne gledam filmove i ne zelim dvd rezac iako "radi sve sto i ....". Zelim cd rom (mada svuda kazu da ga ni nemaju u ponudi) i cd rezac, jer ono sto najvise radim jeste skidanje muzike sa cdova i punjenje mp3 plejera. Takodje skidam slike sa fotoaparata i mobilnog telefona i surfujem. Radim u wordu, powerpointu, corelu. Tu i tamo se poigram s nekom slicicom u fotosopu. U principu, sve to radi i stara masina, ali dosta mi je instalacija flash i ostalih drajvova i zavlacenja pod sto da bih odozada ubo plejer, fotoaparat, itd. Mobilni ni ne mogu otkad pc suite radi samo pod xp-om.
Dakle, ne treba mi nikakva zver od procesora, video ili zvucne karte (nemam zvucnike, imam slusalice, zvucnike ne planiram da kupim). Kad se igram, to su little old games za commodora i oder bad machines, pref, civilizacija 2, rise of nations, doom 2
Hvala!

1300e ????????

Sve sa tom 19-com i laserom mozes za 700-800e
Koliko ja kontam treba ti obicna konfekcijska masina sa dobrim monitorom i laserom ?

Floyd je napisao(la):
jel ti to nas zezas...
Ah, i mislio sam da ce biti ovakvih komentara... Ama ne zezam, nego sam jednostavno izgubljen u ponudi. Vidi, moj HDD je quantum fireball od 6GB, slobodno je 3.65 GB. U ponudi su diskovi od vise stotina GB :zgran: Kad vidim da se takt izrazava u Gigahercima (i to preko 2) sta da pomislim osim sta to ljudi danas rade kad im na pamet pada oc?

Nekad kad sam menjao masinu, trebalo mi je i najbolje sto ima momentalno, ali je to znalo da ispadne i najgore resenje - Secam se kad sam pazario 486 DX2 na 66MHz , problem je bio ventilator za tako besnu zver koja se pregrevala i cesto padala. Kad smo to jedva nekako resili stigao je win95 i opet sam imao krs :crash: Ali otkad vise ne radim sa cad programima, ni ne mislim o tome.

I tako, ispao sam iz fazona, ne pratim stvari vec vise godina i prosto pitam, sta je to sad standard (ili mozda malo iznad standarda ako je ovo dosta para za to) za jedan udoban rad sa XP-om, novim ofisom, corelom, fotosopom, promet muzike i slika? Da nema gusenja i cekanja? Nesto sto vi ljudi koji ste u toku provereno znate da fercera?

@ mastercula:
Da izbacim sta mi ne treba? Sta bi bio sapphire? chieftec? maxtor bi bio hdd...

@ Cat:
Otprilike. Ako stvarno mogu da prodjem sa ispod hiljadu evrica, pa to je milina prava!

I jos ako biste bili ljubazni da preporucite konkretne komponente, pa da se opet zabuljim u cenovnike, ali sa malo vise razumevanja...

AMD Sempron 2500+ s754 64bit
DFI NF4x Infinity
512MB DDR 400MHz Kingston ili KingMax
MSI ATI X550, 128MB
DTK ili LC Midi Tower 350-400w (mozes da pogledas LC model 906S)
80GB WD SATA
HP LJ 1020
17" Samsung 740N ili 19" Samsung 913N
Tastatura i mis po tvom izboru, preporuka za Logitech

E sad mozes da uzmes i neki CD-RW + DVD-ROM, mislim da je bas bezveze da uzmes CD-ROM. Jos jednom razmisili o DVD RW. Cena za gore navedeno je oko 800-900.

Koko Bil je napisao(la):
@ Cat:
Otprilike. Ako stvarno mogu da prodjem sa ispod hiljadu evrica, pa to je milina prava!

nesto mi se cini da si ti cene iz 2001 samo pretvorio u €
mozes i previse ispod 1300€

covece, pa za taj budzet mozes da sklopis dva zvera, a kamo li jednu kancelarijsku masinu :)
Ih sto ja tako ne naprvim budzet pa da mi odstane :) verujem da je lepo osecaj....

A ovo za CD ili CD rezac nikao.... pa kad vec imas toliki budzet dodaj jos 15Evra za DVD rezac.... mogu da ti navedem vise ogromnih prednosti.
1. Moze da ti reze i CD diskove
2. Moci ces da rezes i DVD diskove koji su preko 6x veci od CD diskova, a cena im je oko 2 puta vec... stadis i budzet i prostor u stanu (meni dodje da ovih 200 diskova sve prerezem na DVD i da ih bacim/poklonim.... zauzeli su mi dve ogromne kutije :( ne mogu vise ni da se snadjem gde je sta)
3. Za godinu dana DVDRW ce biti potpuni standard te neces moci tek tako da razmenjujes fajlove sa prijateljima... tacnije moci ces od njih nesto da narezes ali samo na CD-u....
4. Vreme razanja punog DVD-a traje oko 5 minuta na max.... rezanje punog CD traje oko 3 minuta na max..... Kada bi hteo 1 CD (700MB) da snimis na DVD na max brzini odradio bi ti to za manje od 1 minuta.... dakle vec brzina (ne brzina rezanja, vec vreme potrebno) rezanja po MB
5.
6.
7.
Prednostima nema kraja... ja jos nisam video ni jednu jedinu manu u odnosu na CDRW, a razlika u ceni je neznatna...

Po onome sto si napisao tebi treba masina od 300 evra tako da ce ti ostati 1000. Samo ne ide TFT monitor i slaba graficka,ili gde danas da kupujes CD pisac?Salu na stranu ti si se nesto opasno zabunio,ili si pomesao marke i evre.Moj savet ti je da kupis masinu sa najmanje 1 Giga RAM-a,sto boljom grafickom kartom minimum 6600GT.hardom od 160 G SATA.Od ploca izbegavaj MSI i ASUS sve drugo moze.Naravno masima mora biti AMD.TFT sto vece dijagonale.
Poz.

Posto menjas konfiguracije svakih 5 godina, a i ne igras se preterano za te pare mozes da uzmes :
Intel 805 Dual core 2,66 2x1mb 64bita 150e
1gb DDR2 proizvodjac po izboru od 75 do 100 i vise e
Ploca ASUS P5LD2 945 120e
G.K. Msi Ati x1300pro pci-e 256mb 100e
Optika po izboru citac cd 15e, rezac cd20 a dvd rw 45e
kuciste COOLER MASTER Centurion Black 40e
napajanje LC Power 550w 50e
Monitor Samsung 913V 12ms/913N 8ms 300/330e

Ovo ti je oko 900e +stampac, moci ces bez problema da instaliras Vistu kada izadje.

Sempron 2800+ 85e
Gigabyte K8N-E PCI-e 70e
Gigabyte 6600GT 128mb DDR III PCI-e 140e
1024mb Geil 100e
DVD-RW bilo koji 40-50e
Chieftec 350-400w do 100e
Maxtor 160gb sata 80e

Eto, sve ovo ti je oko 600e, zavisi od kucista. Ostane ti 700e za monitor :) .
To je drugar pazario pre par dana u NS (cene su ,zaokruzene naravno, otprilike te, bar mi je on tako rekao). U malim oglasima sve mozes da nadjes jeftinije i to dosta.

Poslednja izmena:
Hvala vam svima sto ste bili konkretni!

Ovako stoje stvari od juce:

Uzeo sam Jokinu konfiguraciju kao osnov. Receno mi je: Sta ce ti Sempron, uzmi Atlon, 3200+, itd. ok, ali da pitam - Intel, dual, itd? Oduvek sam preferirao Intela. Uzvratise pitanjem - gde to ima za 150e i daju li neku garanciju na to? Benny - gde to ima?
Kad smo vec kod procesora, nije li ovo
CPU Intel Pentium 4 630+ 3.0GHz, LGA775, FSB 800, L2 Cache 2MB Hyper Threading, box (BX547PG3000F)
bolje od ovoga
CPU AMD Athlon 64 3200+ Venice, Socket 939, Hyper Transport 800 MHz, 512kb Cache, 2.0 GHz, Cool'n'Quiet technology box (ADA3200DAA4BW)
razlika u ceni je 10e, a ko sto rekoh, intel je intel (ili je bar tako nekad bilo). @ dok: Zasto masina MORA biti amd?

Za memoriju rekose - nikako bez gigabajta, jos bolje 2, memorije nikad dosta. U redu, memorija.

Ploca - NF 4 epox. Ako ostale komponente jos i nazirem, ploca mi je potpuna misterija i moracu da nekom apsolutno verujem na rec da je ovo dobro.

GK - nemoj brate atija, uzmi nvidiju. To prihvatam, sada imam GeForce2, mx-100 i vazda je lepo radila. U igri je model 6600, a "moze da me zapadne i GT ako se uklopi u cenu". GT je oznaka na kolima i znaci Gran Turizmo, sta znaci na video kartici ne znam. Malo cu prosurfovati.

HDD - Maxtor ili Seagate Barracuda, 200 GB. WD Caviar je 10e jeftiniji ali 120 GB. Ali posto necemo na disku skladistiti nikakve filmove, to je sasvim dosta mesta - je li WD bolji od ova dva? Sva tri imaju 7200rpm, seek oko 9ms, hm, Seagate 8,5, WD 8,9, znaci seagate, pri tom seagate ima i acoustics of 2.5 dB. Znaci, ovaj je i akustican. Ima lep ton kad vibrira? :guitar: Mislim da cu uzeti njega.

Kuciste i napajanje, kazu da je Benijeva preporuka odlicna. Citaci, pisaci - ok, uzecemo dvdove ako je standard. Mislio sam, koji ce mi ako ne gledam filmove. Do sada je stvar funkcionisala tako sto sam imao cd rom na kojem se vrtela muzika i igre i pisac koji je grebovao i przio, svako je radio svoje. Sad izgleda svako moze da radi sve. whatever. Misevi i tastature - videcemo sta ima na lageru, vazno mi je samo da nema zbunjujucih srpskih znakova, znam gde su kad mi zatrebaju. Mis ne bi trebao da ima nista vise osim dva dugmeta i jednog tockica za rolanje.

Monitor ce definitivno biti 913N. NIsam ga ni video, nadam se da lepo izgleda osim sto moze to sve sto moze.

Opet hvala svima koji su dali doprinos pri sastavljanju mog buduceg kompa, i ako biste jos razresili ovih par slatkih dilema.

:wave:

ukratko

od kada postoje PC racunari, toliko godina u nazad, bilo da je u dinarima, markama ili u evrima rec, kada se preracuna na evre uzimajuci u obzir cenu CRT monitore, jedno pravilo je oduvek vazilo: 500e samo da se zove racunar, od 750e racunar, od 1000e pa dalje racunar poslednje tehnologije i najnovijih komponenti, tj racunar namenjen profesionalnom radu ili teskom igranju - ove svote zbog pojave skuplih TFT monitora se povecavaju za razliku cene izmedju crt i tft monitora

nemoj stedeti na monitoru, ako uzimas 19", nemoj nista ispod 350e, po mojim standardima dobre 19 nisu ispod 400e u maloprodaji

nemoj misliti da ako sada igras tamo neke prastare igre, i da ne gledas filmove i sto si sada ucauren u naviknute uslove koje ti pruza sadasnji racunar, i da DVD je nezamisliv jer si zadovoljan sa CD, da treba da kupis jeftinu video karticu, da kupujes neke cd romove i slicno itd., vrlo brzo se zahukta masta i povecaju se zelje i zahtevi prema tome sta treba da omoguci kupleni racunar, pa se onda cesto kupci chesu i kukaju: "e trebao sam dati 20e vise i kuptiti to i to, ili trebao sam kupiti to jer su mi rekli da ce mi uskoro trebati"

ako ti treba i dalje pomoc oko odabira delova ili ti treba preporuka gde sta da kupis, mozes me cimnuti preko PM (private messaging)

Poslednja izmena:
Sto se monitora tice ako hoces |mozes| pucaj visoko Samsung 940bf...
I ja sam bio intelas ali me ubedise ljudi da uzmem AMD-a, nisam se pokajao ni u jednom trenutku :D
I uzmi giga memare nikada se ne zna od viska glava ne boli...
toliko...

Mislim da nije bas ekonomicno uzimati racunar za sledecih 5 godina, mnogo bolja varijanta je da sad uzmes neku srednju varijantu, pa da sebe za jedno 2-3 godine ponovo obradujes novom masinom. AMD ili Intel mislim da uopste nije od presudnog znacaja za tebe, gledaj da uzmes kvalitetne periferije, monitor, tastaturu, mis, kuciste... Od monitora razmotri i 920N cena je cak nesto povoljnija u odnosu na 913N.

kraj

evo sa cime sam zavrsio

CPU AMD Athlon 64 3200+ 939 Venice Box
MB GAKN8 PRO sli 939
Mem DDR400 512MB x 2
VGA 6600GT 128
ATX Centurion + 350W chieftec
DVDRW Pioneer 110D BK
HDD Maxtor 200GB Sata 2 16MB
tastatura logitech deluxe
Mouse logitech G5
Monitor Samsung 930BF 19" TFT DVI
HP 1020

Sve skupa 1270e i jos zvucnici - bude taman 1300 :type:

Hvala svima!

1300 EUR-a... ima mnogo prostora za izvoljevanje....

Ne znam tacno koliko izlazi ova konfiguracija ali....

MSI P4N Diamond
Pentium 4 na 3.00 GHz
2x 512 MB DDR2 533 Kingston ili nesto kvalitetnije (Samo ne GEIL jer je bilo problema sa ovom plocom)
neko Chieftec kuciste
MSI GeForce 6800GS
Neki modem (US Robotics) ako ti treba
Seagate, Maxtor ili WD 200 GB na 7200 rpm sa 8 MB SATA
FDD Drive
DVD+RW, DVD-ROM i CD-RW (3 optike!!!) gde ce ti DVD-ROM zameniti CD-ROM
Neki 19" Pivot TFT - LG ili Samsung
Logitech periferija (mis i tastatura) i
Neki 5.1 zvucnici.... npr. Altec Lansing 251 ili slicno, a neces pogresiti ni sa 4.1 sistemom zvucnika......

Da li sam preterao?????? Ako jesam onda nek ide MSI GeForce 6600 umesto 6800 GS

Jesi preterao jer je covek pre par dana pazario vec sve sto mu je trebalo sem zvucnika! ;)
2 Koko Bil:
Zasto si placao vise za SLI plocu ako si tako"prosecan"korisnik,za tu ustedu si mogao da dodas za bolje zvucnike,bar neki Altec Lansing 2.1!?
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
Jesi preterao jer je covek pre par dana pazario vec sve sto mu je trebalo sem zvucnika! ;)
2 Koko Bil:
Zasto si placao vise za SLI plocu ako si tako"prosecan"korisnik,za tu ustedu si mogao da dodas za bolje zvucnike,bar neki Altec Lansing 2.1!?
Pozdrav ,)

Ima tu jos par nelogicnosti, kaze da preferira Intel, uzme AMD, mis najobicniji sa dva dugmeta i jednim tockicem, pa uzme G5, monitor 913N, pa na kraju 930BF. Od igara igra pref, civilizacija 2, rise of nations, doom 2 pa uzme 6600GT i SLI plocu?

Da me ne razumes pogresno nije nikakva zamerka na ovo sto si uzeo, izbor je sve u svemu OK, ali tesko da bi neko mogao da ti ovo preporuci na osnovu tvoji zahteva sa pocetka poruke.

Koje su marke mem i VGA?

Lomnica_city je napisao(la):
Pozdrav ,)
To sam se *****ao, trazio sam nforce ultra, a ovaj mi smontirao sli, sto je kao mogucnost ugradjivanja dva diska, a sto mi uopste ne treba i tu sam bukvalno bacio 30e. Zvucnike sam uzeo, Altec Lansing, mislim da su avs300, 2.1 sistem. Nisu glasni ali imaju lep zvuk.

@ JoKa:

To za amd su me ubedili, kao atlon 939 je majka za p4, a i bude bolja ploca. Ona odozgo :wall: Nisam nezadovoljan, ali to je recimo promasaj u smislu nepotrebnog davanja para.
Sto se tice misa, gk i monitora - imao sam kintu i onda, zasto je ne uloziti u nesto sto vredi i nesto sto se vidi. Ono ispod haube je moglo biti slabije, to ne bih ni primetio, ali ovaj mis sa tegovima i dvi monitor su preterani :p

Memorija je veritech, a karta I3D.

Kakva je Veritech memorija,u MB Softu je bio dosta jeftin,al' je imala dosta dugu garanciju?
:wave:

Poslednja izmena:
SLI nije mogucnost ugradjivanja dva diska,taj koji te je ubedjivao tako nema tri cuke,trebao si naci bolju prodavnicu!
Taj ti je biser uvalio plocu na koju idu 2 graficke a ako to mislis da koristis moras sto pre,dok se ne rasproda i zamene je noviji modeli,da nadjes identicnu graficku da bi koristio SLI,a posto si takav korisnik kakav si,onda si stvarno dzabe bacao pare!
AMD64 S939 uopste nije bacanje para,za neke stvari jeste majka za P4,za neke opet nije,ne postoji savrsen izbor ali si odabrao odlicno!
Slazem se da na monitoru i misu ne treba stedeti,tvoje su oci i zglobovi u pitanju!Bez uvrede ali ja za ovu marku VGA nisam nikad cuo,mozda nisam neki vrli poznavalac ali stvarno prvi put cujem!?I vec mislim da te je doticni genije,koji se razume u SLI kao ja u nuklearnu fiziku,zesce zeznuo i za nju!
Pozdrav ,)

Veritech DDR2 memorija je ok...Licno probao par komada, vecina radila kao DDR667 (razlabavljeno)...

I3D je Inno3D i u pitanju su (probao opet licno i PCI-E i AGP 6600GT) jedno od najboljih karti po pitanju odnosa cijena/performanse (na stranu to je ovaj proizvodjac ranije imao promasaja, i to samo u lowbudget segmentu)...Nisam primjetio razliku ni u OC mogucnostima u odnosu na jednog izvikanog Asus-a ili pak MSI-a (sve rade na specifikovanim klokovima, a mogu se naci i primjerci sa extra OCom).

Poslednja izmena:
fly je napisao(la):
od kada postoje PC racunari, toliko godina u nazad, bilo da je u dinarima, markama ili u evrima rec, kada se preracuna na evre uzimajuci u obzir cenu CRT monitore, jedno pravilo je oduvek vazilo: 500e samo da se zove racunar, od 750e racunar, od 1000e pa dalje racunar poslednje tehnologije i najnovijih komponenti, tj racunar namenjen profesionalnom radu ili teskom igranju ...

gresko, sinak, ovaj silno gresis ,)

to vazi od Athlona XP i pojave €

2000 za 1000DM si mogao da uzmes tek da onako nije bas krsh, znaci malo dalje od dno dna

Ahaaa,Inno3D je u pitanju,to mi je vec poznato,ali opet ne znam gde nju nadje,slabo se pominje ta marka kod nas!?Ko li je njihov uvoznik?
2 okmijum: U pravu si,kada sam 1999-te kupovao PII,za PII na 400Mhz sa 15" monitorom,koji je tada bio visa-srednja klasa po brzini,sam dao 2080 DM,mozes misliti sta je moglo da se uzme za 1000 DM,mozda neka najslabija PII sa 14" monitorom,a mozda ni to!
Pozdrav ,)

hmm a ja dadoh, cini mi se '98 preko 2200dem za PII 333 sa nekom intelovom grafikom :( al' je zato imala SB awe64 ;)
Inace cestitam coveku na masini sad moze da razbija quake2 sa 600fps-ova ;)

Jesi siguran da je bila 98-ma u pitanju!?Ja kad sam kupio masinu 99-e mislim da je najaca masina bila 466MHz a najslabija Celeraba na 333MHz s tim sto se tek bio pojavio PIII,ali ga skoro nije bilo u prodaji kod nas.Mada nije to ni vazno,ja sam vise od tada pola para dao na procesor i Matrox G200,to su tad bile pare,i kad bi se sad pretvorilo u evre ispada da sam platio procesor i graficku po 300 evra!
Pozdrav ,)

Vrh Dno