Šta je novo?

Konfiguracija za matlab

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
Pozdrav drugari.. Drugarica hoće da kupi komp koji će da koristi prvenstveno za rad u Matlabu i još nekom njenom 'stručnom' programu tako da joj prvenstveno treba jak procesor i dosta RAM-a. Što se tiče grafike nešto totalno jednostavno, ne igra igrice uopšte. Da li je procesor e4500 dovoljan ili treba nešto jače? I koliko se uopšte isplati uzimati neku babarogu od procesora?:) Ploča.. Asus P5K ili nešto drugo? Ona bi htela 4 GB i 32bitni Windows XP... Ajde predložite neku konfu.. :) Ona bi dala negde oko 500€ za sve bez monitora. Naravno, nije fixno ali da ne bude preterivanja :)

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Intel Core 2 Duo E4700 2.6GHz (800MHz,2MB,S775, 65W, Cooling Fan) Box 9348din. / 114€
Asus P5K-SE 6806din. / 83€
4x Kingston - VR 1GB DDR2 800 5904din. / 72€
Western Digital WD320AAKS Caviar 320GB, 300MB/sec, 16 MB 4428din. / 54€
ASUS EN8500GT SILENT/HTD/512 PCIE 5740din. / 70€
Pioneer DVDRW DVR-215D Black SATA 2050din. / 25€
Cooler Master Elite 332 w/ PSU 420W 4100din. / 50€
ukupno 38376din. / 468€

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru. Samo još da napomenem da ona neće da se igra sa OC. Da nije možda pametnije da se uzme neki brži AMD za te pare?

evo ovako:
AMD Athlon AM2 X2 6000+ Dual-Core BOX 9840din. / 120€
Asus M2N-SLI Deluxe , Socket AM2, NVIDIA nForce 430 MCP, DDR2 800 Dual Ch 7462din. / 91€
sa ovim ce izaci oko 490eura.

Poslednja izmena:
Matlab i koji jos program? Procesor mozes komotno i neki slabiji. recimo da je E4600 za cca100e i svojih 2.4Ghz solidna kupovina, ali mozda da se razmisli i o E8200 zbog 6MB kesa. Rekla je winxp 32bit, a tada 4GB nece imati. sa 64bit Vistom ili XP bi mogla imati 8GB za relativno male novce (prebaci pare sa CPU na mem) jer kod velikih matrica moze lako da zafali memorije. Daj malo detalja oko zadataka koje treba da radi. takodje pitaj je da li ima nameru da koristi 64bit windows jer novi matlab ima i podrsku za 64 bit.
Mozda je neki optimum E4600 i 8GB rama uz win 64bit.

Intel i SAMO INTEL za matematiku. Nece samo da se bavi Matlabom, tu su i MathCAD i Mathemarica.... svi ga favorizuju do besvesti.Nije sve u clock-u, potrebno je je sto vise memorije i veoma, veoma brz disk. Cesto se tu barata sa ogromnim temp fajlovima paralelno....

Slažem se za HDD. Nisam siguran koliko ti programa zaista mogu da iskoriste RAM-a. Ali zato koriste HDD intenzivno.

Evo, citiram je

Matlab koristim kao preprocesor za izračun sa metodom konačnih elemenata. Iz Matlaba,dakle zovem program EleFAnT (za koji verovatno niko nije cuo jer se koristi u Mariboru i u Gracu) koji racuna sa metodom konačnih elemenata a Matlab priprema preprocesor.Zatim koristim podprogram u Matlabu koji proverava vrednosti polja u približno 2 miliona tačaka modela. Treba mi minimum 2 G ram-a.

Jedan izračun mi sa 2 G ram-a traje oko 3 dana

A da razmisli o procesoru sa sto vise jezgara ? Metoda konacnih elemenata je matricni proracun koji je naravno, multithreadovan u bilo kom ozbiljnom programu. Dakle, Core 2 quad, Phenom X4 ili jos bolje neki multisocket sistem.

ma odmah farmu |)))

za 500e... ja bih jedino isao odmah na integrisanu graficku... jedino nisam siguran sta ima za intela upotrebljivo integrisano za 60-70e...

U pravu je drfeđa, c2quad ili X4 bi bili poželjni, RAM-a, makar najjeftinijeg samo što veća količina i diskove u RAID-u. Ne znam kakvo je pretprocesuiranje u Matlabu, ali pretpostavljam da nije potrebna neka grafa.

Čisto sumnjam da je Matlab multithreading aplikacija. Iz iskustva. Dok se srede pouzdani kompajleri za kod koji treba da se kompajlira proci ce u slucaju matematickog software-a još vremena.

Svako da će na njima raditi, ali da li će to biti optimizovano za quad qore itd ..... da bi se investicija isplatila, pitanje je?

U tim oblastima se vrlo sporo menja jer sami algoritmi potiču još iz Fortrana - sto i nije nesto lose.
Ovde su ispitivanja predugacka jer je potrebna preciznost i pouzdanost mnogo veća. (sećate se problema sa M$ math. bibliotekama u prvim office paketima - ovde je to NEDOPUSTIVO!!!). Ovo govorim iz sopstvenog iskustva sa Mathematic-a i MatCAD paketima.

Ovi programi se minimalno oslanjaju na OS. Ljudi koji ih razvijaju skoro sve pišu sami, da bi bili što nezavisniji u radu u odnosu na M$ i proizv. hardware-a. A tu uvek kasne, namerno dok AMD, Intel, M$ .... ne doteraju svoje proizvode.

U ovoj olasti ne treba CPU koji brzo pokrece Windowse, nego treba pouzdan hw. da se na njemu rešava problem.
OS je tu samo kolko da ne pravi probleme.

U math. alatima se program koji dobro radi ne napusta zbog novog fonta, slicice koja mrda ili slicne *******cije. Tako da se gomila sw koji mora vertikalo da bude 100% kompatibilan.

Pogledajte ovo:

http://www.mathworks.com/support/solutions/data/1-31J0W3.html?solution=1-31J0W3

http://www.mathworks.com/support/sysreq/current_release/

Kako sam razumeo njeni problemi su izracunavanje visedimenz. polja.
Matlab se tu svodi na simbolicki kalkulator dok onaj drugi program procesira dal' simbole ili float aritmetiku, ko bi ga znao. Svejedno nema mnogo paralelizma, vec su preko potrebni:

OGROMNI BRZI DISKOVI i bar 4GB ŠTO BRŽE MEMORIJE. Ima ECC memorija koje lepo pristaju uz starije 975 ploče, ali gde da se nađe sada

NE BACATI PARE NA CPU jer ovo nije game tržište, ovde usled grešaka padaju prave zgrade i pravi avioni ...
Tu se restartom mašine gube meseci rada i istraživanja, i neka ne savetuje NIKO ko o ovome nema ličnog iskustva !

Ja bih isao na sto stabilnije i jeftijie resenje, a opet procesorski jaki klok:

- što stabinija ploča: 965, 975 ili P35 ploca sa bilo kakvom grafickom, sa podrskom za nova jezgra , nekako se namece P35 zbog cene,
- jeftijij procesor iz intel CPU iz serije, mislim da je i E2180, E4500 dovoljni,
- nije lose da se isproba ako ikako moze NA NJENIM KONKRETNIM PROBLEMIMA da li Q6x ili Q8x serije daju bilo sta opipljivo u vremenu pa napraviti matematiku u skaldu sa mogućnostima jer 5-10% može da se meri satima,
- besumno napajanje - danima se nece gasiti

Za nadalje:
- neka razmislja o RAID i UPS uredjajima!
- dobro bi dosla i neka jedinica direktnog BackUp-a, neka traka ili slicno koja ne ceka da se podaci(rezultati) sakupe nego odmah belezi i dozvoljava on line zamenu ....

Poslednja izmena:
Budžet se je povećao na jedno 800-900€ bez monitora sticajem okolnosti :) Uskoro će da radi i u Maxwell 3D tako da joj treba OK mašina (za doktorat). Ne bi bilo loše da se napravi neka RAID kombinacija sa 8 GB RAM-a... Ajde sada da vidimo predloge sa većim budžetom :D

Poslednja izmena:
Intel Core2Duo E8200 (Dual) 145.5
Gigabyte GA-P35-DS4, S775 135.6
DIMM 4GB (2x2GB kit) DDR2/800MHz Geil Black DragonCL4 (4-4-4-12), 120
GeForce 8800GS, PCIE2.0, 384MB GDDR3, 192bit, 135.6
Kontroler PCI S-ATA STLab A-181, RAID 0/1/0+1, 2x SATA 150 B/s, w/cables oko 20
2 X WD 320GB Caviar SE16 (WD3200AAKS), SATA2,16MB buffer, 3Gb/s, 120
DVD+-R/W drive Samsung SH-S203D/BEBE SATA, 20-25
kuciste po volji, sa dobrom vent. sistemom koj sam realizujes 35-50
LC Power Taurus LC7560 v2.0, 560W, 120mm fan ili neki Chief 500W 55-60
-----------------------------------------------------------------------------------
800-900€ kako gde po Bg-u. najbolje obici nekoliko velikih i sastaviti po ekonomskoj logici, gore su orijentacione cene kod imtela
--------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz (1333MHz,6MB,Yorkfield,S775) Box 20336din. / 248€
Asus P5K Pro 7872din. / 96€
2xKingston 2GB kit DDR2 1066MHz CL5 KHX8500D2K2/2G 9676din. / 118€
Western Digital WD320AAKS Caviar 320GB, 300MB/sec, 16 MB 4428din. / 54€
Asus EAH3870/G/HTDI/512M 15580din. / 190€
Cooler Master eXtreme Power 600W RP-600-PCAP 6724din. / 82€
Ukupno:66666din. / 813€ + kuciste

Poslednja izmena:
Ljudi sta ste zapeli sa jakim grafikama? Stavite 8GB memorije, cetvorojezgarni INTEL CPU, a ostalo kako se uklopi!

ovo je apsolutno tacno.Za komp te namene ne treba joj nista vise od integrisane grafike (a ako bi ipak htela da igra igrice jednog dana-kad doktorira:d uvek moze da kupi grafiku )

dakle:
4xjezgarni CPU
ploca sa integrisanom grafikom
2x2Gb (hm....ako ce da koristi winXP 32bitni, vise od 3Gb ionako sistem nece videti)

ovo je apsolutno tacno.Za komp te namene ne treba joj nista vise od integrisane grafike (a ako bi ipak htela da igra igrice jednog dana-kad doktorira:d uvek moze da kupi grafiku )

dakle:
4xjezgarni CPU
ploca sa integrisanom grafikom
2x2Gb (hm....ako ce da koristi winXP 32bitni, vise od 3Gb ionako sistem nece videti)
Preporuka je da koristi 64bit OS posto novi matlab "zna" za 64bit i vidi vise od 4GB memorije ako to OS podrzava.

Ma sve je to tako, ali serverske ploce sa int. grafickom su preskupe. Za manje para ima i odlicnu grafiku i RAID.

Preporuka za OS: XP 64.bitni ili Win 2008 server.

Poslednja izmena:
Čisto sumnjam da je Matlab multithreading aplikacija. Iz iskustva. Dok se srede pouzdani kompajleri za kod koji treba da se kompajlira proci ce u slucaju matematickog software-a još vremena.
Ja koristim Mathematicu i jeste multithreadovano ono sto radi sa matricama i sto moze da se multithreaduje. S' obzirom da je metod konacnih elemenata matricni proracun, on se da paralelizovati. Usput, algoritmi za izracunavanje su vrlo dobro optimizovani i najbrze se izvrsavaju u matematickom softveru, provereno. Ako neko zna sta je algoritam, onda su to matematicari.
Svako da će na njima raditi, ali da li će to biti optimizovano za quad qore itd ..... da bi se investicija isplatila, pitanje je?
Mora da zna specifiakaciju softvera, da bi znala da li podrzava multithreading.
U tim oblastima se vrlo sporo menja jer sami algoritmi potiču još iz Fortrana - sto i nije nesto lose.
A sta to ima da se menja u algoritamskoj strategiji koja se non-stop primenjuje iznova ? Mogu samo da izmisle neki novi algoritam za izracunavanje, a veruj mi, prvo ce biti implementiran u Mathematici i u Mathlabu ili Mathcad-u.

Ovi programi se minimalno oslanjaju na OS. Ljudi koji ih razvijaju skoro sve pišu sami, da bi bili što nezavisniji u radu u odnosu na M$ i proizv. hardware-a. A tu uvek kasne, namerno dok AMD, Intel, M$ .... ne doteraju svoje proizvode.
To su programski paketi koji postoje za razlicite platforme, pa se tako i razvijaju, da su lako portabilni. Ponovicu jos jednom, dobar algoritam ce dobro raditi, bez obzira koji CPU imas i matematicki softver ima budi siguran, najbolje algoritme za proracune matematickih funkcija.

U ovoj olasti ne treba CPU koji brzo pokrece Windowse, nego treba pouzdan hw. da se na njemu rešava problem.
OS je tu samo kolko da ne pravi probleme.

U math. alatima se program koji dobro radi ne napusta zbog novog fonta, slicice koja mrda ili slicne *******cije. Tako da se gomila sw koji mora vertikalo da bude 100% kompatibilan.
Math. alati izlaze u skladu sa hardverkim novotarijama. Tako na primer, Mathematica 6 podrzava SSE2, vise ima threadovanih algoritama, dok starije verzije to ne podrzavaju.

Kako sam razumeo njeni problemi su izracunavanje visedimenz. polja.
Matlab se tu svodi na simbolicki kalkulator dok onaj drugi program procesira dal' simbole ili float aritmetiku, ko bi ga znao. Svejedno nema mnogo paralelizma, vec su preko potrebni:

OGROMNI BRZI DISKOVI i bar 4GB ŠTO BRŽE MEMORIJE. Ima ECC memorija koje lepo pristaju uz starije 975 ploče, ali gde da se nađe sada

NE BACATI PARE NA CPU jer ovo nije game tržište, ovde usled grešaka padaju prave zgrade i pravi avioni ...
Tu se restartom mašine gube meseci rada i istraživanja, i neka ne savetuje NIKO ko o ovome nema ličnog iskustva !
Ne preteruj ! Prvo, ne znas kolika je prostorna i vremenska slozenost onoga sto radi. Svako obimno izracunavanje, a narocito visedimenzionalno vektorsko moze biti jako lepo paralelizovano. Ponavljam, svaki ozbiljan program te namene bi trebalo da tako radi, osim izuzev u slucajevima u kojima nije moguce paralelizovati kod.

Ja bih isao na sto stabilnije i jeftijie resenje, a opet procesorski jaki klok:
Govoris kontradiktorne stvari. Visok procesorski klok donosi potencijalnu nestabilnost. Za paralelizam, svakako je bolje vise procesora i nizi klok.

Da se ne zaboravi na brz hdd (što volim kad se ponavljam :D) ili hdd-ove ako bude bilo kinte za RAID. Koristim Mathematica 5.2 ali za prilično nezahtevne stvari, MatLab nemam pojma. Ali zato dobro znam da MSC.Nastran pojede u trenutku 2GB RAM-a za model od 50-60 hiljada čvorova. Nastran može da koristi neograničeni page file (odnosno ograničen samo veličinom slobodnog prostora na hdd-u) - pa pretpostavljam da i MatLab tako nekako funkcioniše.

Poslednja izmena:
Dva harda 7200 ili nešto brže? Ljudi, a zašto tako skupe grafike?:) Mislim, hvala na savetima, ali ona neće igrice da igra, bilo bi dovoljno i nešto sasvim simple :)

@drfedja
Stvarno,
nekoliko godinda sam izvan oblasti i nemam pojma kako trenutno stoje stvari. Ali, imam Mr titulu za matemetiku, ali i ispravke u tri tudja doktorata za primenjenu matematiku, pa se nesto malo razumem u meteriju. :)

Prioritet bih dao brzim HDD-ovima, ali nema integrisane P35 ploce koja bi me zadovoljila, zato sam savetovao ono sto sam. Može slobodno i upola jeftinije ali pojavljuje se izgleda i probem nekig grafičkih simulacija ovde.

Paralelelizam instrukcija reda koji pomineš je SSE2 i multitrhreading, ali je to ARITMEtika, i često nisu komplementarni.
Ako postoje konkurentne instrukcije u Math. soft-u, ne mora da znači da su implementirane i optimizovane za Quad arhitekturu.
Može da se desi da ih pobedi čisti clock CPU-a. Čim dimenzija problema pređe broj 3 kod konačnih elemenata, broj potrebnih jezgara raste exponenencijalno da se odži linernost vremenskog odziva.

Zato sam i predložio experiment kao metodu odbira.

Ostalo ne bih komentarisao, ali ću da probam:
- uklapao sam u zadati fond s tim da prednost dajem RAID-u ispred količine RAM-a i takta CPU-a.
- prostorna i vremenska složenost koja traje tri dana ne staje obično u RAM već u ogromni broj broj tmp fajlova ili swap memoriju
- govoriš O ARITMETICI a zaboravljaš da postoji i algebra, tu prednost ima Wolframova Mathematica nad Matlabom, mislim da se ovde Matlab bavi algebrom a ne aritmetikom.
- nije parelelizzam samo ono ono : jedno jezgro racuna tempo ili vreme, drugo racuna čvorove, druga dva crtaju po grafici, paralelizam može da ima i veći stepen složenosti od 3D arh. modela,
- samo eksperiment može da odredi ekonomičnost rešenja ovakvog problema.
- previše nagađamo umesto da se konsultujemo sa predmetnom osobom kojoj KAO želimo pomoći.

@swiper
- brzi, brži, najbrži diskovi SA RAID sigurnošću i fleksibilnošću, koje MOŽE da si priušti

Poslednja izmena:
Evo onda nesto ovako:

Intel Core 2 Quad Q9300 2.50GHz (1333MHz,6MB,Yorkfield,S775) Box 20336din. / 248€
Gigabyte MB GA-P35-DS4 10824din. / 132€
2xKingston 2GB kit DDR2 1066MHz CL5 KHX8500D2K2/2G 9676din. / 118€
Samsung Spinpoint F1 750GB HD753LJ SATA2 32MB cache 8446din. / 103€
Asus EAH3650/HTDI/256M 6150din. / 75€
Chieftec CFT-600-14CS 600W FULL 7544din. / 92€
ukupno 65026din. / 793€ + kuciste

Poslednja izmena:
2 X WD 3200AAKS ( sa jednom pločom , oznaka je valjda 00B3A0 )
To je 110e za oba hdd-a , mislim da brža kombinacija ne može da se napravi za te pare.

Q6600 - 180e
DFI Blood Iron T2RL 96e, ne brinite za stabilnost ja imam tu kombinaciju
OCZ Vista Gold 800mhz 2x2gb 75E) X 2 = 150e
2x WD 320GB AAKS RAID 108e
Palit Sonic 8600GT 76e
NEC 7200S -25e
Corsair 620w 118e ili 132 ako je u istoj firmi
Total 753e + Kuciste po zelji,mozda neki CM 532 recimo...:type:

Mislim da je ovo dosta za bilo sta cak moze i da se poigra solidno...

Nazad
Vrh Dno