Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za MSFS 2024

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

MareBGD

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2003
Poena
765
Ono sto zelim je mozda malo specificno, pa da se posavetujem: cilj da ne kupim nesto pa da se kajem, ili da potrosim uludo neke pare a moze i jeftinije.

Zelim da imam jedan racunar, u sustini sa jednom jedinom namenom: da na njemu igram MS Flight Simulator 2024. Igram se retko i igram na PS5, ali ovo me smiruje da vozam neku Cesnu na okolu ponekad.

E sad, sta su neki uslovi. Mesta posebnog nemam, tako da ovo treba da bude nesto kompaktno, prakticno stoji pored TV-a, LG 55" stariji malo ali 4K oled. Dakle nikakva ogromna kucista ne dolaze u obzir. Necu koristiti taj PC nemam za sta da ga koristim zaista osim to, dakle Steam i TV. Nakacim neku wireless tastaturu ako postoji wireless joystik i leti bato :)

Ima li kakvog pametnog predloga? Ili bolje da kupim laptop mada sumnjam?

Hvala unapred na idejama!

Hvala moderatoru na pomoci!

PS Imam Oculus Quest 3 ako to nesto menja? Mozda onda bolje laptop plust Oculus?

Bolje ipak Xbox Series X. Ima 4K TV. Nije skupa konzola, kompaktna i lepo izgleda pored TV-a. Nema PC-a koji će za tu cenu pružiti slične ili bolje performanse od SX-a.

Hm, sad sam bas u dilemi. S obzirom da je u pitanju specificna simulacija, moram da se raspitam kakvo je zadovoljstvo igranja u tim varijantama.

Nemam iskustvo sa konzolama i laptopovima, ali konkretno za PC mogu da ti dam neko moje iskustvo sa MSFS 2024 i Quest 3.
Na racunaru mozes da koristis i third party plagine, scene i avione, dok na konzoli imas samo Microsoft Marketplace.
Mada na osnovu toga sto kazes da bi rekreativno leteo Cesnom, mislim da bi ti i default verzija igre bez bilo kakvih dodataka bila sasvim dovoljna. Tako mislim da tu ne bi osetio neku razliku sto to ne bi imao na konzoli. Windows Store verzija takodje radi i na konzoli i na PC-u, tako recimo ako uzmes sad konzolu, a nekad u buducnosti pozelis racunar, ista verzija ce ti tamo raditi bez nove kupovine igre.

Za CPU najbolje radi neki AMD x3d procesor zbog 3d kesa od kojeg konkretno MSFS ima fin skok performansi.
Za grafiku Nvidia 4xxx jer podrzava frame generation koji isto odlicno radi u igri.

Druga opcija ako nemas 4xxx kartu je koriscenje https://lossless-scaling.com/ za frame gen. Frame gen preporucujem, jer ovde nema toliko brzih promena slika, pa zaista lepo radi u ovom slucaju.

Auto FPS takodje pomaze dinamickim menjanjem Terrain LoD i Object LoD vrednosti da gadja zadati FPS.

Ovde isto imas poredjenje podesavanja za optimizaciju.

DLSS je isto dobra varijanta da podigne FPS. Igra je prvobitno stigla sa verzijom 2, pa je u jednom patchu podignuta na verziju 3 koja je dosta bolja.
Doduse DLSS ima problem za glass kokpit gde unosi ghosting na displeju.

Tako, iako nemas jak racunar, sa softverske strane imas neka resenja (Losseless Scaling, Auto FPS, DLSS) koja mogu da pomognu oko performansi ako hardver ne moze da isprati.

Konkretno ja igram na 7800x3d i 4070 Ti Super.
Na 1440p, TAA, podesavanja kombinacija High i Ultra. Let Cesnom iznad Beograda dobijem oko 50. Sa frame genom to ode na oko 90-100 fps.
Sa DLSS Quality presetom je vrednost i veca (oko 65 fps bez i 115 fps sa Frame gen), ali ja uglavnom letim ovima koji imaju glass kokpit, pa mi smeta ghosting displeja i zato koristim TAA.

Sto se tice Kvesta, VR sam po sebi poprilicno zahtevan i skup sport, tako to vise racunam kao skroz drugu kategoriju.
Meni radi slabije nekih 20-30% u odnosu na 2020, i jedino da koristim DLSS pomaze da izvucem neki stabilniji FPS za VR.
Moze i tu da se igra, ali uglavnom idu medium/high podesavanja, DLSS i neki alat za frame doubling ako koristis Virtual Desktop, ili kod Quest Linka Async space warp ili tako nesto se zove. Pa tu gledas da gadjas izmedju 32 i 45, i onda sa vrame doubling dobijes 72, 80, 90 sto ako je stabilan FPS izgleda poprilicno glatko i igrivo.

Poslednja izmena:
Prilično kasnim sa komentarom obzirom da je prošlo mesec dana od postavljenog pitanja, ali eto možda pomogne nekome.
Slažem se sa Compadre91.
Ja sam takođe hteo da imam nešto kompaktno, tiho i pored TV-a, a da ne uložim puno novca. Samo da mogu da letim. Nisam zahtevan po pitanju FPS (za sada).
Uzeo sam XBOX S, i mislim da se nisam pokajao. Uživam na 50" TV-u. Ništa se ne čuje osim motora Cessne. Milina. Takođe mi se klinac obradovao, pa se tu našla i Fifa ;-).
Moram priznati da povremeno bacim pogled na preporučene konfiguracije PC-a za High level grafiku u MSFS i da je to dosta bolno.
Tako da je XBOX moja topla preporuka svakome, da ako već ima dobar TV uloži 300e i nauči da "leti"" a posle ... 4, 5x više novca, pa high level, fps i sve ostalo.

Meni se ne svidja kako mi radi na S.

Vratio sam se na MSFS 2020. Neverovatno je optimizovana i leti. Dok 2024 kao da laguje po malo, los draw distance (*** konzola je takva) i detalji su losi. Generalno mora da izadje veliki patch da bi se poboljsalo dosta a cela stream ideja je jako lose odradjena.

Na 2020 imam ogroman broj sati. Ne moze da prodje dan da ne odradim bar neki kratak let od pola h. Doduse samo sa A320 igram.

MSFS je jedna od najzahtevnijih igara današnjice, oduvek je bila. S obzirom kakva ti zver od mašine treba za skoro fotorealizam koji može da pruži, čudo je i tako radi na XBoxu...

Može da se sklopi kompaktan PC ali je glavno pitanje koliki je budžet i na kakvom monitoru/TV-u će se igrati, u kojoj rezoluciji...

Vrh Dno